Perşembe, Kasım 28, 2024

Şu benim yerel yönetim maceram

Üniversitedeyken, Şişli Siyasal’da (M.Ü.-SBF) “Mahalli İdareler” dersi aldık. Hocamız Prof. Dr. Halil Nadaroğlu idi. Şimdi artık daha Türkçe ifade ile “yerel yönetimler” dediğimiz konu ile teorik çerçevede etrfalı olarak o zaman tanıştım. Ayrıca, ülkemizin en önde gelen sosyoloğu, lisans ve lisansüstünde öğrencisi olarak çok şey öğrendiğim Prof. Dr. Mübeccel Kıray’dan da sosyoloji ve metot dersleri yanında “Şehircilik” dersi aldık. Böylece, gerek Mahalli İdareler, gerekse Şehircilik derslerimizle bugünkü “yerel yönetim” teorik arka planım oluşmuş oldu.

Daha sonra yaşamımın büyük bölümünün geçtiği, tutkuyla bağlandığım Kadıköy-Moda’da yerel yönetime gerek ilçe belediyesi gerekse muhtarlık bazında bir birey olarak duyarlı oldum. Moda’nın ezilmemesi adına, Moda’da entelektüel hayat, sanat-kültür ve sosyalleşme adına, çevrenin korunması adına aktivitelerin tam ortasında oldum. Moda’da dönemin muhtarı Zeynep Hanım’ın önerisiyle medyanın da çok ilgisini çeken görülmemiş bir “aza” grubu oluşturarak bir projeye imza attık. Proje şuydu: Moda’nın çeşitli alanlarda birikim sahibi olan yetkin isimlerinde azalarla bir “Moda Muhtar Meclisi” oluşacaktı. Bendenizin yanında yazar Buket Uzuner ve Moda’daki birçok kayda değer meslek sahibi sima (avukat, mimar, gazeteci vb) bu heyette yer aldı. Moda Muhtar Meclisi, Moda Gönüllüleri gibi platformlarla da işbirliği yaparak Moda’da önemli işler başardı. Bu altyapının bugüne yansıması da “Moda Bülten” isimli sosyal medya platformu… Moda’da 25 yıl muhtarlık yapan ve Zeynep Hanım’a el vererek muhtarlığa veda eden fakat Moda’nın hayatından kopmayan Oğuz Sarıcaoğlu söz konusu bülteni başarıyla sürdürüyor. Ben de hala aktif destekliyorum.

Sonra 2009 yerel seçimleri öncesinde Cumhuriyet gazetesinin merkezinde editör ve eklerin yazarı olarak çalışırken dönemin CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı aradı. Görüşmede, rahmetli Çaltı, bendenizi Şişli Belediye Başkan Adayı olarak mutabakatla değerlendirdiklerini ifade etti. Kadıköy’e yerleşik olduğum için ilçe başkanı rahmetli Türer Ercan’dan destur aldım, o da olumlu baktı. Bunun üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’le de görüştüm, onun da bilgisi olduğunu ve sıcak baktığını görünce gazeteden ayrılıp çalışmalara başladım. Mustafa Sarıgül, DSP’nin adayı olacaktı ve onunla yarışacaktım. Kazanacağıma herkes gibi ben de yüzde yüz inanıyordum. Fakat dönemin CHP Genel Başkanı Baykal, gerilimli ve mesafeli olduğu Sarıgül ile sütre gerisinde anlaşıp CHP’ye kaybetmek üzere bir düşük profilli aday göstereceğini öğrenince çalışmalarımı durdurdum (Nitekim, Sarıgül DSP’den seçildi ve Baykal onu yeniden CHP’ye aldı, sonra da olağanüstü kurultayda başına bela oldu!). Bu süreçte temel sloganım “Şişli’nin kaynakları, imkanları, enerjisi Şişli’ye” idi. Çünkü, karşımdaki aday Şişli’nin kaynaklarını, imkanlarını, enerjisini siyasette basamak yapmak için hovardaca harcıyordu.

Şişli adaylığı gerçekleşmeyince Ceren Tanıtım Ltd. üzerinden yerel yönetim alanında siyasi kampanyalar ve iletişim çalışmaları yürüten Gönen Orhan, Silivri ve Antalya-Kepez yerel seçim kampanyaları için davet etti. İki ilçede de eş zamanlı olarak “siyasi içerik editörü” ve “metin yazarı” olarak görev aldım. Bu çalışmalar sırasında Gönen’den yerel yönetimler alanında çok şey öğrendim.

Özel sektörde önemli bir kuruluşta uzun süre iletişim-tanıtım sektöründe çalışmış olmam, medya deneyimim, siyaset bilimi tozu yutmam ve nihayet partide olmam ve partiyi iyi bilmem gibi etkenler bir araya gelince; başarıyla çıktığımız bu iki kampanyanın da itkisiyle yerel yönetimler alanına daha çok ilgi duydum (Biz Kepez’deki 24 puan farkı 5’e indirince hem Antalya Büyükşehir’i kazandı CHP, hem de bitişik Döşemealtı ilçesini. Ayrıca CHP İstanbul’da 12’de kalırken ilk kez 13. ilçe olarak kampanyasını yürüttüğümüz Silivri’yi kazandı. Burada mevcut AK Partili başkanı devirmiş olduk. Ekrem İmamoğlu da ardından 14. ilçe belediyesi olarak Beylikdüzü’nü kazandı 2014’te).

2016 yazında eşimin memleketi olan ve uzun yıllardır yazları geçirdiğimiz İzmir’e temelli yerleştim zorunlu bir nedenle. Ondan önce 2010-2015 arasında daveti üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 2011 seçimlerinde de İstanbul Milletvekili olan E. Büyükelçi Osman Korutürk’ün danışmanlığını yaptım (Halen de şimdi CHP Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi olan Korutürk’ün fahri danışmanlığı sürdürüyor ve dış politika alanından da kopmuyorum). 2016-2019 arasında İzmir’de parti çalışmalarına, kitap çalışmalarına ve gazete yazılarına yoğunlaştım.

Mart 2019 yerel seçimleri sonrasında ağustos ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZDENİZ A.Ş. Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi olarak atandım. Halen sürdürdüğüm bu görev sırasında belediyeciliği bütün boyutlarıyla kavrama şansım oldu. Çünkü bilfiil görev aldığım kuruluşun yanında, yazılarımla ve katıldığım televizyon programlarıyla da İzmir’i sahiplenme güdüsüyle İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyelerini yakından izlemeye çalıştım. Büyükşehir Belediye Meclisi’ni de izledim. İzmir Büyükşehir’in etkinliklerine, İzmir’in sorunlarına ve çözümlerine duyarlı olmaya çalıştım.

Bugün de ilk günkü heyecanımla İzmir için çalışmaktan, üretmekten keyif alıyorum. İzmir için irili ufaklı projeler üretmek, yaşadığım kente katkıda bulunmak her zaman keyifli oldu. Bu arada, İzmir Büyükşehir Belediyesi için üç ayda bir yayınlanan ve 13 sayı çıkardığımız bir periyodiğe ve iki kitaba da editör ve yazar olarak imza attım. 13 sayı yayınladığımız Mavi Kıta, geçtiğimiz dönemde İzmir Büyükşehir’in en çok yayınlanan ve en çok dağıtılarak bütün İzmirlilerle buluşan yayın organı oldu. Dünden Bugüne Körfez’de Ulaşım kitabında ise Osmanlı’dan bugüne Körfez’deki deniz ulaşımını anlatırken, İZDENİZ’in de kuruluşundan bugününe macerasını yansıttım.

31 Mart 2024’teki son yerel seçimlerde de CHP İl Başkanlığı’nın daveti ile SKM’de siyasi strateji alanında görev üstlenerek kampanyada aktif rol aldım.
Bu arada, geçtiğimiz ay kurulan, kurucu başkanlığını Murat Karayalçın’ın, başkan yardımcılığını Gönen Orhan’ın yaptığı; yerel yönetim alanındaki reform ve eğitim çalışmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen Yerel Reform Girişimi Derneği’nin de davet üzerine ilk üyesi oldum.

“Ben gazeteci değilim” başlıklı bir yazıda gazetecilik alanındaki çalışmalarımı kaleme almıştım bu köşede. Şimdi de yerel yönetim alanındaki maceramı özetle, ana hatlarıyla anlatmış oldum. Herhalde bundan sonra bu bağlamda dış politika alanındaki çalışmalarımı ve akabinde de futbol yazarlığımı kaleme alarak devam edeceğim ara ara.

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar