Çulhalık, “Ev alacaklara kamu bankalarının 180 ay vade ve yüzde 1,2 faiz oranıyla kredi vermesi üzerinde duruluyor”dedi
İşçi ücretleri ve inşaatta kullanılan ürünlerin son iki yılda giderek arttı. İnşaat maliyetlerinin son iki yılda yüzde 200’ün üzerinde arttığına dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, maliyetlerin bu kadar arttığı bir ortamda konut arzını ve konut edinimini kolaylaştıracak tedbirlerin bir an önce alınmasını beklediklerini söyledi. İnşaat sektörünün her zaman lokomotif sektör olma özelliği taşıdığını belirten Çulhalık, üretimin ve satışların artması için bir takım düzenlemelere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
TÜİK verilerine göre, İnşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,98, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 116,98 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,23, işçilik endeksi yüzde 1,16 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 129,61, işçilik endeksi yüzde 83,84 arttı.İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, konut arzını ve satışını arttıracak tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Çulhalık “Sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapıldığının sinyali geldi. Ev alacaklara 180 ay vade ve yüzde 1,2 faizle kredi verilmesi üzerinde duruluyor. Şimdi konut üreticilerinin gözü kulağı gelecek açıklamaya çevrildi. Kampanya sektörü kesinlikle olumlu etkiler, bitmiş projelerin satışı hızlanır. Birçok kişi de fayda sağlar” dedi.
“Ekonomik denge ve istikrar yeniden oluşturulmalı”
Konut sektörü, hakkında değerlendirmede bulunan İhsan Çulhalık, “250 civarı alt meslek kolunu besleyen, milyonlarca kişiye istihdam sağlayan ve her zaman lokomotifi konumunda bulunan bir iş kolu. Ancak girdi maliyetlerindeki yükseklik ve aşılamayan finansman sıkıntısı konut üreticilerini zorluyor. Konut üretimi yavaşlarken, artan fiyatlar da konut satın almayı her geçen gün daha zor hale getiriyor. Bu sorunu aşabilmek için bu dengesiz ve zorlayıcı piyasa hareketlerinin düzelmesi için çalışma yapılması gerektiğini her defasında dile getirdik. Ekonomik denge ve istikrar yeniden oluşturulmalı, vatandaşın tekrar barınma ihtiyacını karşılayacak duruma gelmesi sağlanmalı dedik.Geçtiğimiz haftalarda bu sorunların çözümüne yönelik olarak yetkili ağızlardan orta vadeli program üzerinde çalışıldığının sinyali geldi. Ev alacaklara kamu bankalarının 180 ay vade ve yüzde 1,2 faiz oranıyla kredi vermesi üzerinde duruluyor. Sıfır ve ikinci el konutlar için geçerli olması beklenen kampanyada detaylar henüz netleşmedi. Şimdi tüm konut üreticilerinin gözü kulağı gelecek detaylı açıklamaya çevrildi” diye konuştu.
Hazırlanan destek kampanyasının motive edici olduğunu kaydeden İhsan Çulhalık, önümüzdeki dönemde konuyla ilgili yeni adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti.
“Kira artışının önlenmesinde kısmen de olsa katkı sağlar”
Konut maliyetlerini düşürmenin ve konuta ulaşımı kolaylaştırmanın zorunlu hale geldiğini belirten Çulhalık “Anladığımız kadarıyla yeni bir konut kredisi kampanyası hayata geçirilecek. Dar ve sabit gelirliye uygun fiyatlarla konut üretimi gerçekleştirilecek. Yüksek maliyetler ve deprem ülkesi olmamız sebebiyle güvenli bina ihtiyacı doğrultusunda konut arzının hızla arttırılması hedefleniyor. Bu kapsamda yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve konut kredileri ile desteklenecek. Bu kampanya hayata geçerse sektörü kesinlikle olumlu etkiler, özellikle bitmiş projelerin hızlı satışı olur. Devam eden projeler için motivasyon sağlar. Kira artışının önlenmesinde kısmen de olsa katkı sağlar. Kampanya şartlarına uyan, geliri yeterli olan birçok kişi de fayda sağlar” dedi.