Pazar, Eylül 8, 2024

Türkgözü Gümrük Kapısı, Bakan Bolat’ın katıldığı törenle açıldı

Türközü gümrük kapısı yenilendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) tarafından yenilenen Türkgözü Sınır Kapısı’nın açılışı Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Gümrük kapılarının modernize edilmesinde TOBB ile iş birliği yaptıklarını kaydeden Bakan Bolat, ” Gürbulak’ta çalışmalar devam ediyor. İnşallah onun da açılışını birlikte yapacağız. Birlikte Türkiye’mizin dış ticaretinin artması ve ulaştırma koridoru, ticaret koridoru, transit ticaret koridoru olması noktasında çok önemli bir faaliyeti birlikte icra ediyoruz. Dış ticaretimiz ne kadar artarsa ülkeler arasındaki barış ve dostluk artacak, refah artacak. Ülkelerin büyümesi, zenginliği artacak. Türkiye’miz uluslararası ticaret açısından çok önemli bir ulaştırma koridorunun tam merkezinde yer alıyor. Doğu, batı ekseninde kıtaları birbirine bağlayan stratejik, coğrafi bir konuma sahibiz ” diye konuştu.


“Dünya ticareti geriledi”

Türkiye’nin liman, kapı ve taşıma altyapı kapasitesinin artırılması ve gümrük işlem geçişlerinin kolaylaştırılmasının büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Bolat, “Son 20 yılda hükümetimiz Türkiye’nin alt yapı, üst yapı, ulaştırma alt yapı yatırımları için 180 milyar dolarlık projeleri başarıyla gerçekleştirdi. Dünyanın en yeni, işleyen alt yapılarına sahip olmasını sağladı. Bizim ihracatımız geçen yıl 254 milyar dolardı. Bu sene de şu anda aynı rakamdayız. Çünkü dünya ticareti geriledi. Biz depremin olumsuz etkilerine rağmen ihracatımızda aynı seviyeyi koruduk. Bu ihracıtımızın yüzde 59’u deniz yoluyla yapılırken, yüzde 31’i kara yoluyla, yüzde 8’i havayoluyla yapılıyor. Demek ki yaklaşık ihracatımızın 3’te 1’inin yapıldığı kara yollarımızda sınır geçişlerimizde çok modern, hızlı ve dijital bir şekilde işleyen gümrük kapılarını ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.


“Üç kapıda, 2022’de 5,4 milyon yolcunun gümrük işlemi gerçekleşti”

Gürcistan’a açılan kapılardan giriş çıkış yapan araç sayısına dikkat çeken Bolat, “2021 yılında giriş çıkış yapan araç sayısı 534 bin iken 2022’de bu rakam yüzde 76 artış ile 940 bine ulaştı. Görüyorsunuz bu modernleştirme çalışmalarının faydası. Ticarette hem yolcu hem araç hem ihracat ile ithalat, trafiği hızlandırdı. Yine ülkemize 2022’de hava, deniz, karayoluyla gelen 60 milyon yolcunun 10-15 milyonu kara yoluyla geldi. 15 milyon yolcunun 3 milyona yakın rakamı Sarp, Türkgözü ve Aktaş kapılarından giriş yaptı. Bu üç kapımızda 2022’de 5,4 milyon yolcunun gümrük işlemi gerçekleşti. 2023’ün ilk 7 ayında ise 3,5 milyona ulaştı. Günlük yolcu trafiği 16 bin civarında. 2022’de gümrük kapılarımızda, ülkemiz genelinde 9,5 milyon aracın, toplam 28 milyon yolcunun işlemini gerçekleştirmiş bulunuyoruz” cümlelerini kullandı.


“Yakında küresel piyasalarda da ismimizi duyurmuş olacağız”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkıloğlu ise “İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan 57 İslam ülkesindeki kara gümrük kapılarını modernize etmeyi amaçladık. Yakında faaliyete geçecek bu ortak iştirakimizle birlikte küresel piyasalarda da ismimizi duyurmuş olacağız. TOBB olarak Gürcistan sınırında daha önce Ardahan’da Çıldır-Aktaş, Artvin’de Sarp kapılarını modernize etmiştik. Bugünden itibaren başta Gürcistan olmak üzere, Kafkaslar ve Orta Asya’ya, Türkgözü ile daha güçlü şekilde bağlanmış olacağız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM