Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi, ‘Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik’ temasıyla gerçekleştirildi. 7-8 Kasım tarihlerinde düzenlenen ve 50 farklı ülkeden bin 700 kişinin katıldığı zirvede dünyanın yaşadığı kapsamlı değişime dikkat çekilirken, refahın artışı için iş birliklerinin önemine vurgu yapıldı.
Teknolojinin dönüştürücü gücü ve iş birliklerinin önemi
Zirvenin ardından değerlendirmelerde bulunan UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, toplantının açılışından itibaren konuşmacıların odak noktasında dünyanın çok boyutlu ve kapsamlı bir değişim yaşadığı, bu değişimin itici gücünün de teknoloji ve inovasyon olduğu konusunun yer aldığını belirtti. Bu anlamda yapay zekanın geleceğimize yön verici olmasını beklediklerini ifade ettiklerini söyleyen Özgencil, şöyle devam etti: “İnsanlık bir yandan savaş, devrim ve işgal gibi değişim süreçlerini yaşamaya devam ediyor ancak bunların çok ötesinde, teknolojinin dönüştürücü gücünün etkisinin gelişmelere egemen olduğuna ve geleceği de bu gücün şekillendireceğine işaret ettiler. Elbette ki burada değişimin insanlık lehine işlemesini sağlamak için yönetilmesi ve denetlenmesi gerektiğine çok önemli vurgular yapıldı. İnsanlar barış içinde yaşamayı, refahlarının artmasını ve bunların sürdürülebilir olmasını istiyor. Bu amaca ulaşmak ise, Türk Devletleri ve uluslararası aktörlerin, Birleşmiş Milletler denetiminde, hukukun temel kurallarına uymaları veya bir iş birliğini kabul etmeleri ile mümkün olabilir. Bu çerçevede büyük, küçük, zengin, fakir, gelişmiş, gelişmemiş, hiçbirinin ihmal edilmemesi, hepsinin iş birliği ve sürdürülebilir bir refah artışı programı çerçevesinde bir araya getirilmesi, müreffeh bir dünyanın inşa edilmesi ve devamı için zorunluluktur. Toplantılarda bu iş birliğine yapılan vurguların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Katılımcıların bu konuda herkesi iş birliğine davet etmeyi benimsemesi ve ilan etmesi zirvenin en önemli çıktılarından biri oldu.”
Boğaziçi Zirvesi’nin her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın farklı coğrafyalarından önemli isimleri İstanbul’da buluşturduğunu kaydeden Özgencil, “Çok değişik ülkelerden gelen ve çok değişik deneyim ve bilimleri temsil eden katılımcılar, dünyamızın tamamının büyük bir değişim arifesinde olduğunu kabul ediyor. Ülkeler dünya çapında yaşanacak bu değişime, ancak birlikte hareket ederek cevap verebilir” dedi.
Yatırım ve iş birliği arayışında olan firmalara büyük fırsat
Boğaziçi Zirvesi’nin bürokratlardan iş insanlarına kadar global çapta çok önemli bir network fırsatı sunduğunun altını çizen Özgencil bu yıl da önemli iş birliği görüşmelerinin gerçekleştiğini ve bunların meyvelerinin önümüzdeki dönemde alınacağını ifade etti.
Türkiye’nin yabancı yatırımcının radarında olmaya devam ettiğini ve yatırım için fırsat aradıklarını söyleyen Özgencil, “Dünyadaki değişimlere karşılık iş birlikleri ne kadar önemliyse, ekonomi tarafında da sürdürülebilir bir bölgesel büyüme için ortaklıkların oluşturulması ve güçlendirilmesi son derece önemli. Boğaziçi Zirvesi, yatırım ve iş birliği arayışında olan firmalara bu anlamda ciddi fırsatlar sunuyor. Dünyanın her coğrafyasından iş insanlarının buluşmasından her sene olduğu gibi bu yıl da önemli iş birlikleri doğacaktır” dedi.