Yaz mevsimine hızlıca girdik. Hızlı girdik ve hızla da yanıyoruz. Televizyonlar öyle bir anlatıyor ki, sanırsınız tek yanan biziz. Ne yazık ki, bütün kuzey yarım kürede bir yığın ülkenin ormanlarında yangın var. İç kapatıcı haberlere bakmayalım. Yaşama sıkıca sarılmak zorunda olduğumuz için çiçeklerin renklerini düşünerek ferahlayalım. Bu hafta bahçede yapmamamız gereken eylemlerde bazı sıradışı durumlar var mıdır, bir göz atalım istedik?

Sıcak sözcüğünü yazdığımız anda aklımıza sulama geliyor. Yaz mevsiminde daha önce de yazdık, sulamayı su tutumluluğu açısından, güneşin ortaya çıkmadığı sabah ve akşam saatlerinde yapmak gerekir. Mantar hastalıklarından korunmak için ise sabah yapmak daha uygundur.
Yalnız doğal olarak sıradışı durumlar yok mu? Bahçede dolaşıyorsunuz, bir de ne görüyorsunuz öğle üzeri saksılarda “Rudbeckia”lar (güneş şapkası çiçeği) boyunlarını bükmüşler. Saat kaç olursa olsun bu bitkileri geri dönüşümü olmayan kuruluk evresine girmeden sulamak gerekir.
Unutmadan söyleyelim. Lütfen bitkinin yeşil bölümlerini, yapraklarını dallarını sulamayalım. Söz konusu bölümleri gece sularsanız tekrarlayalım mantar hastalıklarına, güneşin alnında sularsanız da su damlaları büyüteç görevi göreceğinden yaprak yanıklarına neden olacaktır. Aynı şekilde sebze yetiştirenler için de önemli olabilecek bir bilgi var. Marul, yeşil salata, pazı gibi (turpgiller ailesi) sebzeler susuzluktan çok etkilendiklerinden gündüzleri de sulayabilirsiniz.

Sözcükler birbirlerini çağrıştırıyor. Güneş şapkası çiçeği, pazı deyince yenebilen bitkileri, sebze ya da yemişleri, çiçekleri için yetiştirdiğiniz bitkilerle karışık dikmeyi unutmayın. Karışık dizilimler, hem bir süre sonra sebze rotasyonlarını kolay hale getirirler, hem de yararlı böcekleri çekeceklerinden sebze sağlığını korumak sizin için daha basit olur.
Küçük bahçelerimizde ot kıran, böcek kıran ilaçları kullanmamıza hiç gerek yok. Bunların yanında kendinizi arka taraflara uzun boylu bitkileri ekelim ön taraflara küçük boylu bitkileri ekelim ya da dikelim diye de zorlamamıza gerek yok. Kızılderililerin 3 kardeşlerini unutmayalım.
Cherokeeler ayçiçeği, kabak ve fasulye birleşimine birbirlerini beslediklerinden 3 kız kardeşler diyormuş ama Mohawklar bu birleşime “kiohehkwen” adını takmışlar. Kızılderili dilindeki bu sözcük, Türkçeye “bize hayat verenler olarak çevrilebilir. Bitki rotasyonu deyince turpgiller, kabakgiller ve patlıcangiller ailesini rotasyona sokmayı aklınızın bir köşesinde bulundurmayı ihmal etmeyin.

Yaz kuraklığında önemli sayılabilecek bahçe bölümlerinden birisi de çimendir. Çimen ekmenin bol su tükettiğinden pek de çevreci bir yöntem olmadığı hep söylenir durur. Aslında artılar eksiler yok değil. En önemli kısmı, çoğu bahçede çimen demek tek çeşit ekim biçimidir. Her monokültürde olduğu gibi beraberinde de bazı sorunları taşır. Bunu aşmak için çimeni ekerken 4 ya da 5 değişik tohum kullanılması önerilir.
Çimenler biçilirken bazı bahçe kısımlarını biçmeyerek tohuma kaçmalarına izin verilmesinin yararlı böceklerin, arıların, helikopter böceklerinin beslenmesini kolaylaştıracağını belirtelim. Ayrıca bahçedeki çimen bölümünü en aza indirmeniz çevreci bir bahçe için vazgeçilmemesi gereken bir durumdur.
Son olarak aklımıza gelmişken su sorunsalına değişik bir bakış açısı getirelim isterseniz. Öğle arası su vermeniz çok gerekliyse, bütün suyu birden vermek yerine aralıklarla vermenizin bitkiler tarafından daha kolayemildiğini idda edenler var. Üzerinde çalışılması gereken bir konu. Herhalde toprağın ve bitkilerin çeşidine varana dek incelenmesi gerekiyor. Bakalım akademi dünyası ileriki aylarda neler diyecek?

Yazımızın sonunda destekçilerimizden gelen fotoğraflardan bir az söz açalım. Hülya Ünver bizim için harika bir resim yakalamış. Çanta çiçekleri gözümüzü aldı desek yeridir;.sarılar, kırmızılar harika bir uyum oluşturmuş.
Diğer taraftan Okşan Kurç küpe çiçeklerini cömertçe bizimle paylaşıyor. Hangi birini size gösterelim bilemedik bu nedenle biraz mora çalan bir şeyler olsun istedik. Bu iki resim Ticaret Gazetesinde görülecek. Bunların yanında Saadet Saral kardeşinin yolladığı ilginç bir kaktüs yemişini, biz de çok su isteyen bitkilerden Rudbeckia’yı okurlarımızla paylaşıyoruz. Umarız bu haftanızı bir parça olsun renklendirebildik.
Keyifli Bahçeler…