Pazartesi, Kasım 18, 2024

Ar-Ge’de insan kaynağı 300 bine ulaştı

İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, İzmir’in ilk Dijital Deneyim Merkezi’ni faaliyete geçirdi


İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçılar Birliği (EİB), Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ege Genç Sanayici İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) katkılarıyla kurulan İzQ İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi bünyesinde, İzmir’in ilk Dijital Deneyim Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, “Türkiye 104 teknoparkta 10 binden fazla teknoloji firması, yenilik ve teknoloji üretiyor. Bin 600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi, 100 bine yakın Ar-Ge insan kaynağı sanayiye, doğrudan katma değere yönelik Ar-Ge faaliyetlerine imza atıyor. 20 yıl kadar önce 30 binin altında seyreden Ar-Ge insan kaynağımız, bugün 300 binlere ulaştı, 10 kat artıştan bahsediyoruz. Türkiye’nin Ar-Ge’ye ayırdığı kaynaklar bakımından muazzam bir ilerleme söz konusu. Rakam olarak 1,5 milyar dolar seviyesinde Ar-Ge’ye kaynak ayırırken, bugün 16 milyar doların üzerine çıkabilmiş durumdayız. Bu performans ile İspanya, İtalya gibi gelişmiş ülkelerin önüne geçmiş durumdayız. Türkiye teknoloji ekosisteminde ve kapasitesinde de önemli bir noktaya ulaşmış durumda. Önümüzde çok daha parlak bir gelecek olduğuna inanıyoruz. Türkiye inşa ettiği kapasitesini kaldıraç olarak kullanmaya hazır” diye konuştu.


“Yüksek teknoloji üretimi arttırılmalı”

Türkiye’nin teknoloji alanındaki gelişmesine hemen hemen her gün şahit olunduğunu söyleyen Çoştu, “Türkiye, teknoloji alanında son 10-20 yıllık süreçte önemli atılımlar kaydetti. Türkiye geleneksel olarak sanayi ülkesiydi, bölgesinde önemli bir sanayi altyapısına sahip nadir ülkelerden bir tanesi. Çin’den Doğu Avrupa’ya kadar uzanan bir coğrafyada en çeşitli ürünü en rekabetçi şekilde dünya pazarlarına ihraç edilebilen tek ülke. Şimdi artık aynı zamanda teknoloji ülkesi konumuna erişti. Yüksek teknoloji üretiminin artırılması gerektiğini dile getiren Çoştu, “Türkiye ihracatını sürekli geliştiriyor ama yüksek teknoloji ihracatında sabit bir noktada görünüyoruz ama önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde artacağını göreceğiz” ifadelerine yer verdi.


“Hedefimiz bilim ve teknoloji farkındalığını geliştirmek”

İzQ Dijital Deneyim Merkezi’nin açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İzQ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzQ’yu kurmak üzere yola çıkarken bir başka hedefimizde, her yaş grubundan çocuklarda ve gençlerde bilim ve teknoloji farkındalığını en üst düzeyde geliştirmek, onlara erken yaşta girişimcilik kültürünü tanıtmak ve sevdirmek üzere özgün bir projeyi hayata geçirmek. İzQ genç girişimcilerden sonra şimdi de geleceğin girişimcileri olacak çocuklarımızı bilim ve inovasyon dünyasıyla buluşturuyor. Bugün İzmir’de bilim ve teknolojide bir bayrak yarışını hep birlikte başlatıyoruz” dedi.


“Merkezi çocuklara yönelik planladık”

Bu projenin örnek olması ve benzerlerinin tüm yurda yayılmasını istediklerini vurgulayan Özgener, “Merkezimizi özellikle çocuklara yönelik planladık. Onları kendi özgün ve yenilikçi fikirlerini geliştirmeye teşvik edebilmek için bir yolculuğa çıkarmayı hedefledik. Kâr amacı gütmeyen bu sosyal sorumluluk hareketi ile sağlanan tüm gelir yine binlerce çocuğumuzun eğitimine harcanacak. Çünkü gelecekte onların bilim ve teknoloji alanlarında çözümler bulmak için o sınırsız hayal güçlerini kullanmalarını, buluşlar yapmalarını, başarıncaya kadar denemelerini ve gelişmelerini istiyoruz. Bu nedenle, her bir istasyonda mobilite, lojistik ve deniz ticareti, uzay bilimleri, yeni nesil dijital teknolojiler gibi birçok farklı temaları çocukların ilgilerini çekecek şekilde interaktif ekranlar, tabletler, VR gözlükler ve pedagojik yöntemlerle oyunlaştırarak anlatıyor ve bireysel olarak deneyimlemelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM