Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki yapıcı işbirliğinin yeni bir adımı olan Fiber Optik Mutabakat Zaptı imzalandı. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki güçlü dayanışmanın bir başka nişanesi olan Fiber Optik Mutabakat Zaptı, teknik bir altyapı hamlesinin ötesinde; iki devletin dijital çağda daha sıkı bir iş birliğiyle geleceği birlikte kurma iradesini gösterdi.
Lefkoşa’da düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ve her iki ülkeden yetkililer katıldı.
“Daha güçlü altyapı, daha rekabetçi bir gelecek demektir”
Toplantıda söz alan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Günümüzde egemenlik yalnızca kara, hava ve deniz sınırlarıyla tanımlanmıyor; veri güvenliğiyle, teknolojik yetkinlikle ve bilgiye erişim kapasitesiyle de şekilleniyor. Özellikle veri güvenliği açısından milli dijital altyapılar, egemenliğin ve ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Fiber optik altyapı, verilerin ışık sinyalleri aracılığıyla iletildiği, yüksek hızlı ve yüksek kapasiteli internet bağlantısı sağlayan modern bir iletişim teknolojisidir.Türkiye’nin dijital altyapı alanındaki tecrübesi ve kurumsal birikimiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hayata geçirilecek fiber dönüşüm, hanelere ve iş yerlerine yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli internet erişimi sağlayacaktır” dedi.
Bu sürecin sadece bir teknoloji yatırımı olmadığını, aynı zamanda KKTC’nin dijitalleşme sürecine, eğitimden ekonomiye birçok alanda somut katkı sunan stratejik bir hamleni başlangıç olduğunu söyleyen Tatar sözlerine, “Daha güçlü altyapı, daha bağlantılı bir toplum ve daha rekabetçi bir gelecek demektir” diyerek devam etti.
Fiber abone sayısı 8 milyon
Türk Telekom CEO’su Önal, “Fiber dönüşüm, uzun ömürlü yapısı, düşük bakım maliyetleri ve çevreye duyarlı özellikleri sayesinde yalnız bugünü değil geleceği de inşa eden niteliktedir. Fiber optik şebekeler, bakır altyapılara kıyasla tüketiciye daha yüksek hızlı ve daha kaliteli hizmet sunma imkânı sağlarken dijitalleşmenin olumsuz çevresel etkilerini de azaltmaktadır. Fiber optik şebekeler, daha az enerji sarfiyatı, sera gazı emisyonunun azaltılması, üretimde daha az malzeme kullanımının yanı sıra fiber optik kabloların ham maddesinin yaygın ve elde edilmesinin daha kolay olması gibi birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Ayrıca fiber optik altyapıların bakım ve onarım ihtiyacının daha az olması ve kullanım ömrünün daha uzun olması sebebiyle sürdürülebilirliğe katkıları da büyüktür” diye konuştu.
Toplantıda; Türkiye’de 2014 yılında 1,5 milyon olan fiber abone sayısının bugün 8 milyonu aşarken fiber kablo uzunluğunun ise 617 bin kilometrenin üzerine çıktığı açıklandı. 2028 hedefinin ise, bu altyapıyı 1 milyon kilometreye ulaştırmak olduğu belirtildi. Türkiye’nin her alanda olduğu gibi internet altyapısındaki tecrübesini de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile paylaşacağı söylendi.
Toplantıda söz alan Türk Telekom Genel Müdürü Sayın Ümit Önal da “Her zaman ifade ediyoruz Türkiye Yüzyılı, KKTC’nin de yüzyılı demektir.Bu vizyonla KKTC’yi daha güçlü ve etkin bir konuma taşıyacak bir süreci başlatıyoruz. Özellikle gençlerimizin yazılım, yapay zekâ, siber güvenlik gibi alanlarda gelişimini desteklerken; altyapının yanı sıra mesleki eğitim ve girişimcilik faaliyetleriyle bu süreci pekiştireceğiz” diyerek sözlerine başladı ve konuşmasını “Ambargoları dijital dönüşümle aşacak, KKTC’yi dünyaya son teknolojiler ile açacak bu altyapı işbirliğinin hayırlı olmasını diliyorum. Kıbrıs Türkü’nün müreffeh yarınları için çalışan, her bir vatandaşının talebine en yakından kulak veren Cumhurbaşkanı Sayın Tatar başta olmak üzere Başbakan Sayın Üstel ve ilgili bakanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisinin bir ifadesi var; ben bu toprakların Ersin Tatarıyım diyor, bu topraklar için ortak akıl, ortak vizyon, ortak gelecek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Her şey Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için her şey Kıbrıs Türkü için diyoruz” diyerek bitirdi.
KKTC’ye 21 milyar liralık kaynak ayrıldı
İmzalar atılırken, 2025 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması çerçevesinde KKTC’ye tahsis edilen yaklaşık 21 milyar liralık kaynak, bu anlayışın somut göstergesi olduğu belirtilerek KKTC’nin yeni turizm markası olan “ADA KIBRIS” a Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı havayolu şirketleri THY ve AJET ile somut destek verme kararı aldındığı da söylendi. Tarımda da Mesarya Ovası Sulama Hattı ile üreticinin toprağa güvenle baktığı, narenciye paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, yem üretim merkezleriyle üretim zincirini güçlendirildiği belirtildi.