Dünyada ve Türkiye’de 2025 yılına belirsizliklerin gölgesinde giriliyor. Böyle zorlu dönemlerde işletmenin finansal sağlığından ve risk yönetiminden sorumlu olan CFO’ların üzerindeki yükler de artıyor. Küresel büyümenin yavaşlaması ve gelişen piyasalardaki belirsizlikler de şirketlerin kârlılıklarını, nakit akışlarını ve büyüme potansiyellerini olumsuz etkileyebilecek birer önemli faktör. Özellikle enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışlar, işletmelerin maliyet yapısını zorlayabilecek güçte. Uzmanlara göre, ABD’deki son başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın yeniden seçilmesi, küresel ekonomi ve Türkiye üzerinde belirgin etkiler yaratabilir. Trump’ın korumacı ticaret politikalarına geri dönmesi, uluslararası ticaret akışlarını ve gümrük tarifelerini yeniden şekillendirebilir. Türkiye özelinde döviz kuru dalgalanmaları, yüksek cari açık, enerji maliyetlerinin yüksekliği, kredi erişiminin nispeten kısıtlı ve maliyetinin yüksek olması gibi sorunlar da iş dünyasını zorlayacak.
Şirketler proaktif finansal stratejiler izlemeli
Yüksek enflasyon ve belirsizlik dönemlerinde şirketlerin verimlilik artırma, nakit akışı yönetimi ve maliyet kontrolü odaklı proaktif finansal stratejiler izlemesi ve daha temkinli olması büyük önem taşıyor. Çeşitlendirilmiş yatırım portföyleri ve risk yönetimi stratejileri de zorlu dönemlerde çıkışın anahtarı. Şirketlerin esnek bütçeleme ve likidite yönetimine odaklanarak, finansal esnekliklerini korumaları da önemli. Döviz riskine karşı korunma stratejileri geliştirmek, farklı tedarikçi seçenekleri araştırarak maliyetleri yönetmek ve enflasyona karşı fiyatlandırma stratejilerinde hızlı ve esnek olmak, bu dönemlerde atılacak en önemli adımların başında geliyor.
“Şirketler olası finansal krizlere karşı hazırlıklı tutulmalı”
Borusan Otomotiv CFO’su Cemal Tüfekçi, böyle zorlu dönemlerde işletmenin finansal sağlığından sorumlu olan CFO’ların üzerindeki yüklerin de arttığına dikkat çekerek, “Bu dönemde CFO’lara düşen en önemli sorumluluklar arasında etkin nakit yönetimi, doğru finansal raporlama, risk yönetimi ve stratejik planlama yer alıyor. Ayrıca piyasa koşullarını yakından takip ederek, şirketlerimizi olası finansal krizlere karşı hazırlıklı tutmak, likiditeyi yönetmek, riskleri minimize etmek ve finansal verileri doğru ve hızlı şekilde analiz etmek de biz, CFO’ların en önemli görevlerinin başında geliyor” diye konuştu.
“Eğitim, CFO’ların şirketlerini yönetmelerine katkıda bulunacak”
Dünyada ve Türkiye’de önemli zorlukların yaşanabileceği, bunun da iş dünyasını etkileyebileceği bir yıla girerken, kariyer odaklı online eğitim platformu Teedo ile finans yöneticilerinin güncel zorluklara hazırlıklı olmalarını sağlamak adına kapsamlı bir eğitim içeriği tasarladıklarını söyleyen Tüfekçi, “Teedo’da 10 Aralık’ta başlayacak olan eğitimle finansal risk yönetimi, stratejik planlama, bütçeleme ve raporlama gibi konularda derinlemesine bilgi ve beceri kazandırmayı hedefliyoruz. Eğitim ayrıca varlık, yatırım ve risk yönetimi, finansal sağlamlık ve büyüme ve kurumsal yönetim gibi alanlarda uzmanlık kazandırarak, CFO’ların stratejik bir lider olarak şirketlerini yönetmelerine katkıda bulunacak. Finans yöneticileri sadece güncel ekonomik ve finansal trendler hakkında bilgi sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda stratejik düşünme ve liderlik becerilerini geliştirme imkânı bulacak” ifadelerine yer verdi.
Teedo’da CFO Eğitimi, 10 Aralık 2024-21 Ocak 2025 tarihleri arasında toplam 6 hafta ve 12 ders üzerinden tasarlandı. Türkiye’nin en başarılı CFO’ları arasında yer alan, Borusan Otomotiv CFO’su Cemal Tüfekçi liderliğinde gerçekleşecek eğitim, finansal analiz, nakit akışı yönetimi ve kurumsal finans gibi konulara odaklanarak, maliyet yönetimi ve performans değerlendirmesi süreçlerini ele alacak. Katılımcılar, eğitim kapsamında organizasyonun finansal sağlığını artırmak için gerekli stratejileri geliştirme ve finansal operasyonlara liderlik etme konusunda deneyim kazanacak.
CFO’ların rolü, stratejik liderlik ve dijital dönüşümde öncülük
İş dünyasının dönüşümünde CFO’ların rolü, finansal yönetimin ötesine geçerek stratejik liderlik ve dijital dönüşüm projelerine öncülük etmeyi içeriyor. Dijitalleşme ve veri analitiği konularında şirketlerin yol haritalarını çizmek, sürdürülebilir iş modelleri geliştirmek, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerine uyum sağlamak, CFO’ların yeni görev alanları arasında yer alıyor. Teknolojik yeniliklerin benimsenmesi ve sürdürülebilir finansal büyüme stratejilerinin uygulanması konularında kilit rol oynayan CFO’lar, veri analitiği ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin entegrasyonunda da etkin görev üstleniyor. Ayrıca ESG kriterlerine uyum, yatırımcılar ve düzenleyiciler tarafından giderek daha fazla önemseniyor. Şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması ve yeşil yatırımlara yönelimi, finansal stratejilerinde önemli bir yer tutuyor. Bu anlamda da CFO’lara çok büyük dönüştürücü rol düşüyor.