Geleneksel kuryecilik sistemleri, teknoloji lideri kadın girişimcilerle rafa kalkıyor. Türkiye Kadın Girişimcilik İzleme Araştırması’na göre kadın girişimcilerin yüzde 2,2’si faaliyetlerinde yapay zekadan faydalanırken, lojistik sektörü genel çizginin dışına çıkıyor. Sektörün yavaş ve verimsiz yapısını tersine çevirmek için harekete geçtiğini söyleyen JetiGo Yazılım Kurucu Ortağı Menekşe Boztepe, kurucu ortağı olduğu yapay zekâ destekli kurye otomasyon sistemi JetiGo Yazılım ile lojistik sistemlerini kökten değiştirebileceğini vurguladı. Boztepe, kurye otomasyon sisteminin yapay zekâ ile birleştirilmesinin işletmelerin operasyonel süreçlerde yüzde 40 tasarruf elde etmesini ve yüksek müşteri memnuniyetine ulaşılmasını sağladığını belirtti.
Geleneksel kuryecilik sistemlerinin yavaş ve verimsiz yapısını tersine çevirmek için harekete geçerek sektördeki karmaşıklığa yapay zekâ ile çözüm getiren Boztepe, “Teslimat süreçlerini akıllı hale getirmek, işletmelere ve tüketicilere zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak bir sistem kurmak amacıyla çıktığımız yolculukta, lojistik sektöründe büyük bir dönüşümün kapısını araladık. Bugün Türkiye genelinde 65 ildeki 300’ün üzerinde şirket, JetiGo’nun otomasyon teknolojisini aktif olarak kullanıyor. Bu başarı, sistemin pratikte ne kadar etkili olduğunu ve farklı sektörel ihtiyaçlara nasıl uyum sağladığını gösteriyor.”
“En verimli rota ve kurye eşleşmesi sağlanıyor”
Sundukları sistemin yalnızca prototip ya da yerel bir çözüm olmadığının altını çizen Boztepe, “KOBİ’lerden büyük e-ticaret zincirlerine, teslimat yapan kurye işletmeleri ve paket servis işine adım atmış tüm restoranlara kadar pek çok şirket, JetiGo sayesinde teslimatlarını daha hızlı, verimli ve düşük maliyetle gerçekleştirebiliyor. JetiGo’nun teknolojik altyapısı ile trafik, hava durumu, kurye konumu, kuryenin hız limiti, telefon şarj değeri gibi dinamikleri değerlendirilebiliyor. En verimli rotayı ve en uygun kurye eşleşmesini belirleyebiliyor. Rotaları gerçek zamanlı olarak güncellerken, gecikme risklerini öngörebiliyor. Bu sayede yüzde 40’a varan operasyonel tasarruf ve yüksek müşteri memnuniyeti sağlanıyor” dedi.

“Avrupa pazarına girmek için çalışıyoruz”
Girişimiyle birlikte Türkiye’de kadınların teknoloji alanında da öncü roller üstlenebileceğini gösteren Boztepe, teknik ekibinin yüzde 60’ının kadın mühendis ve yazılımcılardan oluştuğunu belirterek, “Merkezimiz Yalova’daki operasyonlarımızın ardından; Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere, büyük şehirlere açılmaya devam ediyoruz. Avrupa pazarına girmek için de çalışmalarımıza başladık. Böylece Türk yapay zekâ teknolojisini lojistik alanında küresel bir marka haline getirme amacımıza bir adım daha yaklaştık. Öyle ki yapay zekâ destekli kurye otomasyonumuz da bir yazılım olmanın ötesine geçerek vizyon sunmasıyla hem işletmelerin operasyonlarını dönüştürüyor hem de kadın girişimcilere yeni bir yol açıyor. Bu başarı hikayemiz, geleceğin lojistik dünyasında kadınların ve teknolojinin nasıl birlikte ilerlediğini gözler önüne seriyor” açıklamasında bulundu.