Perşembe, Kasım 14, 2024

Arabuluculuk, iş dünyasının tercihi olmaya devam ediyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Arabulucular ve Arabuluculuk Merkezleri Platformu (TURAMEP) tarafından 14 Kasım Arabuluculuk Haftası kapsamında Türkiye Barolar Birliği Litai Konukevi’nde düzenlenen sempozyuma katıldı. Adalet Bakan Yardımcısı Av. Hurşit Yıldırım, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, TURAMEP Başkanı Av. Arb. Nihat Şimşek, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın katıldığı toplantıda Av. Arb. Sevil Koyuncu’nun moderatörlüğünde ATO Başkanı Baran ile birlikte Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ve Bakırçay Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cumhur Boyacıoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı ‘Ticari Arabuluculuğun İş Dünyasına Etkileri’ konulu bir panel gerçekleşti.

Baran, hukuk sistemine uyuşmazlıkları daha hızlı çözebilmek amacıyla giren arabuluculuk sisteminin, önceleri ihtiyari sonra da iş, ticari ve tüketici uyuşmazlıkları ile kira ve kat mülkiyeti kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı olarak uygulanmaya başlandığını belirterek, “Ankara Ticaret Odası olarak üyelerimizin sorunlarını barışçıl bir yolla çözebilmelerine katkı sağlamak amacıyla ATO Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi kurduk” dedi.


“Amacımız, 170 bine yakın üyemizi rahatlatmak”

Hukuk sistemine uyuşmazlıkları daha hızlı çözebilmek amacıyla giren arabuluculuk sisteminin, önceleri ihtiyari sonra da iş, ticari ve tüketici uyuşmazlıkları ile kira ve kat mülkiyeti kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı olarak uygulanmaya başlandığını hatırlatan Baran, “Ticari davalarda üyelerimizin karşılıklı olarak mahkemelere gitmeden önce arabuluculukla sorunlarını çözmeleri için Arabuluculuk Merkezimiz hizmet veriyor. Amacımız, sayıları 170 bine yaklaşan üyelerimizi rahatlatmak ve onların sorunlarına çözüm üretilmesine katkı sağlamak” dedi.


“6 milyon dosya arabulucuya gitti”

Arabuluculuk Sistemi’nin uygulanmaya başlamasından bu yana 6 milyon dosyanın arabulucuya gittiğini belirten Baran, “Bunun 3,8 milyonunun anlaşmayla çözümlendiğini belirten ticari uyuşmazlıklarda da arabulucuya giden dosya sayısının 817 bin olduğunu ve bunların yüzde 41’inin anlaşmayla sonuçlandı. Baran, “Bunlar çok önemli rakamlar. Davalar, Türkiye’de 3 yıldan 10 yıla kadar sürebiliyor. Bizler ticaretle uğraşırken zamanla yarışıyoruz. Bu kadar uzun süreler dayanabilecek gücümüz yok. Bu açıdan arabuluculuk sisteminden memnunuz” diye konuştu.


“Arabuluculuk iş dünyasında tercih edilir bir yöntem”

Ticaretin güven, diyalog ve iyi ilişkiler üzerinden gerçekleştiğini kaydeden Baran, “İlişkileriniz iyi değilse ticareti yürütemezsiniz. Ticaret yapanlar mecbur kalmadıkça mahkemeye gitmeyi sevmez. Arabuluculuk sorun çözme noktasında isteyerek başvurulan bir müessese. Arabuluculuk müessesi, anlaşmazlıkların çözümünde sunduğu hızlı, esnek ve ekonomik avantajlar nedeniyle iş dünyası açısından tercih edilir bir yöntem durumunda” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM