Telekomünikasyon, yapay zekâ, siber güvenlik ve fintech gibi alanlarda yeniliklerin sergilendiği buluşma, sektör profesyonellerine keşif ve bağlantı kurma imkânı sağladı. İstanbul Fuar Merkezi’nde Mobilefest ve Agora Fintech Fuarları’nı birleştirerek 300’den fazla markanın katılımıyla gerçekleşen bölgenin en büyük teknoloji buluşması 10 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı. Fuarın açılışında bilgi çağının artık tam ortasında yer aldığımızı dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Teknoloji çağında bizim paylaştığımız dil kod ve veri. Başarıya ulaşanlarla aynı dili konuşmak istiyorsak konuşacağımız dil bu olmalı” dedi. ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak ise “50 firma ile çıktığımız bu yolculukta 170’ten fazla firmaya ulaştık” ifadelerini kullandı.
Dr. Sayan: Ülkemizde dijital teknoloji kullanımı fazla
Geleceği şekillendiren teknolojilerin konuşulduğu Avrasya Teknoloji Haftası’nda değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Bilgi çağının eşiğinden geçtik, artık tam ortasındayız. Artık geçmişte bilim kurgu filmleri izlerken ‘gelecek’ diye andığımız şeylerin tam ortasındayız. Hal böyle olunca da teknoloji alanında yapılan yatırımlar bir tercih değil, zorunluluk. Mevlâna‘nın güzel bir sözü var: ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır.’ Teknoloji çağında bizim paylaştığımız dil kod ve veri. Başarıya ulaşanlarla aynı dili konuşmak istiyorsak konuşacağımız dil bu olmalı. Ancak bu dili insanlık yararına konuşanlardan olmalıyız. Çünkü teknoloji, duygulardan ve değerlerden bağımsız düşünülemez. İşte bu nedenle, dijital dönüşüm sürecinin sadece teknolojik bir değişim değil; aynı zamanda insanı odağına alan bir dönüşüm de getirmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Artan internet kullanımına değinen Dr. Sayan, “İnternet kullanımı her geçen yıl hızla artıyor. We Are Social raporuna göre; 8 milyarı aşkın dünya nüfusunun 5 buçuk milyardan fazlası internet kullanıyor. Ülkemizde de dijital teknolojilerin kullanımı oldukça fazla. 87,6 milyona ulaşan nüfusumuzun 77,3 milyonu internet kullanıyor. Dolayısıyla internet kullanan kişi sayısı nüfusumuzun yüzde 88,3’ünü oluşturuyor. Bu noktada bugün 5G konuşuyoruz, yarın 6G’den bahsedeceğiz. Ülkemiz de 5G konusunda çalışmalarına son sürat devam ediyor. Çalışmalarımız neticesinde bu sene içerisinde ihalesini yaparak 2026’da tamamen kullanamaya ve sinyal almaya başlayacağız” diye konuştu.
Onak: 170’ten fazla firmaya ulaştık
Avrasya Teknoloji Haftası’nın, 4 yıldır başarıyla gerçekleştirilen Mobilefest Teknoloji Fuarı ve Konferansı’nın dönüşümü olduğunu vurgulayan ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, “50 firma ile çıktığımız bu yolculukta 170’ten fazla firmaya ulaştık. Önümüzdeki yıllarda 5-6 farklı salonda fuarımızı daha geniş, daha farklı sektörleri de kapsayacak şekilde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl 2 ayrı fuarı birleştirdik. Etkinliğimizin yeni ismi hem bölgesel hem de küresel ölçekte teknoloji ve inovasyonun buluşma noktası olma misyonumuzu çok daha güçlü bir şekilde vurguluyor. Avrasya Teknoloji Haftası, sadece bir fuar değil, aynı zamanda Türkiye’nin bilişim sektöründeki gücünü uluslararası alanda perçinleyen bir platform. Üç gün boyunca, sadece yeni iş fırsatları değil, aynı zamanda uzun vadeli ortaklıkların temelleri de atılıyor” diye ifade etti.
Karagözoğlu: Yapay zekâ stratejik alan haline geldi
Sektör paydaşlarını bir araya getiren Avrasya Teknoloji Haftası’nın önemine değinen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Bilişim sektörü öyle hızla gelişiyor ki, her gün yeni kavramlarla karşı karşıya kalıyoruz. Dijitalleşme, otomasyon, büyük veri gibi kavramları hayatımızın her alanında görüyoruz. Mobil teknolojiler, yapay zekâ, bulut bilişim en önemli itici güç olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zekâ, başlı başına bir stratejik alan haline geldi. Önümüzdeki yıllarda yapay zekânın 16 trilyon dolarlık katkı sağlayacağı öngörülüyor. 2030 yılında 40 milyar cihaz birbirine bağlanacak. Nesnelerin interneti ve dijitalizasyon süreci yapay zekâ ile entegre olup hayatımıza yön vermeye devam edecek. BTK olarak yerli ve milli üretim konusunda azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Karagözoğlu: Yapay zekâ stratejik alan haline geldi
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) olarak bu fuarı 4 yıldır desteklediklerini ifade edenHizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören, “Avrasya Teknoloji Haftası’nın sektörün önünü açmak ve yerel ihracatçılara destek olmak için çok önemli bir fuar olduğunu düşünüyorum. Hizmet ihracatında yazılım son derece hızlı büyüyor. Geçen yıl 5 milyar dolara yaklaşan bir yazılım pazarı oldu. Şu an dünya genelinde yüzde 0,4 civarındayız. Buradaki hedefimiz yüzde 1’i yakalamak. Ocak ayında yüzde 33 büyüme yaşadık. Avrasya Teknoloji Haftası gibi fuarlarla büyümelerimizi artıracağız” değerlendirmesinde bulundu.
Özer: 16 hizmet sektöründe faaliyetlerimizi sürdürüyoruz
Avrasya Teknoloji Haftası’nın sadece bir teknoloji fuarı olmadığına işaret eden Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Genel Sekreteri Fatih Özer, “Hizmet ihracatçıları olarak 16 hizmet sektöründe faaliyetlerimizi sürdürüyor, ülkemizin gelişmesi anlamında tüm etkinlikleri destekliyoruz. 2028 yılında ülkemizin 200 milyar dolarlık bir hizmet ihracatı hedefi var. Bu hedef yazılım ve bilişim sektöründen geçmekte. Bu sektörleri stratejik sektörler olarak belirledik. Sektörün önemli etkinliklerine HİB olarak katkı sunmaya devam edeceğiz. HİB olarak ülkemizin geleceğinin ve refahının hizmet ihracatında olduğunu biliyoruz. Gelişmiş ülkelerde hizmet ihracatının GSMH’daki oranı yüzde 70 civarında” dedi.