Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesi dile getirildi.
Muğla’nın bereketli topraklarında binlerce yıldır varlığını sürdüren zeytin ağaçlarının, sadece bir tarım ürünü değil, kültürün, tarihin ve ekonominin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Zeytinliklerimiz; gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miraslardan biri, en önemli doğal varlıklarımız” ifadelerine yer verildi. Zeytin ağaçlarının Muğla’da yaşamın, bolluğun ve bereketin simgesi olduğu vurgulanan açıklamada, zeytin ağaçlarının ve sahalarının tahrip edilmesinin binlerce yıllık geleneğe ve binlerce insanın emeğine büyük zararlar vereceği kaydedildi. Yeni zeytinlik sahalarının kurulmasının bölgenin en önemli doğal varlıklarını yok edeceği, uygulanması ve sürdürülmesi imkânsız görünen, zaman ve emek kaybından başka bir işe yaramayacak beyhude bir çaba olarak görüldüğü kaydedildi.
“Ağaçların başka alana taşınması gündeme geldi”
Muğla Odaları Borsası tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada zeytin ağaçlarının mümkünse aynı il veya ilçede başka bir alana taşınmasının ağaçların taşınması mümkün değilse, uzman görüşleri doğrultusunda eşdeğer büyüklükte yeni zeytinlik sahaların kurulmasının gündeme geldiği ifade edildi.
Muğla Odaları ve Borsası olarak yasanın bu şekilde yürürlüğe girmesi durumunda, Muğla ormanlarının ve zeytinlik alanların zarar görmesinden endişe duyulduğu belirtti. Yeni zeytinlik sahalarının kurulmasının bölgenin en önemli doğal varlıklarını yok edeceği, uygulanması ve sürdürülmesi imkânsız görünen, zaman ve emek kaybından başka bir işe yaramayacak beyhude bir çaba olarak görüldüğü kaydedildi.
Açıklamada, “Zeytin ağaçlarımızın yok edilmesi’, orman varlığımızın tahrip edilmesi, havamızın kirletilmesi, sağlıklı gıdaya erişim hakkımızın ihlal edilmesi ve iklim krizine karşı kırılganlığımızın artması şeklindeki döngünün başlangıcı olacak. Ülkemizin ve bölgemizin geleceği için ekonomik kalkınmayı ve sürdürülebilir çevreyi birlikte düşünmek zorundayız. Muğla’nın bereketli topraklarında binlerce yıldır varlığını sürdüren zeytin ağaçları, sadece bir tarım ürünü değil, kültürün, tarihin ve ekonominin temel taşlarından biri” ifadeleri kullanıldı.
“Zeytinlikler, en değerli miras”
Zeytinliklerin gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras, en önemli doğal varlıklar olduğu belirtilirken; yaşamın, bolluğun ve bereketin simgesi olarak görülen zeytin ağaçlarına verilecek zararın doğaya, üreticiye, tarıma ve Türkiye’nin geleceğine verilen zarar olduğu kaydedildi.
Muğla Odaları ve Borsası olarak yapılan açıklamada şunlara değinildi: “Özellikle zeytinlik alanlara 3 km. yarıçapındaki uzaklıklarda madencilik ve taş ocağı gibi faaliyetlerin yapılması mevcut kanunda yasaklandı. Bu konuda yapılacak bilimsel araştırmaların ışığında 3 km’lik yarıçap mesafesi gözden geçirilebilir. Ancak zeytinliklerin taşınması veya bozulan alan kadar yeni zeytinlik alanlarının yaratılması uygulamada çok mümkün gözükmüyor. İçlerinde anıt ağaç niteliğinde, çok uzun geçmişi olan zeytin ağaçlarının sökülüp tahrip edilmeden tarihi mirasımıza zarar vermeden korumayı sürdürmeliyiz. Bu yüzden zeytincilikle ilgili kanunun görüşülmesi sırasında bu hususların göz önüne alınmasını istiyoruz.”