Çelik sektörü 2025 yılının ocak-nisan döneminde ihracatını yüzde 3,5’luk artışla 5 milyar 148 milyon dolardan 5 milyar 332 milyon dolara çıkarırken, İtalya’nın Türk çeliğine talebi yüzde 25’lik artışla 298 milyon dolardan 374 milyon dolara yükseldi. İtalya, Türkiye’nin çelik ihracatında en büyük iki pazardan biri oldu.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) çatısı altında 8 yıldır ihracatın zirvesinde yer alan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB), 6–8 Mayıs 2025 tarihleri arasında İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen Made in Steel 2025 Fuarı’na info standıyla katılım sağlayarak demir-çelik sektörünün Avrupa’daki nabzını tuttu. İtalya’ya çelik ihracatındaki başarılara yeni halka eklemek için sektörün potansiyelini İtalyan ve dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılara aktardı. Fuara katılan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve EDDMİB Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, “İtalya’ya çelik ihracatımızdaki artış seyrini sürdürerek 2025 yılı sonunda ihracatta 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye uluslararası katılımda birinci ülke oldu
Made in Steel 2025 Fuarı’nın Avrupa’nın en büyük çelik endüstrisi etkinliklerinden biri olduğu bilgisini veren Ertan, Türkiye’nin 38 firmayla fuarda yerini aldığını, uluslararası katılımda Çin ve Almanya’nın önünde en büyük katılımın Türk çelik sektörüne ait olduğunu söyledi. Fuara İtalya’dan 254 olmak üzere toplam 386 firmanın katılım sağladığını belirten Ertan, fuarda yaklaşık 20 bine yakın sektör profesyonelinin ağırlandığını ifade etti.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak, fuarda yer aldıkları stantla hem Türkiye’yi hem de bölge ihracatçılarını temsil ettiklerini anlatan Ertan, etkinlik süresince fuarda yer alarak ikili temaslarda bulunduklarının altını çizdi. Birlik üyesi Kardemir Çelik San. A.Ş., Özkan Demir Çelik San. A.Ş. ve Mert Çelik Metal Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. gibi önemli ihracatçı firmaların da katılım sağladığı fuarda, EDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Bakırel de hazır bulundu.

“Yeni teknolojilere dair farkındalık kazanmak için önemli”
Ertan, fuara katılımlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Birliğimizin küresel ölçekteki bu önemli fuarda yer alması, Türk çelik sektörünün Avrupa pazarındaki etkinliğini daha da pekiştirmek açısından kıymetlidir. Katılım sağladığımız Made in Steel 2025, yalnızca yeni iş bağlantıları kurmak açısından değil, aynı zamanda sektörel trendleri yakından takip etmek, yeni teknolojilere dair farkındalık kazanmak ve uluslararası görünürlüğümüzü artırmak açısından da büyük önem taşıyor. İtalya’ya çelik ihracatımızdaki artış seyrini sürdürerek 2025 yılı sonunda ihracatta 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Başkan Ertan, “Bu tür etkinliklerde yer almak, sektörümüzün ihracat vizyonunu daha ileriye taşıyacak adımların atılmasına olanak tanıyor. Made in Steel 2025 süresince standımıza gösterilen ilgiden ve kurulan temaslardan son derece memnunuz. Önümüzdeki dönemde de üyelerimizi küresel platformlarda temsil etmeyi ve ülkemizin üretim gücünü dünyaya tanıtmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. 2025 yılı için belirlediğimiz 2,2 milyar dolarlık ihracat hedefine bu temaslarla ulaşacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Deneyim paylaşımında bulundular
Türkiye Cumhuriyeti Milano Başkonsolosu Mehmet Özöktem ve Milano Ticaret Ataşeleri Ahmet Erkan Çetinkayış ve Kadir Eser Made in Steel 2025 Fuarı’nı ve EDDMİB standını ziyaret ederek, Türk firmalara İtalya pazarı hakkında deneyim paylaşımında bulunurken, Türkiye’nin demir sektöründeki etkin rolünün uluslararası platformda görünürlüğünün artmasını sağladılar. Made in Steel 2025 Fuarı sırasında düzenlenen konferanslar ve arena başlığı altındaki etkinliklerde, İtalya ve Avrupa’dan 50’den fazla konuşmacı; karbon ve paslanmaz çeliğin ekonomik durumu ve beklentileri, sektördeki dekarbonizasyon süreci, çelik fiyatları ve teknolojik yenilikler gibi başlıklarda bilgi ve görüşlerini paylaştı.