Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Kakao üretiminde yüksek maliyet ve iklim krizi gölgesi

Kakao çekirdek üretim tohum rekolte piyasa

İklim krizi ve artan gübre maliyetleri ile verimi azalan kakao fiyatı, ton başına son 12 yılın rekorunu kırdı. Kakao fiyatlarının ton başına 3 bin 500 doları aşması ile uzmanlar, durumun insanların severek tükettiği çikolata üretimine yansıyacağı görüşünde.

Çikolata üretiminin ana maddelerden kakaonun fiyatı, iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı gübre kıtlığının etkisiyle adeta uçtu. 2011’den beri ton başına 3 bin 500 dolar barajını ilk kez geçen kakao vadeli işlemleri, olumsuz etkiyi gözler önüne sererken uzmanlar, fiyatlardaki artışı ürünün küresel arzının azalmasına bağlıyor. Yumuşak Emtia Analisti Judith Ganes, konu ile ilgili “Arka arkaya üç yıl açık verdiğimizi sanmıyorum” ifadelerini kullandı. Ganes, dünyanın kakao ihtiyacının çoğunu karşılayan Afrika’nın batı kesimindeki mahsullerin üretimde azalma riski altında olduğunu belirtti.


Dev şirketlerden uyarı geldi

Durum karşısında görüş belirten analistler, yüksek maliyetler ile gerçekleşen aşırı hava koşulları nedeniyle çiftçiler tarafından daha az gübre kullanıldığını ifade ediyor. Fildişi Sahili ve Gana’daki en büyük yetiştiricilerin üretebileceği kakao miktarını tehdit ettiğini ifade eden analistler öte yandan, El Nino hava olayı ile Batı Afrika’da yağmurların azalmasına ve kasım ayıyla birlikte yaşanacak kuraklık ihtimaline dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM