Cumartesi, Ekim 26, 2024

Türkiye ve Ukranya’dan arıcılıkta güç birliği

Bal üretimi ve arıcılıkta küresel iki lider olan Türkiye ve Ukrayna, FAO – Türkiye Ortaklık Programları (FTPP) altında sürdürülebilir arıcılık için güçlerini birleştiriyor. ‘Türkiye ile Ukrayna Arasında Sürdürülebilir Arıcılık Alanında İşbirliği ve Deneyim Paylaşımı’ adlı proje iki ülkenin kilit paydaşları arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını artırırken arıcılık alanında çalışan eğitimcilerin kapasitelerini de güçlendirmeyi hedefliyor. Proje boyunca çok paydaşlı bir yaklaşım kullanacak olan FAO, bu proje ile teknik bilgi paylaşımını kolaylaştıracak, politikaların geliştirilmesini destekleyecek, dijital araçların kullanımını teşvik edecek ve sürdürülebilir arıcılık ve tozlaşma uygulamalarını yaygınlaştırmak üzere eğitim sistemlerini modernize edecek. Sürdürülebilir arıcılık uygulamaları için önemli bir adım niteliğinde olan Proje, sadece Türkiye ve Ukrayna için değil, genel olarak tarımsal ve ekolojik alanda da önemli faydalar sağlayacak.  


“Bu proje iki ülkenin arıcılık sektörüne dinamizm katacak”

Projenin 15 Ekim 2024’te gerçekleştirilen Başlangıç Toplantısı, Türkiye ve Ukrayna’dan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, uzmanları ve paydaşları bir araya getirdi. Etkinlik FAO Ukrayna Program Sorumlusu Luis Amaya’nın açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında Ukrayna’nın küresel bal üretimindeki rolünün altını çizen Amaya, projenin iki ülke için de işbirliği ve deneyim paylaşımı fırsatı sunduğunu ifade etti. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise geçekleştirdiği açılış konuşmasında projenin FAO-Türkiye ortaklığını ve iki ülke arasındaki bağları güçlendirecek önemli etkileri olacağını vurguladı. Selışık, “Türkiye ve Ukrayna bal üretiminde önde gelen iki lider ülke ve bu proje iki ülkenin arıcılık sektörüne dinamizm katacak” ifadelerini kullandı.


“Türkiye, bal üreten ülkeler arasında Avrupa’da birinci sırada”

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı adına konuşmasını gerçekleştiren Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay, Türkiye’nin bal üreten ülkeler arasında Avrupa’da birinci Dünya’da ise ikinci olduğuna dikkat çekti. Gürçay “Balın yanı sıra diğer arı ürünlerine olan talep de giderek artıyor. Bu proje, düzenleyici çerçeveleri iyileştirerek ve modern uygulamaları yaygınlaştırarak sektörü daha da geliştirecektir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM