Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Zengin gıdalarla beslenmek, bağışıklığı güçlendirecek”

Düşen hava sıcaklıkları ve artan gribal enfeksiyonlarla birlikte, bağışıklık sisteminin nasıl destekleneceği de merak konusu oldu. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Dilara Kocacık Uygun, antioksidanların bağışıklık sistemi için önemli olduğunu vurguladı. Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruduğunu belirten Doç. Dr. Uygun, “Antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyor. O nedenle çinko, selenyum ve e vitamini gibi antioksidan açısından zengin gıdalarla beslenmek, bağışıklığı güçlendirecek” dedi.


“Doğal bağışıklık sistemi, doğuştan gelen bir savunma sistemi”

Bağışıklık sisteminin vücudu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan karmaşık bir sistem olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uygun, iki ana bileşene dikkat çekti. Doğal ve edinilmiş bağışıklık sistemini anlatan Doç. Dr. Uygun, “Doğal bağışıklık sistemi, doğuştan gelen bir savunma sistemi. Cildimiz, mukozal (sümüksü) salgılar ve belirli hücreler gibi fiziksel bariyerler, vücudumuzu mikroplardan korur. Edinilmiş bağışıklık sistemi ise sonradan gelişen bir sistem. Vücudumuz bir enfeksiyonla karşılaştığında ya da koruyucu aşılarla, özel bağışıklık yanıtları oluşturur ve bu, vücudumuzu gelecekte aynı mikroplara karşı daha etkili hale getirerek kolay iyileşmemizi sağlar” diye konuştu.


“Antioksidanlar, vücudu zararlı moleküllere karşı korur”

Gıdalarla alınan besinlerin bağışıklık sisteminin uygun şekilde çalışmasını sağlamada önemli rol üstlendiğini hatırlatan Doç. Dr. Uygun, antioksidanların vücudu zararlı moleküllerin olumsuz etkilerine karşı koruyan bileşikler olduğunu ifade etti. Bağışıklık hücrelerinin iltihaplanmanın azaltılmasında yardımcı olduğunu belirten Doç. Dr. Uygun, “Ayrıca bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı savaşırken oluşabilecek serbest radikaller gibi zararlı maddeler, antioksidanlar ile nötralize edilerek hücrelerin hasar görmesini önleyebilir” dedi.


“Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bağışıklık ve sağlıklı nesillerin anahtarı”

Sağlıklı yaşamanın, bağışıklık sistemini ve antioksidan seviyelerini desteklemede en iyi yollardan olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uygun, “Dengeli ve doğal beslenme, düzenli egzersiz, iyi bir uyku ve stresten kaçınma bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur. Sonuç olarak, bağışıklık sistemi ve antioksidanlar vücudunuzun sağlığını korumak için önemli. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bağışıklık ve sağlıklı nesillerin anahtarı“ ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM