Türkiye’nin en özel gastronomi duraklarından biri olan Ayvalık; yüzlerce çeşitli mezenin, zeytinyağının, deniz ürünlerinin, otların ve köklü mutfak kültürünün lezzetini bu kez üç günlük bir festivalle dünyaya sunuyor. Bu yıl ilk kez düzenlenecek GastroFest Ayvalık, 30-31 Mayıs ve 1 Haziran 2025 tarihlerinde Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde gastronomi tutkunlarını ağırlamaya hazırlanıyor.
Ünlü şefler anlatacak
Gastrofest Ayvalık’a katılacak olan konuklar; Deniz kestanesinden papalinaya deniz ürünlerinin en kalitelerini, zeytinyağlı, taze otlarla yapılan meze ve börekleri, tescilli sepet peyniri, tescilli Ayvalık Lor Tatlısı, tescilli Ayvalık Sakızlı Kurabiyesi ile iz bırakan Ayvalık mutfağının en özel lezzetlerini ünlü şeflerden dinleyecekler.
Michelin yıldızlı şefleri Ayvalık’ta
Etkinliğe katılacak isimler arasında; Michelin yıldızlı Ayvalık mutfağından yetişen en genç Şef Ulaş Durmaz, baharat ve meze araştırmaları konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan Umut Karakuş, şef ve televizyon programcısı Türev Uludağ, Türk mutfağının önde gelen isimlerinden Şef Vedat Başaran, master şef ve program yapımcısı Hazer Amani, gastronomi eliçisi A. Nedim Atilla olacak. Programların sunuculuğunu ise Elif Korkmazel ve CNBC-e ekranlarının önemli yüzü Şafak Tükle Uysal yapacak. Gastrofest Ayvalık’ta 3 gün boyunca mutfağın önemli değerleri ön plana çıkacak.
Ayvalık Mutfağı’nın kalbine yolculuk
Festivalin teması “Ayvalık Mutfağı’nın Kalbine Yolculuk” olarak belirlendi. Zeytinyağlılar, deniz ürünleri, mezeleri, otları, yöresel şarküteriler ve kooperatif üretimi lezzetlerin öne çıkacağı festivalde, Ayvalık’ın mutfak zenginliği her yönüyle tanıtılacak. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, festivalin yerel üreticiye destek olmanın yanı sıra Ayvalık’ın gastronomi kimliğini dünyaya duyuracağını ifade etti.
Etkinliğin 3 günlük programı
Festival boyunca birbirinden renkli etkinlikler ziyaretçileri bekliyor. İşte programın detayları:
• Ünlü şeflerle tadım ve atölye çalışmaları
• İlham veren paneller
• Canlı müzik performansları ve film gösterimleri
• Yerel ürünlerin sergileneceği stantlar

Yerelden küresele lezzet hamlesi
GastroFest Ayvalık, sadece bir festival değil, aynı zamanda Ayvalık mutfağının markalaşma sürecine de katkı sağlayacak önemli bir adım olarak biliniyor. Coğrafi işaretli ürün tanıtımları, slow food sunumları ve ihracat potansiyeli yüksek yerel ürünlerin tanıtımı, festivalin öne çıkan yönlerinden olacak.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “GastroFest, Ayvalık’ın sadece lezzetlerini değil, kültürel mirasını ve yaşam tarzını da paylaşacağı bir buluşma noktası olacak. Herkesi bu eşsiz lezzet yolculuğuna davet ediyoruz” diyerek festivale çağrı yaptı.