Cumartesi, Temmuz 12, 2025

POS’ta yeni dönem başlıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ödeme sistemleriyle ilgili yeni düzenleme taslağı, Türkiye’de tahsilat süreçlerinde önemli bir dönüşümün habercisi oldu. Henüz yürürlüğe girmeyen ancak kısa sürede resmileşmesi beklenen düzenleme, POS cihazları ve sanal POS uygulamalarının kullanımına yönelik ciddi yapısal değişiklikler içeriyor. Bu gelişme, sektörde teknik ve yasal uyum sürecini de beraberinde getirecek. Yakın dönemde resmi taslak tebliği ile netleşmesi beklenen düzenleme, sektör genelinde yeni bir sayfa açarken, dijital ekonomiyle uyumlu, şeffaf ve izlenebilir tahsilat süreçlerinin önünü açıyor. 


“Kayıt dışılığı önlemeye yönelik ciddi bir adım”

Ödüyo Genel Müdürü Erman Yapıcı, bu düzenlemenin ödeme sistemleri sektöründe sadece teknik bir yenilik değil, aynı zamanda iş yapış şekillerini yeniden tanımlayan bir kırılım noktası olduğunu vurgulayarak, yeni kuralların yürürlüğe girmesiyle birlikte, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin POS sözleşmelerini, sistem yapılarını ve iş ortaklıklarını gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Yapıcı, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Bu taslak düzenleme, sadece vergi güvenliğini artırmakla kalmıyor; sektörümüzde uzun zamandır süregelen bazı gri alanlara da açıklık getiriyor. POS cihazlarının yalnızca ilgili mükellef adına kayıtlı olması şartı, kayıt dışılığı önlemeye yönelik ciddi bir adım. Aynı zamanda sanal POS’un yalnızca e-ticaret ortamına özgülenmesi, işlemlerin dijital izlenebilirliği açısından olumlu bir gelişme. Bayilik modeli kapsamında getirilen kurallar ise sektörel denetimi ve şeffaflığı güçlendirecek” dedi.


E-Belge düzenlenmesi zorunlu olacak

Yeni düzenlemeye göre, bir işletmenin POS cihazı yalnızca kendi adına düzenlenmiş üye işyeri sözleşmeleri ile kullanılabilecek. Bir başka mükellefe ait cihaz veya sanal POS uygulaması ile ödeme kabul etmek yasaklanacak. Sanal POS kullanımı yalnızca elektronik ticaret faaliyetleriyle sınırlandırılırken, bu faaliyetlerin varlığı vergi dairesinden alınacak resmi yazılarla doğrulanmak zorunda olacak. Bayilik modeli ise yalnızca belirli şartları sağlayan, örneğin en az 50 bayiye sahip olan firmalar için istisna kapsamında değerlendirilebilecek. Her sanal POS işlem sonrası ilgili işleme ait E-Belge (E-fatura/E-Arşiv) düzenlenmesi zorunlu olacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM