Çarşamba, Ocak 15, 2025

İç ticaret düzenlemeleri bu yıl da uygulanacak  

Haksız fiyat artışı cezaları artırıldı, glütensiz gıdalar market raflarında zorunlu oldu, otomotiv ve emlak sektörlerinde yeni kurallar devrede. Ticaret Bakanlığı tarafından 2024’te çıkarılan ve 2025 itibarıyla uygulamaya konulan düzenlemeler, perakendeden otomotive, sebze-meyve ticaretinden elektronik ticarete kadar birçok sektörde önemli değişiklikler getirdi. Perakende Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle, haksız fiyat artışı ve stokçuluğa karşı cezalar yeniden düzenlendi. Fahiş fiyat artışı cezası 1 milyon TL’ye çıkarılırken, stokçuluk cezası 12 milyon TL’ye yükseltildi. Aynı yıl içinde 3 kez stokçuluk cezası alan işletmelerin iş yerleri 6 güne kadar kapatılabilecek.


Perakende mağazalarda glütensiz gıda zorunluluğu getirildi 

14 Aralık 2023 tarihli yönetmelikle, zincir marketlerde glütensiz gıda ürünlerinin satışı zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeye göre, 250 metrekareden büyük mağazalarda glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar, 400 metrekareden büyük mağazalarda ise bunlara ek olarak glütensiz ekmek ve makarna gibi ürünlerin raflarda yer alması gerekiyor.

Taşıt satışları için uygulanan vade ve tutar sınırlamalarında güncelleme yapılarak yenilenmiş ürün kategorisinde yer alan ve fiyatı 25 bin TL üzerinde olan cep telefonları ile sıfır ürün kategorisinde yer alan ve fiyatı 20 bin TL üzerinde olan cep telefonları için 3 ay taksit yapabilme imkânı getirildi. Taşıt satışlarında taksitlendirme aralıklarının nihai fatura değerleri; alt eşiği 400 bin TL, üst eşiği ise 2 milyon TL yükseltildi.


Sebze ve meyve üreticileri rahatlatıldı

Sebze ve meyve ticaretinde üreticilerin yükünü hafifletmek için önemli adımlar atıldı. Kapalı pazar yerlerinde satış alanlarının kiralama yöntemi kaldırıldı. Üretici örgütü belgesi almak için gereken üye sayısı ise 50’den 25’e düşürüldü. Ayrıca Toptancı hallerinde üreticilere yapılan ödemelerden hamaliye ücreti kesintisi de yapılamayacak. 2025 yılında hal hakem heyetlerinde uygulanacak parasal sınır ise 887 bin 9 TL olarak belirlendi. 


Otomotivde 6 ay – 6 bin km kısıtlaması uzatıldı

Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile tescilsiz motorlu kara taşıtlarının ticareti kapsamına alındı. Distribütörler ve distribütörler harici taşıt ithal edenler, yetkili satıcılara yönelik kural ve yükümlülükler getirdi. Yetki belgesi alınması için gerekli olan şartlar arasından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı çıkarılarak 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvurularına lise mezuniyeti şartından muafiyet getirildi. Otomotiv sektöründe ikinci el satışlara yönelik getirilen ‘6 ay – 6 bin kilometre’ sınırı 1 Temmuz 2025’e kadar uzatıldı. Ayrıca, tescilsiz motorlu taşıt ticaretine yönelik düzenlemelerle, elektronik ortamda yapılan ihaleler için güvenli bir sistem oluşturuldu.


Yetki belgesi başvurularında deneyim şartı kaldırıldı

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. 14 Mayıs 2024 tarihinden önce taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmelerde 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında, mesleki deneyim şartının aranmayacak. Ayrıca, bahse konu düzenlemenin Bakanlığımıza verdiği yetki kapsamında 31 Aralık 2024 olarak belirtilen başvuru süresi 6 ay (30.06.2025 tarihine kadar) uzatıldı. Ayrıca yerli elektronik ticaret pazar yerlerinin yurt dışı satışlarının teşvik edilmesi, rekabetçi güçlerinin, istihdam yaratma potansiyellerinin ve yüksek teknolojili yatırımlarının artırılmasına yönelik Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklikler yapıldı. .

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM