Cumartesi, Kasım 23, 2024

Üzüm Asmasını Dikim Sonrasında Yemiş Vermeye Hazırlıyoruz

Ağustos ayının başlaması ile Ay takvimine bir göz attık. Bu ay, 5 gün bahçeden uzak duracağız. Bu günlerde, Ay takvimi takipçileri sadece ayrık otlarını sökmek ve acil sulamalar dışında tarımsal bir iş yapılmamasını öneriyorlar. 2 ve 30 Ağustos 2023 tarihleri Ayın dünyamıza en yakın; 16 Ağustos 2023 ise en uzak olduğu tarihlerdir. Bunun yanında 7 ve 21 Ağustos tarihleri ise Ay düğümü tarihleridir. Ayrıca 1 ile 11 Ağustos tarihleri arası çıkan Ay; 12 ile 26’sı arası ise inen Ay dönemidir. Arkasından 26 Ağustos’tan başlayarak ay sonuna kadar tekrar çıkan Ay dönemidir.

Geçen hafta, üzümün budamasından bahsettik bahsetmesine fakat, bahsettiklerimiz yemiş vermekte olan bir bitki içindir. Meraklı olanlar bilir; üzüm asması hiçbir zaman olgun bir bitki olarak satılmaz. Satılan sadece düz bir çubuktur. Haydi bir az şansınız varsa, çıkmış dalları hala çok yumuşak olan büyükçe bir fidandır. Söz konusu fidan, her türlü toprakta rahatça gelişebilir, hatta çok da güzel gelişebilir. Yeter ki, uygun bir gövdeye uygun bir aşı yapılsın.

Elinizde makas, çakı ya da başka keskin bir alet varsa aşı bölgesinin altından çıkan tüm piçler kesilmelidir. Bunu yaparken en az yara kalacak şekilde yapılmalıdır. Açık yara bırakılmamalıdır. Hatta yeri, yara iyileşmesini hızlandırmak için, mastik, camcı macunu veya su bazlı boyayla kapatılmalıdır.

Yaprağını döken bir bitki olan üzüm asması, Şubat ile Mart ayları arasında, bir de Mayıs Haziran ayları arasında budanmalıdır. İkinci budama ılıman bölgelerde Eylül ayına kadar yapılabilir. Budamayı yapmamızın en önemli nedeni, yemiş sadece genç dallarda oluştuğu içindir. Olanaklar el veriyorsa, çubuk halindeki üzüm fidanınızı sonbahar aylarında dikin. Ayrıntıları anlatmamıza gerek yok; dikim işlemini yaparken genel kurallara uyunuz.

Sonbaharda diktiğiniz fidanınızı, Şubat ya da Mart ayının sonuna doğru sadece bir tomurcuk bırakacak şekilde verev olarak kesin. Başka gövdeler varsa en sağlam görüneni bırakacak şekilde diğerlerin kesin. Arkasından, bütün yaz fidanınız 60, bilemediniz 80 cm.’ye kadar uzayacaktır.

Ertesi sene (2. sene) ikinci veya üçüncü tomurcuğun üstünden tekrar verev kesin. Yazın, düşey düzlemde bitkiyi bir kazığa, tele ya da duvara sabitleyin. arkasından ikinci ya da üçüncü yaprağın üzerinden bütün çıkan dalları kökünden kesin. Dilerseniz 3. sene daha geniş çaplı bir gövde elde etmek isterseniz, kestiğiniz yerden çıkacak yaprakları tekrar kesiniz.

3. sene artık odunlaşma başlamıştır. Bu ilkbahar, bitkinin tek kollumu yoksa iki kollumu olacağına karar verilir. Bunun haricindeki tüm kenar ve uç dallar kesilerek atılır. Artık bu yıl kütüğün hangi şekli alacağına karar vermiş olmamız gerekecektir. Kabaca 3 adet ana kütük şekli vardır. Daha önce bahsettiğimiz gibi bunlar Guyot, kadeh şekli ve kollu şekildir. Guyot ve kollu şekil tek ya da 2 taraflı olabilir. Haftaya, bu işlemleri 3. yıldan itibaren tekrar anlatarak resimleyeceğiz.

4. sene, artık bitki üzüm vermeye hazırdır. Her ilkbahar, yemiş verecek kabaca tek bir dal bırakmak gerekir. Bundan sonra, geçen hafta anlattığımız yöntemlerle bakım budamalar yapılır.

Bu hafta, sayfa sonunda bir çarkıfelek cinsi (Passiflora incarnata) görülüyor. P. incarnata bol yemiş veren bir sarmaşıktır. Yemişlerin tadı için fazla bir şey söyleyemiyorum. Nar gibi, ya da kudret narı gibi çok hafif burukluğu olan kırmızı taneleri var. Diğer fotoğrafı ise, Yalova Esenköyden Aydan Özbora yollamış. Yolladığı fotoğrafta, olağanüstü güzellikteki bir “Kızılay çiçeği” ya da “kanayan kalpler çiçeği” (Clerodendrum thomsoniae) görülüyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Kızılay çiçeği, kısmet ağacı (Clerodendrum trichotomum) ve Rus kartopu (Clerodendrum bungeii) ile aynı aileden gelmektedir.


Keyifli Bahçeler…..


Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Oğuzhan Daver

Diğer Yazarlar