Cumartesi, Kasım 23, 2024

Metro Türkiye tezgahlarında balık sezonu başladı

Türkiye’de 1 Eylül itibarıyla av yasağının bitmesiyle balık sezonu açıldı. Özellikle göz sağlığı için önemli olan balığın, uzman tarafından en az haftada 1 kez tüketilmesinin sağlık açısında önemli olduğu vurgulanıyor.

Av sezonunun bitmesiyle birlikte, taze balık yemek isteyen vatandaşlar, doğru ve taze balığı nerede temin edeceklerini bilemezken, en doğru adres olarak balıkçı barınakları, pazar ve taze balık satan marketler rekabet gösterdi. Deniz ürünlerini sadece av ve boy yasaklarına uygun şekilde değil periyodik olarak kurşun, kadmiyum ve cıva ağır metalleri, parazit ve histamin olmak üzere toplam beş parametrede gerçekleştirdiği analiz sonuçlarına göre reyonlarına taşıyan Metro Türkiye, sürdürülebilirlik odağında çalışmalarına devam ediyor. 2010 yılında Türkiye’nin ilk sürdürülebilir balıkçılık projelerinden olan ‘Kızına Bak Anasını Al’ projesini başlattıklarını söyleyen Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Bu projeyle lüfer balıklarının neslini korumak için üreme boylarını dikkate alarak çinekop ve sarıkanat da dahil olmak üzere 24 cm altındaki lüfer balıklarını satmama kararı aldık” dedi.

Gelecek nesillerin de balık yiyebilmesi için sürdürülebilirliği misyon edinen bir şirket olarak üstlendiğimiz sorumluluklar ve yürüttüğümüz projeler var. Böylece sektöre ve bu alanda yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük ettiklerini ifade eden Alkaç, “Bunun yanı sıra reyonlarımıza taşıdığımız tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi balıkta da hem tüketicileri hem de profesyonel müşterilerimizi, tabaklarında ne olduğu konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. ‘Tabağında Ne Var?’ projemiz kapsamında kırmızı et, bal, meyve & sebze, kendi markalı organik gıda ürünlerimiz ile Coğrafi İşaretli ürünler ve zeytinyağı çeşitlerinde olduğu gibi balıklarımızı da izlenebilirlik çözümleri ile müşterilerimizle buluşturuyor, ağdan tabağa uzanan yolculuklarını şeffaflıkla paylaşıyoruz” ifadelerini kulandı.


Bilinçli satın alımlar yapmaya teşvik ettik

Türkiye’nin en taze balıklarını temin ettiklerini belirten Alkaç, “Global Balık ve Su Ürünleri Satın Alma Politikamız kapsamında en çok sattığımız 12 tür balık ve su ürünlerinin sürdürülebilirlik sertifikalarına sahip tedarikçilerden temin edilmesini sağlıyoruz. Dökme olarak satışa sunduğumuz ürünlerin sertifikalı olarak müşterilere sunulabilmesi için, 2022 yılında Türkiye’de ilk ve tek ASC-MSC CoC Group Sertifikasyonuna sahip kuruluş olduk. Böylece tüketicilerimize, tüm tedarik zinciri boyunca sürdürülebilirliği garanti altına alınmış sertifikalı balıklar sunduğumuzu belgeleme şansına eriştik ve onları da bu konuda bilinçli satın alımlar yapmaya teşvik ettik”diye konuştu.

Her türlü balığı markete taşıdıklarını söyleyen Alkaç, “Hamsi, palamut, tekir, istavrit, sardalya, çinekop, lüfer gibi balık çeşitlerinin yanı sıra istiridye, midye, akivades, ahtapot, kalamar, karides, ıstakoz, sübye, langustin, yengeç gibi deniz ürünlerini de müşterilerimize Metro Usulü’ne uygun olarak sunuyoruz. Av ve boy yasaklarına uygun olarak raflarımızda sunduğumuz deniz ürünlerini kaynağını bilerek ve güvenerek tüketmek isteyen herkesi Metro Türkiye’ye davet ediyoruz” diye konuştu.


Balığın tazeliği parlak gözler, canlı renkler ve hafif deniz kokusundan anlaşılabiliyor

Taze balık seçerken ve ya saklarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Alkaç, “Balık, çevresel etkilere karşı hassas bir gıda ürünü olduğundan dolayı, tüketicilerin soğuk zincir, düzenli buzlama ve hijyen koşulları sağlanan gıda güvenliği ve tazeliğinden emin oldukları yerlerden balık temin etmeleri gerekiyor. Balığın tazeliği parlak gözler, canlı renkler ve hafif deniz kokusundan anlaşılabiliyor. Balığın gözleri mat değil, parlak ve berrak olmalı. Mat veya bulanık gözler, balığın tazeliğini kaybettiğini gösteriyor. Balığın solungaçları da temiz ve parlak olmalı.

Balıklar aynı zamanda yetiştiği suyun ekosisteminden etkilenirler. İçeriğinde cıva, kurşun, kadmiyum gibi ağır metallerin insan sağlığına zarar vermeyecek seviyede olması, parazit gibi zararlılar içermemesi tüketicilerin sağlıklı balık tüketirken dikkat etmesi gereken noktalardan birisi olarak öne çıkıyor. Bunun için de güvenilen alışveriş adresleri tercih edilmeli. Denizlerdeki balıkları gelecek nesillere de aktarabilmek amacıyla, av ve boy yasaklarına uygun, hangi denizlerden, hangi balıkçı tarafından, ne zaman avlandığı bilinen, izlenebilir balık tercih edilmesi önem taşıyor”ifadesinde bulundu

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM