Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mali iş birliği kapsamında hazırlanan İzmir Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın (SKUp İzmir) proje kapanış etkinliği gerçekleştirildi
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mali iş birliği kapsamında hazırlanan İzmir Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın (SKUp İzmir) proje kapanış etkinliği gerçekleştirildi. Program, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Dairesi Başkanı IPA Direktörü Tijen İğci ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas’ın da katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’in karbon nötr bir şehir olma hedefini çok önemsediklerine değinerek, “İzmir’i 2030’a kadar karbon nötr yapma sözümüz var. Ama bu sadece belediyenin yapabileceği bir şey değil. İzmir’den aslında bunun beklenmediğinin farkındayım. Bunun için öncelikle kendi şehrimizdeki tüm kurumların, insanların bu hedefe inanmasını sağlayacağız. Pek çok kurumun taahhütte imzası var ama sanayicileri, STK’lar, üreticilerden başlayarak bu anlayışı özellikle bu sene İzmir’e yayacağız. Başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olmak üzere bakanlıklarımızın desteğini bekliyoruz. Onların katkısı olmadan bunu gerçekleştirmek zor” ifadelerinde bulundu.
“İnsanlar, sağlıklı koşullarda bir şehir istiyor”
İzmir’de kentleşmenin hızla büyüdüğüne ve bu durumun da ulaşım sorununa neden olduğuna değinen Tugay, “Kentleşmenin hızla büyümesi nedeniyle İzmir’de ulaşım sorunu yaşıyoruz. Kent merkezinde oldukça yoğun bir nüfus var. Bu beraberinde ulaşımı, toplu ulaşımı planlama anlamında zor hale getiriyor. Ama tüm zor şartlara rağmen, özellikle toplu ulaşım çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün sürdürülebilir kentsel ulaşım planını finalize ediyoruz. Orada bize hedef olarak gösterilenleri uygulamak elbette en önemli görevlerimizden olacak. Bunları en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz. Amacımız mümkünse çok daha uzun bir süreyi planlamak olacak. Yarın öbür gün ulaşım da neler olacak bilemiyoruz. O yüzden gelişmeleri de takip etmek gerek. Şu gün hem temiz havayı hem sağlıklı ulaşımı insanlara sağlamalıyız. Bunu sağlayabileceğimizi ve bu konuda önemli bir mesafe alındığını söyleyebilirim. İnsanlar, sağlıklı koşullarda bir şehir istiyor” diye konuştu.

“SKUp İzmir, bir vizyonun somutlaşmış hali”
AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Dairesi Başkanı IPA Direktörü Tijen İğci ise konuşmasında, “Projemizin toplam bütçesi 2 milyon 941 bin euro olarak belirlenmişti. 21 Haziran 2022’de 24 ayda bitmesi planlanan projemiz sonrasında 9 ay uzatma alarak 33 ayda tamamlanabildi. Projenin yürütülmesi döneminde bazı zorluklar yaşadık ancak AB Delegasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ortak akıl ve amaç doğrultusunda hareket etmesi sayesinde bu güçlükleri aşmayı başardık. SKUp İzmir, sadece bir plan değil, aynı zamanda bir vizyonun somutlaşmış hali. Bu proje, İzmir’in daha yaşanabilir, daha erişilebilir ve daha çevre dostu bir kent olma yolundaki kararlılığını ortaya koyuyor. SKUp İzmir, yalnızca bugünün ihtiyaçlarına yanıt vermekle kalmıyor; aynı zamanda 2050’ye kadar uzanan bir hareketlilik vizyonu sunarak geleceği de şekillendiriyor” dedi.
SKUp İzmir’in, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı altında tamamlanan üçüncü SKUp Projesi olma özelliğini taşıdığını belirten İğci, “SKUp İzmir, bizim bir metropol ölçeğinde tamamladığımız ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı projemiz. Bu başarı, sadece İzmir için değil, Türkiye’nin tüm şehirleri için bir ilham kaynağı, bir yol haritası niteliği taşıyor. İzmir’in bu öncü rolü, sürdürülebilir, insan odaklı ve çevre dostu ulaşım sistemlerinin Türkiye genelinde yaygınlaşması için güçlü bir mesaj veriyor” diye konuştu.
“Dönüşüm şehirlerde başlıyor”
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas ise konuşmasında “İzmir her zaman ‘ilklerin şehri’ oldu. Bu nedenle İzmir’in, Avrupa Birliği’nin 2030’a kadar iklim açısından nötr olacak 100 şehir misyonuna katılan ilk Türk şehri olması hiç de şaşırtıcı değil. Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim-nötr birliği olmayı amaçlıyor. Bunun için de Avrupa Yeşil Mutabakatı adını verdiğimiz kendi yol haritamız var. Bu yol haritası temelde nasıl hareket ettiğimizi, nasıl seyahat ettiğimizi, nasıl ürettiğimizi, nasıl tükettiğimizi ve nasıl bağlantı kurduğumuzu dönüştürmemize imkân tanıyor. Bu dönüşüm şehirlerde başlıyor. İzmir gibi şehirlerle çalışıyoruz, çünkü dönüşümün tam merkezindeler. Şehirde nasıl yürüdüğümüzü, nasıl bisiklet sürdüğümüzü, nasıl araç kullandığımızı yeniden düşünmeliyiz. Bu değişimi tek başımıza gerçekleştiremeyiz. Şehirdeki tüm topluluklarla birlikte hareket etmeliyiz” dedi.