Pazar, Eylül 8, 2024

AB’de her yıl 5 milyon ton tekstil çöpe atılıyor

tekstil çöpü

Dünya moda endüstrisi hakkında gördüğümüz her şey aslında olduğu gibi gerçeği yansıtmıyor. Moda ve tekstil endüstrisi dünya çapında en az sürdürülebilir endüstrilerin başında geliyor. Sadece Avrupa Birliği’nde her yıl yaklaşık 5 milyon ton tekstil ürünü çöpe atılıyor ve gezegeni kirletmeye devam ediyor. Yaz aylarının sonuna geldiğimiz bu günlerde kışlık alışverişleri için mağazalara akın etmeden önce iki defa düşünmemiz gerekiyor.

Yıllar önce büyüklerimizin yaptığı gibi, eskidiğini düşündüğümüz kıyafetleri tamir etme; tekrar kullanabilir hale getirme veya yeniden şekillendirme adına çaba harcama gündeme getirilmeye başlandı.

Avrupa Birliği bu konuda bir farkındalık yaratmak adına kampanyalara başladı. Yeni ürün almadan önce, öncelikle yüksek kaliteli ürün satan ikinci el mağazalara göz atmanın yararını ortaya koydu. AB’nin bu konudaki sloganı ‘Sürdürülebilir ve Dairesel Tekstil Stratejisi ile daha yeşil, daha rekabetçi bir tekstil sektörü oluşturmak’.

Bu konuda yapılan girişimlerde tekstil atıklarının ihracatının kısıtlanması, sürdürülebilir tekstilin küresel çapta teşvik edilmesi  gündemde. Bu bağlamda aşırı üretimin ve aşırı tüketimin tersine çevrilerek; iade edilen veya satılmayan ürünlerin tahrip edilerek kullanılmaz duruma getirilmesini engellemeyi planlıyorlar. Tekstil üretiminde daha uzun ömürlü ve geri dönüşümü kolaylaştıracak tasarım ve malzeme kullanımı da teşvik edilecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM