Cuma, Ekim 18, 2024

Dünya Gıda Günü’nde ‘gıda hakkı’ için farkındalık oluşturulacak 

Dünya Gıda Günü’nün 2024 yılı temasın ‘Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı’ olarak belirlendi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1979 yılında 16 Ekim tarihini Dünya Gıda Günü olarak belirledi. 16 Ekim günü, Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ve ülkemizde dahil olmak üzere açlık ve gıda güvenliğiyle ilgilenen diğer birçok ülke ve kuruluş tarafından geniş çapta kutlanıyor. Bu özel güne dikkat çekmek amacıyla Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 16 Ekim ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu. Çelik, insanların sağlığını tehdit eden taklit ve tağşişli gıdalar ile hileli gıdalara dikkat çekti.

Çelik, açıklamasında  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş günü olan 16 Ekim tarihinin her yıl dünyada ‘Gıda Günü’ olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını anımsatarak Dünya Gıda gününün 2024 yılı temasının ‘Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı’ olarak belirlendiğini ifade etti.


“Gıda sahtekârlığı korkunç boyutlara ulaştı”

 Hileli gıdaların insan sağlığını tehdit edici boyutlara ulaştığını belirten Çelik “FAO Dünya Gıda gününün temasını daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı olarak belirlemiş ancak güvenilir gıdaya erişmede yaşadığımız sorunlar daha iyi bir geleceği tehdit altına almaktadır. Bakanlığımız gıda tebliğlerinde önemli yenilikler yapmış ve hileli gıdalara karşın ‘Güvenilir Gıdada Yeni Dönem’ başlatmış olsa da hileli gıda ahlaksızlığının ve gıda sahtekârlığının korkunç boyutlara ulaştığını görmekteyiz. Özellikle zeytinyağı, bal, baharatlar gibi girdi maliyetleri yüksek ürünlerde ve et ve süt ürünleri gibi hızlı tüketilen ürünlerde hile ve taklitli ürünlere daha sık rastlıyoruz. Sahte bal, kıymada tavuk taşlığı, zeytinyağında tohum yağı, tereyağında bitkisel yağ, gıdada tekstil boyası kullanılması, gıdaya ilaç etken madde katılması, domuz eti kullanımı, dana etinde eşek eti, kaşarda nişasta, pul biberde boya ve bunun gibi hileli gıdaları piyasaya sürmek tam manasıyla sorumsuzluktur, ahlaksızlıktır, insanların canına kast etmektir “dedi. 


“Hileli gıda yapan işletmelere en ağır cezalar uygulanmalıdır”

Çelik, halkın sağlığı ile oynayanlara en ağır cezaların uygulanması gereğine işaret ederek şu ifadelerde bulundu:  “Hileli gıdalarla halkın sağlığı ile oynayanlar yüz kızartıcı suçlar kapsamına alınmalıdır. Hilekârlar için hileyi cazip kılan şey elde edeceği haksız kazanç miktarıdır. Ceza caydırıcı değilse hilecinin yaptığı yanına kâr kalıyor ve hile için yeni fırsatları kolluyorlar. Hijyen esaslarına uygun olmayan ve hileli gıda yapan işletmelerin faaliyetini durdurmak, çok yüksek miktarlarda idari para cezası verilmesi yanında halkın sağlığı ile oynayanlara hapis cezaları başta olmak üzere en ağır cezalar uygulanmalıdır.”


“Gıda hilelerinin profesyonelce yapıldığı bir dönemden geçiyoruz”

Çelik, tüm vatandaşların birer tüketici olarak gıda denetim sürecinin içerisinde olması gerektiğine işaret ederek “Gıda fiyatlarının yüksek olması nedeniyle insanlarımız maalesef bu gıdalara yöneliyor. Eski çağlardan bugüne kadar yapılagelen gıda hilelerinin artık çok daha profesyonelce yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bakanlığımız gıda denetimlerini aralıksız yapıyor ama 724 bin gıda işletmesinin denetlenmesi noktasında her şeyi devletten bekleyemeyiz. Dolayısıyla kendi sağlığı söz konusu olan tüketicilerimize de çok önemli görevler düşüyor” ifadesinde bulundu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM