Pazartesi, Nisan 21, 2025

Borç tahsilatı dolandırıcıları ciddi bir tehdit oluşturuyor

Baykon Bilişim Teknolojileri, son dönemde bilinmeyen numaralar tarafından gelen aramaların mesajların ya da e-postaların birçok kişiyi rahatsız ettiğini açıklayarak bu iletişim kurma çabasının temelinde yer alan borç tahsilatı dolandırıcılığının, ısrarcı ve endişe uyandırıcı yönüyle dikkat çektiğine vurgu yaptı. Dolandırıcıların, kişilerin korkularından ve bilgisizliklerinden faydalandığını belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıralayarak, “Gerçek bir borç tahsilatçısı, borçlu kişiye yazılı bir bildirim sağlamalı” vurgusunda bulundu.


“Sahtekârlar, kafa karışıklığını kullanıyorlar”

Laykon Bilişim Teknolojileri, kamuoyuyla paylaştığı açıklama metninde günümüzde finansal dolandırıcılık yöntemlerinin giderek daha karmaşık bir hale geldiğini ve borç tahsilatı dolandırıcılığının da ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıktığına vurgu yaptı. Geleneksel dolandırıcılık yöntemlerinden farklı olan bu tür sahtekarlıkların mağdurların mevcut finansal yükümlülüklerine dair kafa karışıklığını kullandığına ve hızlı tepki vermelerini sağlamaya çalıştığına dikkat çekti. Bir devlet kurumu ya da kurumsal bir şirket adına aradığını belirten dolandırıcıların, ‘Hakkınızda yasal işlem başlatıldı’, ‘Ödemenizi bugün yapmazsanız icra işlemi başlayacak’ gibi tehditkâr mesajlar veya aramaların gerçekleştirildiğine değinildi. İnsanların böyle durumlarda paniğe kapılmaması gerektiğini, soğukkanlı ve bilinçli hareket etmelerinin önemli bir korunma yöntemi olduğunu dile getiren Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini paylaştı.


Borç tahsilatı dolandırıcılığına karşı korunma yöntemleri

Borç tahsilatı dolandırıcılığına karşı dört korunma yöntemi olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu, “Birincisi, hiçbir borcunuz olmadığını biliyorsanız telefonu kapatın. Ödenmemiş bir kredi veya vadesi geçmiş bir fatura bulunmuyorsa, borç tahsilatı iddiasıyla gelen aramalara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Bu tür durumlarda, dolandırıcılarla iletişime geçmek yerine görüşmeyi sonlandırmak ve tekrarlayan aramaları görmezden gelmek en güvenli yol olarak öne çıkıyor. İkincisi, borç durumu doğrudan finans kuruluşlarından kontrol edilmeli. Şüpheli bir borç tahsilat talebiyle karşılaşıldığında, iddianın doğruluğunu teyit etmek için bankalar veya kredi kartı şirketleriyle doğrudan iletişime geçmek önem taşıyor. Yetkili finansal kuruluşlar, müşterilerine borç durumları hakkında en doğru bilgiyi sağlıyor. Üçüncüsü, kredi raporu üzerinden doğrulama yapılmalı. Kişinin adına açılmış bir borç olup olmadığını anlamak için kredi raporunun düzenli olarak kontrol edilmesi önem taşıyor. Kredi raporunda ilgili borç görünmüyorsa bu durum, dolandırıcılık şüphesi doğurabilecek önemli bir gösterge olarak yer alıyor. Dördüncüsü, yetkili mercilere bildirimde bulunulmalı. Borç tahsilatı dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin, olayı yetkili mercilere bildirmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele birimi, Tüketici Hakem Heyetleri ve Cumhuriyet Savcılıkları, bu tür dolandırıcılık girişimlerini inceleyerek gerekli hukuki süreci başlatabiliyor. Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’ne yapılan ihbarlar, sahte tahsilatçıların tespit edilmesine yardımcı olabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.


Borç tahsilatı dolandırıcılığı nasıl anlaşılır?

Borç tahsilatı dolandırıcılığının nasıl anlaşılabileceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Akkoyunlu, “Yazılı bildirim talep edin. Gerçek bir borç tahsilatçısı, borçlu kişiye yazılı bir bildirim sağlamalı. Eğer bu bilgiler ilk telefon konuşmasından sonra kişinin eline ulaşmadıysa, bunun bir dolandırıcılık olma ihtimali yüksektir. İtiraz etme hakkınızı kullanın. Eğer talep edilen borcun yasal olup olmadığından şüphe ediliyorsa, kişi bunu yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. Genellikle bu tür belgeleri sunmaktan kaçınan dolandırıcılara karşı, doğrulama talep etmek en güvenli yollardan biridir. Saygılı iletişim talep edin. Gerçek bir tahsilat sorumlusu, kişiye karşı saygılı bir ifade kullanmak zorundadır. Taciz, tehdit veya makul olmayan saatlerde (örneğin sabah 8’den önce veya akşam 9’dan sonra) aramalar yapamaz. Bu tür davranışlar, dolandırıcıların uyguladığı baskılardan biri ve bu durumda derhal durumu bildirmek gerekir” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM