Perşembe, Kasım 28, 2024

Mimarlar sürdürülebilir gelecek için İzmir’de 

Architecture for Mediterranean ECOLOGY etkinliği

Akdeniz’e komşu ülkelerin mimarlarının ve iç mimarlarının katılımıyla gerçekleştirilen Arch For M.E. etkinliğinde ekolojik ve sürdürülebilir tasarım konusunda farkındalık yaratılması amaçlanıyor


‘Architecture for Mediterranean ECOLOGY’ (Arch For M.E.) etkinliği, 20-21 Eylül tarihlerinde İzmir Bıçakçı Han’da düzenleniyor. Akdeniz’e komşu ülkelerin mimarlarının ve iç mimarlarının katılımıyla, ekolojik ve sürdürülebilir tasarım konusunda farkındalık yaratılması amaçlanan etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, TMMOB İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Etkinliğin ana sponsoru NG Kütahya Seramik, yapı sektöründe ekolojik ve sürdürülebilir malzeme ve çözümlerini sergiliyor. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Serbest Mimarlar Derneği (SMD) Başkanı Dürrin Ulema, doğayla birlikte mücadele ettiklerine vurgu yaparak, “İyi teknolojilerin daha doğru yapı malzemelerinin tasarım süreçlerine girmesi, yapılaşmış dünyayı daha iyi bir hale getirmek ve iyi mimarlığı takip etmek için bütün mücadelemiz” dedi. 


Ulema: Doğayla birlikte mücadele vereceğiz

İnsanların doğayla birlikte değil doğaya karşı mücadele verdiklerini aktaran İzmir Serbest Mimarlar Derneği (SMD) Başkanı Dürrin Ulema, “Bunun yanlış olduğunu burada hepimiz göreceğiz. Doğayla birlikte mücadele vermeye çalışacağız. İyi teknolojilerin daha doğru yapı malzemelerinin tasarım süreçlerine girmesi, yapılaşmış dünyayı daha iyi bir hale getirmek ve iyi mimarlığı takip etmek için bütün mücadelemiz” diye konuştu.


Kahraman: Malzemeler firmalarına çok iş düşüyor

Kurumların bir arada çalışmasının dünya ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Mimarlar Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kahraman, “Avrupa Komisyonu’nda ve iklim değişikliğiyle yüz yüze kaldığımız bu günlerde yalnız Türkiye değil, Yunanistan’da çok yakın da sel oldu. Bunların en büyük sorumluluğunu da yapılı çevreden kaynaklandığını biliyoruz. Yapılı çevrede karbon ve enerji konusundaki azaltımı yapmak için de özellikle malzeme firmalarına çok iş düştüğünü biliyoruz. Bu işin iç mimarlarına ve mimarlarına büyük sorumluluk yüklediğini biliyoruz. Etkinlik bu sebeple İzmir’de yapılıyor. Ege Bölgesi’nin de bu işin içine katılmasını bekliyoruz” dedi.


Yazgan: Mevcut yapı stoplarını kullanmak durumundayız

Küresel ısınmanın en büyük sorun olduğunu aktaran İç Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Burcu Yazgan, “Bunu öncüleyen unsurlar; meraların ve açık alanların inşaat alanlarına açılması. Bu ciddi bir sorun, betonlaşma yaşıyoruz. Bıçakçı Han’da bu etkinliği yapmamızın aslında sebebi bu. Bıçakçı Han tarihi miraslardan. Basmane bölgesi İzmir’de ve dünyada çok kıymetli, burada çok ciddi hikayeler yazıyor. Projelerimiz var çok ciddi ve değerli. Bu bölgeyi önemsiyoruz. Tarihi yapıları yeniden işlevsel hale getiriyoruz. Mevcut yapı stoplarını kullanmak durumundayız. Bu durumda da bu alanda iç mimarlara da çok iş düşüyor” ifadelerine yer verdi.


Yedigüller: Sürdürülebilirlik eylem değil, bir yaşam biçimi

Doğanın sunduğu enerjiyi verimli şekilde değerlendirdiklerini belirten NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Göksen Yedigüller, “Üretimde benimsediğimiz prensiplerimizle doğanın dengesini koruyarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünyaya bırakmayı taahhüt ediyoruz. Çünkü sadece bugün için değil, yarının dünyası için de sorumlu davranmak zorunda olduğumuzun her zaman bilincindeyiz. Sürdürülebilirlik sadece bir eylem değil, bir yaşam biçimi. Bu yolda yürüyen her birimiz bu değişimin taşıyıcılarıyız. Sektörümüze ve tüm firmalara örnek olmak için buradayız. Geleceğin yeşil ve sürdürülebilir dünyasını birlikte inşa etmek dileğiyle bu etkinlikte herkesin kendine düşen payı alacağına ümit ediyorum” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM