Çarşamba, Nisan 30, 2025

Kurbanlıkta %18 fiyat artışı beklentisi

Nihat Çelik: Küçükbaş kurbanlıklar 11 ile 18 bin TL arasındayken; büyükbaş hayvanda bu fiyatlar 100 bin TL’den 160 bin TL’ye kadar çıkabiliyor

GÜLCİHAN ALTINKAYA

Kurban Bayramı’na az bir zaman kala kurbanlık fiyatları merak konusu oldu.  Ancak artan girdi maliyetleri kurbanlık fiyatlarına da yansıdı. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kurbanlık fiyatlarında bu yıl ortalama yüzde 18 civarında artış öngördüklerini söyledi. Bu artışta en önemli faktörün yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklı olduğunu aktaran Çelik, “Bu yüzde 18 artışa rağmen yetiştiricilerimizin fazla bir kazancı olmadığının da altını çizmem gerekiyor. Kurbanlıkların fiyatları bölgelere göre değişmekle birlikte canlı kilogram fiyatının 270 ile 300 TL arasında olacağını tahmin ediyoruz.  Dolayısıyla vatandaşlarımız küçükbaş kurbanlıkları 11 ile 18 bin TL arasında bir fiyatla alabilecek. Büyükbaş hayvanda ise bu fiyatlar 100 bin TL’den 160 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili sahadan edindiğimiz bilgilere göre, öngörülerimiz bu şekilde olsa da asıl fiyat oluşumunun mayısın ikinci haftasından itibaren netleşeceğini söyleyebiliriz” dedi.


3 milyona yakın küçükbaş kurbanlık kesilmesi bekleniyor

Her yıl kurban bayramlarında 2,5-3 milyon civarında küçükbaş hayvan kurban edildiğini belirten Çelik, “Bu yılki Kurban Bayramı’nda da 3 milyondan fazla küçükbaşın kurbanlık için hazır olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. 2023 yılında 847 bin büyükbaş, 2,8 milyon küçükbaş hayvan kurban edilirken 2024 yılında 2,2 milyon küçükbaş ve 500 bin büyükbaş olmak üzere toplamda yaklaşık 2,7 milyon kurbanlık hayvan kesildi. Bu yıl da özellikle küçükbaş hayvan olarak 3 milyona yakın kurbanlığın kesileceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla öncelikle belirtmek gerekirse bu yıl Kurban Bayramı öncesi ve bayramda özellikle küçükbaş hayvan arzında bir sorun olmayacağını söyleyebiliriz. Diğer yandan her bayramda olduğu gibi bu bayramda da hayvan varlığımız talebi karşılayacak seviyede. Vatandaşların çoğunlukla yine küçükbaşa yöneleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.


TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, bu yıl küçükbaş hayvan olarak 3 milyona yakın kurbanlığın kesileceğini öngördüklerini ifade etti

“Üretmezsek tükeniriz”

Artan üretim maliyetlerinin hayvancılığın sürdürülebilir olması önündeki en büyük engellerden birisi olduğunu belirten Çelik, “Sadece hayvansal ürünlerde değil meyve ve sebze gibi bitkisel gıda ürünlerinde de maliyet artışları çiftçileri bir hayli zorluyor. Hayvancılıkta yem maliyetleri, toplam üretim giderlerinin büyük bir bölümünü oluşturur. Son yıllarda yem fiyatlarının haddinden fazla artması, hayvancılık sektöründe ciddi sıkıntılara yol açıyor. Yetiştiricilerin maliyetleri karşılamakta zorlanması, üretim verimliliğini düşürüyor ve sektörde sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Yüksek yem fiyatları hem üretici hem de tüketici açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu olumsuzluklar et ve süt üretimini azalttığından bu durum fiyatların yükselmesine yol açıyor. Fiyatlar yükselince bu defa tüketicinin alım gücü zorlanır ve tüketim azalır ki bu insanların sağlıklı beslenmesi açısından istemediğimiz bir durum. Sürekli üretimin artırılması ve daha çok üretmemiz gerekiyor. Üretmezsek tükeniriz. Çünkü başka bir çaremiz yok. Hayvancılık sürsün, tüketicilerin uygun fiyatlardan rahatça tüketmesini istiyorsak üretmeliyiz” dedi.


“Belediyeler, işgaliye ücreti talep etmemeli”

Her Kurban Bayramı öncesinde belediyelere yetiştiricilere destek olmaları çağrısında bulunduklarını aktaran Çelik, “Sosyal belediyecilik anlayışını gözeterek kurban satış ve kesim yerlerinde yetiştiricilerden ücret talep etmemelerini istiyoruz. Belediyelerin yetiştiricilerden aldığı yüksek işgaliye ücretleri doğal olarak kurbanlık fiyatlarına ve vatandaşlara yansıyor. Belediyelerden sosyal yardım anlayışı içinde davranarak işgaliye ücreti talep etmemelerini istiyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM