Perşembe, Ekim 31, 2024

Ne kitapsız, ne kedisiz, ne sinemasız, ne de müziksiz…

İZKİTAP’ın düzenlediği 4. İzmir Kitap Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziemir’deki Fuar İzmir’de kapılarını geçtiğimiz cumartesi günü açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TACT Fuarcılık işbirliği ile düzenlenen İZKİTAP-4. İzmir Kitap Fuarı, “Sinema ve Edebiyat” temasıyla 3 Kasım’a kadar devam edecek.

Bilindiği gibi İzmir Kitap Fuarı, ekim ayı sonunda Fuar İzmir’de, nisan ayı içinde ise Kültürpark’ta olmak üzere yılda iki kez düzenleniyor. 26 Ekim’de açılan fuar, 3 Kasım’a kadar, Fuar İzmir’de, 28 bin metrekare kapalı alanıyla B Hol’de kitapseverleri kitaplarla buluşturmaya devam edecek.

Kitap fuarlarının heyecanı 40 yıldır hiç bitmiyor. İstanbul’da, Taksim’deki Etap Marmara Oteli’nin zemin katında düzenlenen ve bilahare Tepebaşı’na taşınan TÜYAP Kitap Fuarı’nın ilkinden itibaren bir okur olarak hep katılımcısı oldum. TÜYAP Kitap Fuarı Beylikdüzü’ne taşındığında ise artık yazar kimliğiyle imza günleri ve konuşmalar için kitap fuarına gider oldum. Cumhuriyet gazetesinde birlikte olduğumuz, Moda’da komşum ve arkadaşım olan rahmetli Deniz Kavukçuoğlu’nun uzun yıllar koordinatörlüğünü yaptığı, Ankara, İzmir, Bursa ve birçok kente de uzanan TÜYAP Kitap Fuarı’nın kültür hayatımıza katkısı çok olmuştur. Dokuz yıl önce temelli İzmir’e yerleştiğimden itibaren İzmir’deki TÜYAP Kitap Fuarlarında hep birlikte olduk onunla. Birlikte çok vakit geçirdik. O zaman öğrendim burada çok akrabalarının olduğunu. Hatta mutlaka bir akşam da akrabalarıyla buluşurdu. Muzaffer Tunça da kuzenidir.

Henüz internetin ve sosyal medyanın olmadığı, kitap satış sitelerinin kurulmadığı ve iletişimin bugüne göre çok gerilerde olduğu dönemlerde fuarlar okurla yazarı, yayınevleri ile yazarları, editörler ile yazarları buluşturan bir zemin oldu. Günümüzde de yüz yüze iletişi olanağı veren ve kitap satışının yanında okurla yazarı buluşturan, entelektüel etkinliklerin de cereyan ettiği kitap fuarları eksik olmasın.

İZKİTAP’ın 4.kez düzenlediği fuarın açılışında Onur Konuğu Yazar Hakan Günday ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay konuştu. Günday’ın kısa konuşması şöyleydi:
“Önce okur olarak sonra yazar olarak burada olmak benim içim çok büyük bir keyif. Çünkü korkunun, baskının ve şiddetin sıradan bir iletişim aracına dönüştüğü, insanın etrafına ve arasına duvarlar örüldüğü, insanların ayrıştırılmasının çok daha kârlı göründüğü çağda, edebiyatın belki de en ihtiyacımız olan özelliği insanı tanımaya, anlamaya ve insanlar arasında ilham köprüsü kurmaya çalışıyor olmasıdır. Edebiyat, etrafında, içinde duvarları olmayan bir ev ve insan nesiller boyunca bu evi inşa etmeye çalışıyor. Böyle bir karşılaşmayı mümkün kılan herkese teşekkür ediyorum. Fuarı ziyaret edecek olan her okura ‘evinize hoş geldiniz’ demek istiyorum”



Konuşmasında “İzmir, Cumhuriyet’in, aydınlanmanın şehridir. Atatürk’ün izinde giden, onu izlemekten onur duyan bir şehirdir.” vurgusu yapan Dr. Tugay da iki şairin dizelerinden yola çıkarak devamında şu cümleleri kurdu:
“Ülkemizi değişik nedenlerle rahatsız eden, huzurunu kaçıran, insanlarımızı umutsuz hale getiren bir sürü şey yaşadığımız bir dönemdeyiz ama bilmek lazım; mücadele eden insanlar var. Söylemek lazım; herkesin bu mücadeleye katılması gerekiyor. Nazım’ı hatırlamak lazım; ‘Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak’ ve Ahmed Arif’in ‘Dayan kitap ile dayan iş ile. Tırnak ile diş ile umut ile, sevda ile, düş ile. Dayan rüsva etme beni’ sözlerini hatırlamak lazım. Bunlar bizim bağrımızdan kopan sözler. Bir gencimizin alacağı kitap, okuyacağı bir hikaye, bir tarih bilgisi belki hayatını değiştirecek. Belki burada bir yazarımız ilk defa okurları ile buluşacak. Onlara kendini ifade etme fırsatı bulacak. Bu ihtimaller, burada verilen emeğin karşılığına değer. Dilerim fuarımız edebiyat, kültür sanat camiamıza, sanatseverlerimize, sektörün emekçilerine yeni ufuklar açar.”

220 yayınevi ve sahafın katıldığı kitap fuarı 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Yaklaşık 400 yazar-çizer-gazeteci de fuarda olacak. Atölyeler, konferans ve paneller, imza günleri ve pek çok kültürel etkinlik fuarda ziyaretçileri bekliyor olacak. Fuarda birçok sivil toplum örgütünün standı da yer alıyor. Ahmet Ümit, Ercan Kesal, İnci Aral, Hidayet Karakuş, Altan Öymen, İlker Başbuğ da Fuar İzmir’de okurlarıyla buluşacak isimler arasında. Bendenizin bu fuarda yazar olarak etkinliği yok. Son etkinliğim iki yıl önce “Dünden Bugüne Körfezde Ulaşım” kitabımla ilgiliydi. Ondan sonra “Masal Gibi Mahalle: Kuştepe” adlı eserim geldi ama onunla ilgili etkinlik İstanbul’daydı geçen yıl.

Fuar İzmir’in kent merkezine uzaklığı dikkate alınarak ESHOT metronun da olduğu çeşitli noktalardan seferler koyarak kolaylık sağlıyor. Okurlarıma 3 Kasım’a kadar sürecek kitap fuarına gitmelerini, etkinliklere katılmalarını öneriyorum. Çocuklarınızı, torunlarınızı da götürün; kitapların dünyasına onlar da gözlerini açsın.

Bitirirken kitap fuarı ile çakışan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önemli kültür-sanat etkinliği olan; direktörlüğünü Vecdi Sayar’ın yaptığı 4. Uluslararası Film ve Müzik Festivali’ni hatırlatmak istiyorum. Dün başladı ve 3 Kasım’a kadar sürüyor. Ücretsiz film gösterimleri ve söyleşiler de var. Ulusal ve uluslararası yarışmada enfes filmler yer alıyor. Program ve ayrıntılara “ifmfest” instagram hesabından ulaşmak mümkün.

Evet; ne kitapsız, ne kedisiz, ne sinemasız, ne de müziksiz kalın.

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar