Pazar, Aralık 22, 2024

EİB’den narenciye üreticilerine 5 bin meyve sineği tuzağı

Narenciye ürünleri zararlısı Akdeniz Meyve Sineği (AMS) ile kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleye öncelik veren Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), sezonunun yaklaşmasıyla narenciye üreticilerine Akdeniz Meyve Sineği tuzağı desteğine devam ediyor.

2023 yılında 769 bin tonluk Ege Bölgesi narenciye rekoltesinin ihracatla katma değere dönüşmesi için çaba gösteren EİB geçtiğimiz haftalarda İzmirli ve Muğlalı üreticilere 10 bin adet Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı dağıtımı gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri, bu sefer de Aydınlı narenciye üreticilerine 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı dağıttı.


Uçak: Temel şartımız kalıntısız üretim

Üretim ve ihracatta başarı için 2 temel şart olduğunu söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Bunun için de biyoteknik mücadelenin kritik bir rolü var. Ege Bölgesi’nin birçok ilinde topyekün bir mücadele içindeyiz ve özellikle üreticilerin bilinçli bir şekilde bu mücadeleyi sürdürmesi bizim için çok önemli. Dünya’da narenciye üretiminde 8’nci sırada, ihracatında ise 4’üncü sırada yer alıyoruz. Bu sezon bu bölge için narenciye rekolte tespit çalışmamızı yaptırdık ve verimin oldukça iyi olduğunu gördük. Bu verim artışını bu yıl fırsata çevirebileceğimizi umuyorum” diye konuştu.


Er: Kalıntısız ve sürdürülebilir üretime önem veriyoruz

Aydın nüfusun yüzde 55’i geçimini tarım sektöründen sağladığını aktaran Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “İncir ve kestanede Türkiye lideri olan Aydın’da, zeytin, pamuk, çilek, narenciye, enginar gibi ürünler önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Konserve, salça gibi tarıma dayalı sanayi sektörü de Aydın’a önemli bir gelir sağlıyor. Bu ürünlerin kalitesini yükselterek daha da değerli hale getirmek için kalıntısız, sürdürülebilir üretime büyük önem vermemiz gerekiyor. Üreticilerimiz de Tarım il ve ilçedeki mühendislerimizden de destek alarak dağıtılan tuzakları etkili bir biçimde kullandıklarında bu sezon sonunda bunun etkilerini net olarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.


Ökdem: Bakanlık olarak 10 bin adet poşet desteği veriyoruz

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem ise “Geçen yıl hava şartlarından dolayı rekolte kötüydü. Ama bu sene iyi. 45 bin dekar alanın büyük bir kısmını mandalina ve portakal oluşturuyor. AMS ile biyoteknik mücadele bizler için daha önemli. 5 bin tuzağın yanına biz de bakanlık olarak 10 bin adet meyve toplama poşeti ilave ettik. Bu iki önlemle kalıntısız ürünleri pazara nakletmiş olacağız” sözlerini yer verdi.


Doğan: Yazlık bahçeleri mücadeleyi zorlaştırıyor

İhracatta AMS’ye karşı toleransın sıfır olduğunu vurgulayan Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Gürsel Doğan, “Bu mücadele ülke ekonomisi açısından çok önemli. Zararlının yoğun olduğu dönemde yüzde 80’e varan kayıplara neden oluyor. AMS’de karşılaştığımız en büyük sorunlardan birisi, burada yazlıkçıların çok olması ve bahçelerde ağaç üzerinde kalan meyveler toplanmıyor olması. Bu da AMS’lerin üremesine neden oluyor. Bir de özellikle yol kenarlarındaki turunç başta olmak üzere konulan ağaçlar da benzer bir soruna neden oluyor. Ayrıca çiftçilerimizin son bahar temizliği yapma alışkanlığı olmadığı için bu da bizi zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM