Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ‘Türkiye’de İlişki Bankacılığına Dair Sekiz Gözlem’ başlıklı bir ekonomi notu yayımladı. Yayımlanan notun, Türkiye için borç veren ve borç alan arasındaki faydalı ittifak anlamına gelen ‘ilişki bankacılığı’ kavramına genel bir bakış sağlamayı amaçladığı belirtildi.
TCMB tarafından yapılan Sekiz Gözlem başlıklı bir ekonomi notunda elde edilen bulgular kapsamında; güçlü ilişki, kredi payı ile ölçüldüğünde, daha güçlü ilişkiler daha uzun vadeler ve daha düşük faiz oranları ile doğru orantılı olduğu ifade edilirken, bu gözlemlerin küçük ve orta ölçekli firmalar için daha da güçlü olduğuna vurgu yapıldı.
Ayrıca notta, firmalar arasındaki korelasyonun zaman içinde değişim gösterildiği belirtidi.
İlişki bankacılığının, bankanın ana borç veren olduğu durumlarda faiz oranları ve vadeler üzerinde daha belirgin bir etkiye sahip olduğu belirlenen notta, bir ilişki göstergesi olarak süre değişkeni; kredi payı ile benzer yönde çalışıldığı ve sürenin, daha yüksek tutarlı yeni krediler ile güçlü şekilde ilişkili olduğu belirtildi.
Kredi sağlayan banka sayısı önemine dikkat çekilen notta, birden fazla banka ile kredi ilişkisine girilmesi durumunda, firmaların kredi riskliliğine işaret edebilineceği öngörüsünde bulunuyor. Bu kapsamda, daha fazla banka ile çalışmak daha yüksek faiz oranları ve daha kısa kredi vadeleri ile sonuçlandırılabileniceğine dikkat çekiyor.
Notta, bir çeyrek içinde aynı bankadan birden fazla yeni kredi sözleşmesi daha yüksek faiz oranı ve daha kısa vadeler ile doğru orantılı olduğu vurgulanırken, bu gözlemlerin, Türk bankacılık sektöründe İB olgusunun varlığını göstermekte ve böylece güçlü ilişkilere sahip firmaların daha uygun kredi koşullarına erişim sağlandığı görüldü. Bu gözlemler kapsamında, çoğunlukla ilişki bankacılığı literatürü ile uyumlu olduğu belirtilirken, bulguların kredi piyasaları ve aktarım kanallarına ilişkin pek çok araştırmayı motive edeceği öngörüldü.