Enflasyon, jeopolitik gelişmeler ve aşırı iklim olaylarıyla mücadele eden bir dünyada, iş dünyası liderleri en kötüsünü beklemeye devam ediyor. Risk, emeklilik ve sağlık konularında veri ve analizlerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan Aon’un 2022 Yönetici Risk Anketi’ne göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 80’i küresel ekonominin 2023 yılında resesyona gireceğine inanıyor. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde iş kesintileri; konaklama, seyahat, eğlence, enerji gibi insan yaşamını yakından ilgilendiren sayısız sektör için en önemli risk haline geliyor. Aon, bu gerçekten yola çıkarak işletmelere belirsiz zamanlarda yol gösterecek bir yol haritası açıkladı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay, sürekli değişen ticari ortamın ve bunun işletmeler için yaratacağı risklerin farkında olmanın önem taşıdığını belirtti.
“Basit stok yapısına fazla dayanmak iş kesintilerine neden oluyor”
İşletmeler çeşitli nedenlerle ticari faaliyetlerinde kesintiler yaşayabileceğini ifade eden Özay, “Günümüzde bu nedenler gerek kapsam gerekse yaptıkları etki açısından sürekli değişiyor. Son yıllarda daha fazla iş kesintileri görülmesinin en önemli nedenleri içerisinde işletmelerin artık dijitalleşmeye, anında yönetim felsefesine ve basit stok yapısına daha fazla dayanması. İşletmeler bu nedenleri de dikkate alarak belirsizliklere karşı her zaman bir adım önde kalabilmeli. Sürekli değişen ticari ortamın ve bunun işletmeler için yaratacağı risklerin farkında olmak önemli. Açıkladığımız yol haritası ile iş kesintilerinin en yaygın nedenlerine ışık tutuyor ve işletmelere bu belirsiz dönemlerde süreçleri güvenli bir şekilde yönetmelerine yardımcı oluyoruz” dedi.
Dijitalleşmeye artan bağımlılık iş hayatında risk oluşturuyor
Dijitalleşmeye artan bağımlılık, dijital tedarik zincirleri ve iş süreçleri daha fazla verimlilik ve şeffaflık sağlasa da elektrik kesintisi, yangın, siber saldırılar veya diğer beklenmedik olaylar nedeniyle kritik verilerin veya teknolojinin aniden kullanılamaz hale gelmesi durumunda bir risk haline gelir. Bu durum, iş kesintilerinin yanı sıra önemli satış ve teslimat kanallarının da çalışamaz hale gelmesine neden olabilir. Hatta aynı verilere, sisteme veya bulut hizmetine dayanan diğer işletmelerde de birbiriyle bağlantılı bir dizi iş kesintisi yaşanabilir.
İklim değişikliği, kritik üretim süreçlerini engelleyen, su kaynaklarını kullanılamaz hale getiren, elektrik kesintilerini tetikleyen aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti giderek artıyor. 2022’nin ilk altı ayı, neredeyse her kıtada sigorta sektörü için ortalamanın üzerinde kayıplara yol açan büyük ölçekli felaketlerle geçti. Yine de toplam kayıpların yarısından azı sigorta kapsamındaydı. Değişen çalışma ortamları, birçok işletmenin pandeminin başlangıcında yaşadığı iş gücü dalgalanması, sessiz istifa trendi ve hibrit veya evden çalışma gibi uygulamalar da işlerin kesintiye uğramasına neden olabiliyor. Yeni iş gücü eğilimleri işverenleri insan sermayesi ve iş gücü esneklik stratejilerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor.