Salı, Mayıs 13, 2025

TSE, ‘ikiz dönüşüme’ yön verecek

Mehmet Fatih Kacır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) 64. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. ‘Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye’ anlayışıyla, son 22 yılda sanayi ve teknolojide büyük adımlar attıklarını belirten Bakan Kacır, “22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ürün ihracatımız, şimdi 265 milyar dolarla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek düzeyine ulaştı. Kendi SİHA’larını, eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını geliştirebilen ve üretebilen bir ülkeyiz. Bu kapsamnda önümüzdeki dönemde TSE; dijital teknolojilerden döngüsel ekonomiye, eko-tasarımdan iklim dostu üretime kadar birçok alanda sunduğu standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetleriyle, sanayimizin ikiz dönüşümüne yön veren bir aktör olacak” dedi.


“Standardizasyon kültürü benimsendi”

Enstitünün vatandaşların, sanayicilerin ve müteşebbislerin destekçisi olmaya devam edeceklerini söyleyen Kacır, “Geçen yıl Enstitümüz; uygunluk değerlendirme alanında düzenlediği 61 bine yakın belge ve raporla girişimcilerimizin ve vatandaşlarımızın; güvenli, kaliteli ve çevre dostu ürün ve hizmetlerle buluşmasını teminat altına aldı. Tarife dışı teknik engellerin küresel ticarette yaygın şekilde kullanıldığı bir dönemde; sanayicilerimizin dünya pazarlarına erişimini kolaylaştırdı. ‘Türk Malı’ damgasının dünya pazarlarında kaliteyle özdeşleşmesini sağladı. İthalat denetimleri kapsamında gerçekleştirdiği 205 bin ürün denetimiyle, standartlara uygun olmayan 5 bin ithal ürünün Türkiye’ye girişini engelledi. Son bir yılda düzenlediği bine yakın eğitim programıyla Enstitümüz, 22 bin vatandaşımızın yetkinliğini belgeleyerek nitelikli insan kaynağımıza önemli katkı sağladı. Standardizasyon kültürünün toplumun geniş kesimleri tarafından benimsenmesini destekledi. Düzenlediği 48 helal uygunluk belgesiyle, vatandaşlarımızın inanç ve değerleriyle örtüşen ürün ve hizmetlere güvenle ulaşmasını mümkün kıldı. Bu alandaki yetkinliğiyle de Türkiye’nin küresel helal ekonomisindeki yükselişine güçlü destek verdi” dedi.


“2 bin 780 uzman küresel standardizasyona katkı sağlıyor”

Kacır, yapay zekâdan kuantum teknolojilerine, anti-sismik cihazlardan gemi ve denizcilik sistemlerine geniş bir yelpazede faaliyet gösteren 161 ayna komitenin ve bu komitelerde görev yapan 2 bin 780 uzmanın küresel standardizasyon çalışmalarına aktif katkı sağladığını söyledi. Kacır, “Türkiye Yüzyılı’nda enstitümüz aynı zamanda sanayimizin yeşil dönüşümünü hızlandıran önemli görevler üstlenen bir kurum. ‘Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’ ile Organize Sanayi Bölgelerimizi ‘yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına’ dönüştürüyoruz. Bugüne kadar, 17 organize sanayi bölgemizi ‘Yeşil OSB’ olarak tescilledik. Enstitümüz; ürün karbon ayak izi, su ayak izi, su verimliliği yönetimi ve binalarda ısı yalıtımı gibi alanlarda devreye aldığı yeni standartlarla, ülkemizin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda ilerlemesine ve iklim taahhütlerini yerine getirmesine de güçlü katkı sağlıyor. Savunma sanayiinden demiryolu sistemlerine, rüzgâr ve nükleer enerji santrallerine kadar birçok stratejik alanda sunduğu uygunluk değerlendirme hizmetleriyle yüksek teknolojili ve kritik sektörlerde yerli üretimi destekliyor. Enstitümüzün yapı denetim kuruluşu olarak görev aldığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde sunduğu test, gözetim ve teknik eğitim hizmetlerinin yalnızca yerli üretime sağladığı katkı, 664 milyon dolar. Yaklaşık 200 başlıkta hizmet veren TSE, ülkemizin kalkınmasını desteklemeye devam edecek. Sanayicilerimizin, bugün yurt dışında yüksek maliyetlerle ve uzun bekleme süreleriyle ulaştığı pek çok kritik test ve deney hizmetini; yakında hizmete alacağımız Ankara Kalite Kampüsümüzde çok uygun maliyetlerle, yüksek hız ve güvenilirlikle sunacağız” diye belirtti.


“Ülkemizin bölgesel ekonomik iş birlikleri derinleşecek”

Dünyada, siyasi ve ekonomik dengelerin yeniden kurulduğu; ticaretin ve teknolojinin küresel stratejik rekabetin ana eksenine yerleştiği tarihsel bir eşikten geçildiğini belirten Kacır, “Türk Standartları Enstitü sahip olduğu nitelikli insan kaynağı ve güçlü altyapısıyla Türkiye’nin teknolojide oyun kurucu, ticarette söz sahibi ülkeler arasında yer almasının en önemli teminatlarından biri. Önümüzdeki dönemde TSE; dijital teknolojilerden döngüsel ekonomiye, eko-tasarımdan iklim dostu üretime kadar birçok alanda sunduğu standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetiyle, sanayimizin ikiz dönüşümüne yön veren bir aktörü olacak. Sahip olduğu bilgi birikimi ve kurumsal kapasiteyi Türk Devletleri, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle paylaşarak, ülkemizin bölgesel ekonomik iş birliklerini derinleştirecek.  Sanayicilerimize küresel normlara uyum yolculuğunda yol arkadaşlığı yapan, üretimin her aşamasında müteşebbislerimizi destekleyen bir paydaş kurum olma konumunu pekiştirecek” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM