Cumartesi, Temmuz 27, 2024

AB ile ABD arasında dans…

Erdoğan’ın açıklamalarına alıştık. Bazı mesajları ne olacağını anlatıyor, bir sonraki mesajı onun olmayacağını söylüyor. Sonra başka bir şey yapılıyor. Bu tutum askerlikte son emir geçerlidir kuralına uyuyor.

Bir örnek verelim: Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere ABD’ye giderken havalimanında basın toplantısı yaptı. Avrupa Parlamentosu’nun raporuna tepki gösterdi. “Avrupa Birliği Türkiye’den kopmanın gayreti içerisindedir. Biz de değerlendirmelerimizi yaparız sonra gerekirse Avrupa Birliği ile yolları ayırabiliriz” dedi.

Ertesi gün ABD’de düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Erdoğan, toplantıda “ABD ile işbirliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Biden’la görüşmelerde tıkanıklıkların önemli kısmını aştık, temaslarımızı arttırma kararı aldık. Her iki ülke için de tehdit kaynağı olan terör konusunda işbirliğimizi güçlendireceğiz” dedi.

Bu arada AB konusuna yeniden değindi: “Türkiye-AB ilişkilerinde fırsat penceresi açıldı” deyiverdi ve ekledi: “Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında AB’nin tavrı da belirleyici olacaktır.”

Peki bunda ne var, dış ilişkilerde olumlu mesajlar diyebilirsiniz. Tabii ki uluslararası ilişkilerde kabadayılık olmaz. Nerede olur? Yurt dışında değil de, yurt içinde verilen mesajlarda olabilir.

Yani İstanbul’da ayrılmadan önce, şimdi ABD’ye gidiyorum, AB’den ayrılmayı da düşünebiliriz diyor. Bu sözleri yıllardır bazı aralıklarla söylüyor. AB ülkelerinin liderleri o gece rahat uyuyabildiler mi diye sorarsanız, mutlaka uyumuşlardır.

Yoksa, Türkiye ile AB’ye katılım süreci fasılları bir yana bırakılıp, serbest ticaret anlaşması hazırlıklarına girişeceklerdi. Erdoğan AB’li dostlarına kıyamadı. ABD’deki düşünce kuruluşları temsilcilerine konuşması sırasında “AB’ye katılım süreci” sözünü etti.

Bu ne demek? Siz benim dün dediğime bakmayın, bugünkü durumda AB’ye girmek için çalışmalarımız devam ediyor demek.

Bu arada Türkiye’de Biden hakkındaki konuşmalar da bir yana bırakıldı, “tıkanıklıkların önemli kısmını aştık” derken olumlu mesaj verdi. Aşılan tıkanıklıklar arasında yeniden F16 projesine dönüş, F35 yedek parça üretimine yine Türkiye’de devam edilmesi, parasını ödediğimiz F35 uçakları var mı acaba?

Dans iyi de, sonuç önemli. Dış politikada döne döne dans etme alışkanlığınız varsa, herkes size ona göre davranır.,
Döner döner durursunuz…

İskender Odabaşoğlu

Diğer Yazarlar