Salı, Ekim 22, 2024

Yorgancılar: Doğru zamanda faiz indirimi yapılmalı

Ülkelerin kendi planlamaları doğrultusunda faiz indirimi politikası sürecine girdiğini belirten Yorgancılar, bunun Türkiye’de bir telaş yaratmaması gerektiğini söyledi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ekim ayı olağan meclis toplantısı, EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.  Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ülkelerin faiz politikalarını değerlendirdi. Küresel ekonomide bir geçiş süreci olduğunu belirten Yorgancılar, “Ülkelerin kendi planlamaları doğrultusunda genelde bir faiz indirimi politikası sürecine girdiğini görüyoruz. Bunun bizde bir telaş yaratmaması doğru zamanda faiz indiriminin yapılması gerektiğine inanıyorum. Özellikle sanayicinin katlandığı maliyete değmesi, enflasyonla mücadele konusunda bir ivme katmasını bekliyoruz. Burada bir bedel ödeniyor. Bu bedeli halk, sanayici, tüccar, çalışan kesim yani herkes ödüyor. Ama hiç olmazsa sonucunu görelim. Sonucu enflasyonun düşmesi ve ülke olarak artık huzurla bir hale geçmemiz” dedi.


“Sıkıntılar aynı”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığını yaptığı İstanbul’da düzenlenen Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi ile ilgili bilgi veren Yorgancılar, “Yaklaşık 62 ülkeden 800’den fazla iş insanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirildi. Bu zirvede Milletler Arası Ticaret Odası (ICC) ve WCF tarafından hazırlanan Dünya Odalar Federasyonu Küresel Görünüm Anketi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bu toplantıların amacı sadece bizim ülkemizdeki gelişmeleri değil dünyadaki WCF’e üye olan tüm ülkelerdeki ekonomi ve siyasetle ilgili gelişmeleri ve değerlendirmelerin sonuçlarını oda başkanları tarafından ortak toplantı yapmaktı. Katılımcıların söylediği öne çıkan sıkıntılar ise nitelikli iş gücü eksikliği, enflasyon, jeopolitik gerginlikler, vergilendirme ve finansal problemler. Öne çıkan bütün katılımcıların sıkıntıları aynı.  Türkiye’de olan bütün sıkıntı 200’den fazla oda başkanı iş insanının ortak sıkıntısı. Dert bütün dünyada aynı” dedi.


“Sanayi politikamız yeni baştan yapılmalı”

Kasım ayının ilk 10 günü içinde Amerika’nın seçimleri yapılacağını ifade eden Yorgancılar, “Bu seçimler Donald Trump’ın AB’ye uygulayacağı konuşulan gümrük vergileri ve bunların sonuçları çerçevesinde AB ile Amerika arasındaki ekonominin gelecekle ilgili belirsizlikleri konusunda önemli soru işaretleri olduğunu ortaya çıkardı” ifadelerinde bulundu.

Yorgancılar, Mario Draghi’nin Avrupa Rekabetçiliğinin Belgesi Raporu’ndan önerileri paylaştı. Bunlardan ilkinin sanayi politikası uygulaması olduğunu dile getiren Yorgancılar, “Sanayi politikası uygulamasını her toplantıda dile getiriyoruz. Bizim sanayi politikamızın yeni baştan yapılması, planlanması, desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Mario Draghi’nin Avrupa Rekabetçiliği de eğer Avrupa’nın geleceği rekabetçilik üzerine kurulacaksa Hindistan’la, Çin’le, Vietnam’la, Uzak Doğuyla karşı karşıya gelip rekabet edebilme stratejisi oluşturacaksa bunları yapmak mecburiyetinde diyor” diye konuştu.

Yorgancılar raporda yer alan diğer önerileri şöyle sıraladı: “Eurobond ve benzeri ortak borçlanma araçları ihraç edilmesi, yurt dışına bağlı olan ham madde ve çiplere olan bağımlılıkların azaltılması, çip türü önemli yatırım planlarını finansa etmek için kamu desteği sağlanması, rekabet konularının kurallarının gevşetilmesi, sermaye piyasalarının entegre edilmesi, savunmacı ticaret tedbirlerinin uygulanması, yeni teknolojilere öncülük edilmesi, İleri Araştırma Projeleri Ajansı kurulması ve start-up’lar için bürokratik ve mali engellerin azaltılması.”

Türkiye ekonomisinin kırılganlığına vurgu

Türkiye’de ekonominin kırılganlığına vurgu yapan Yorgancılar, “İran İsrail’e saldıracak” haberi sonrası İsrail Borsası’nın yüzde 1 düştüğünü söyleyerek, “İstanbul Borsası ise yüzde 4 düşüyor. Savaşta olan biz miyiz İsrail mi? S&P İsrail’in notunu A+’dan A’ya düşürdü. Görünümü de negatif açıkladı. Son değerlendirmede hala yatırım yapılabilir ülke statüsünde bizden de 4 kademe yukarıda. Savaş içinde olan bir ülkeye hala A+’dan A’ya düşürüp yatırım yapılabilir bir ülke konumu veriliyorsa Türkiye’de savaşın olmadığı bir ortamda verilmesi gereken not bu değil. Burada da bir taraflılık var” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM