Kemeraltı Çarşısı’nda bu yıl bayram heyecanı ve kültürünün kaybolduğu bu nedenle de esnafın mutsuz olduğu dikkat çekiyor
GÜLCİHAN ALTINKAYA
İzmir’in en eski ve en canlı çarşılarından biri olan Kemeraltı, özellikle bayramlarda hem ekonomik hem ticari olarak hareketleniyor. Sosyal ve manevi paylaşımın yanında Ramazan ve Kurban Bayramlarında, Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapmak isteyen müşteriler artıyor ve yoğunluk yaşanıyor. Ancak düşen alım gücü, artan fiyatlar ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle Kemeraltı Çarşısı eski bayram hareketliliğini ve yoğunluğunu kaybediyor. TİCARET Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan İzmir Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı’nda bu yıl bayram heyecanı ve kültürünün kaybolduğunu bu nedenle esnafın buruk ve mutsuz olduğunu dile getirdi.
“Müşteriler, kendilerini çarşıya ait hissedemiyor”
Kemeraltı esnafı olarak bir hafta sonu hava güzelken çarşıda yoğunluk yaşadıklarını ancak bunun satışlara yansımadığını ifade eden Girgin, “İnsanların bayramda öncelikleri çocukları ve acil ihtiyaçları oluyor. Bayramlık kültürü ve yanında bayram heyecanı ve kültürü de aynı şekilde kayboluyor. Uzun yıllardan beri esnaf olarak ayakta tutmaya çalıştığımız en büyük değerimizi maalesef kaybettik. Çünkü esnaf kendi açısından masraflarını kısamıyor. Müşteriler de alım gücünün düşük olması nedeniyle kendilerini çarşıya ait hissedemiyorlar. O nedenle çarşıdaki kalabalık bizi sadece ‘kuru kalabalık’ olarak motive ediyor. Özellikle son zamanlarda insanlar ellerinde bulunan parayı harcamayı kesip kendi önlemlerini almaya başladılar. Herkes kendince haklı. Ama esnafın yaşaması için dışarıdan gelen, otoparkı dolduran, cebinden harcama yapan müşteriye ihtiyaç var. Bizi besleyen ciddi bir nüfus yok. O yüzden esnaf buruk ve mutsuz” dedi.

“Sakin, rutin bir bayram yaşayacağız”
Esnafın geçen bayramlarda borçlarını ödediği ve nefes aldığı o günleri şu an bulamadığını dile getiren Girgin, “Son birkaç günde maddi olarak bir şeyler eridi. Kayıplar yaşadık. O yüzden esnaf dertli ve borçlarını ödemekte sıkıntı yaşıyor. Cebinde parası olanın da parasının bereketi şu anda pek yok. Herkes şu anda stabil durumda. Sakin, rutin bir bayram yaşayacağız. Kemeraltı’nda bir kalabalık var. İnsanlar belki geliyorlar, geziyorlar ama ciroyu arttıracak kadar alışveriş yapmıyorlar. Esnafın cirosunu bayramlarda arttırması lazım ki geçmişte olan borçlarını ödeyebilsin. Günümüzde insanlar araba ve ev sahibi olma duygusunu yitirdiler. Esnaf da bunu yitirirse, o zaman hepten sıkıntı yaşayacağız. Çünkü esnafın alıp ve üzerine kar koyup satma durumu var. Peki esnaf ayakta kalmaya çalışırken daha ne kadar karından fedakarlık edecek?” diye konuştu.
“Esnaf bayram sevincini yaşayamıyor”
Esnafın tüm sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştığını aktaran Girgin, “Esnaf, devlete karşı İzmir’e karşı sorumluluğunu yerine getiriyor, vergisini ödemeye çalışıyor. Kirasını, elektrik ve su faturalarını ödüyor. İnsanlar tabi ki alışveriş yapıyor. Ama çok az miktarda yapıyorlar. Bu da esnafın kar edeceği bir tutar olmuyor. Örnek vermek gerekirse, bir esnaf kilogramını 300 TL’ye aldığı ürünü 400 TL’ye satıp kar etmeye çalışıyor. Ancak alım gücü açısından bakınca insanların da cebindeki para artmıyor. Kemaraltı’nda alışveriş yapacak olan emekli, asgari ücretli, işçi ve memur oluyor. Onların da tabi ki hayatın gidişatındaki önceliği Kemeraltı’na gideyim alışveriş yapayım değil. Bu da bayram alışverişlerine yansıyor. Her geçen gün kötüye gidiyoruz. Kemeraltı esnafı bayram sevincini tam olarak yaşayamıyor” ifadelerinde bulundu.