Pazartesi, Nisan 21, 2025

Yazlık kiralamada dolandırıcılık tehlikesi

2025 yaz sezonu yaklaşırken tatilcilerin tercihleri otel konaklamasından yazlık ev ve villa kiralamalarına kayıyor. Ancak bu tercih, yüksek kiralar ve art niyetli kişiler nedeniyle mağduriyet riskini de beraberinde getiriyor. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, özellikle Çeşme, Bodrum ve Marmaris gibi gözde tatil bölgelerinde sezonluk kira bedellerinin 1 milyon TL’ye dayandığını belirterek, dolandırıcılık vakalarına karşı vatandaşları uyardı. 

Yazlık tatillerini daha sakin ve izole bir ortamda geçirmek isteyen vatandaşların, piyasa değerinin çok üzerinde bedeller ödeyerek yazlık kiraladıklarını ifade eden Şimşek, bu kiralamalarda ev sahibi, emlakçı, aracı ve komisyoncuların rolüne dikkat çekti. Özellikle bazı kötü niyetli kişilerin, aynı evi farklı kişilere kiralayarak ya da sahte rezervasyon siteleriyle vatandaşları dolandırarak ciddi mağduriyetler yarattığını vurguladı.


2024 yılında 7 bin 656 dolandırıcılık ihbarı 

Siber dolandırıcılığın da arttığını belirten Şimşek, bilinen rezervasyon sitelerinin birebir kopyalanarak sahte ilanlar oluşturulduğunu ve bu yolla birçok kişinin tatil planlarının suya düştüğünü aktardı. Şimşek, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre, yalnızca 2024 yılı içinde 7 bin 656 dolandırıcılık ihbarı yapıldığını, bunlardan 868’inin doğrudan villa ve bungalov kiralamalarıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Bu tür dolandırıcılıklara karşı alınabilecek hukuki önlemlere de değinen Şimşek, mağdur olan vatandaşların ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da TÜRSAB’a başvurmaları gerektiğini belirtti. Şimşek, idari yollarla sonuç alınamadığında ise Tüketici Hakem Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine başvurarak zararlarının tazminini talep edebileceklerini söyledi. Ayrıca, dolandırıcılığa uğrayan kişilerin tüm belge ve evraklarla savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunabileceklerini de hatırlattı.


“Sözleşme imzalanmadan ödeme yapılmamalı”

Tatil planı yaparken güvenilir seyahat acenteleriyle çalışmanın ve sözleşme imzalanmadan ödeme yapılmamasının büyük önem taşıdığını belirten Şimşek, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına kiralamaya dair tüm koşulları içeren yazılı bir sözleşme yapılması, evin demirbaşlarının netleştirilmesi ve ödeme detaylarının belgelenmesi gerektiğini ifade etti.

Turizm dolandırıcılığı vakalarında hukuki süreçlerin her zaman hızlı sonuçlanamayabileceğini kaydeden Şimşek, “Bu nedenle tüketicilerin tatil planlarını yaparken çok dikkatli olmaları, ödeme yapmadan önce her şeyi sorgulamaları, sözleşmeleri dikkatle okumaları ve yalnızca bilinen, güvenilir platformları tercih etmeleri hem maddi hem manevi kayıpların önüne geçecek” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM