İstanbul’da2009 yılında düzenlenen Dünya Eczacılık Kongresi sırasında, 25 Eylül’ün tüm dünyada Dünya Eczacılık Günü adıyla kutlanmasına, FIP (Uluslararası Eczacılık Federasyonu) delegasyonun oy birliği ile karar verildi. 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında konuşma yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaçların ve gıda takviyelerinin her yerde satılmaması gerektiğini söyledi. “İlaçların yeri internet ve market değil, eczanelerdir” diyen Saydan, “İlaç gibi lanse edilip her yerde satılabilen gıda takviyelerinin yanlış kullanımından dolayı zehirlenmelerden tutun da ölümcül birçok sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımızla ilgili haberler sık sık basında gündeme geliyor. Dolayısıyla bu ürünlerin hangi koşullarda, hangi ilaçlarla ve hangi dozlarda alınması gerektiğini uzmanların; yani hekimler ve eczacıların kontrolünde kullanılması zorunluluğu artık yadsınamaz bir gerçek” ifadelerini kullandı.
“İnternetten satılan ilaçların %50’si sahte”
İlaçların eczaneden, eczacılara danışılarak alınması gerektiğini vurgulayan Saydan, eczane dışında ilaç satışına izin verilmemesi gerektiğini belirtti. İnternet üzerinden tedavi edici özelliği belirtilerek ilaçmış gibi satılan ürünlere göz yumulmaması gerektiğini ekleyen Saydan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50’sinin sahte olduğu ve bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği görülüyor. Özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanılmaması ve asla internet üzerinden ilaç alınmaması gerekiyor. Çünkü sahte ve kaçak ilaçlar en çok internet üzerinden satış imkanı buluyor. Unutulmamalıdır ki ister bitkisel ister hayvansal kaynaklı olsun, ilaçlar insan vücudunda sistemik etkisi olan kimyasal maddeler” diye konuştu.
“İlaçlar ecza dolabı ya da camlı bir dolapta saklanmalı”
Yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ilaçların yanlış şekilde saklanması durumunda, bozularak insan sağlığına zararlı olabilecek maddeleler üretebileceğini kaydeden Saydan, ilaçların saklama koşullarına değindi. Kullanma talimatına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Saydan, “Yapılan en büyük yanlışlardan biri de tüm ilaçları buzdolabında saklamak. İlaçlar ecza dolabı ya da camlı bir dolapta saklanmalı. Dolabın konulacağı yer; kuytu, serin, rutubet olmayan, güneş görmeyen bir yer olmalı. Eğer ‘oda sıcaklığında saklayınız’ ibaresi mevcutsa güneş görmeyen, serin, nemli olmayan ve sıcaklığı 25 dereceyi geçmeyen yerlerde ilaçlarınızı kendi ambalajlarında saklayınız. En önemlisi çocukların uzanıp alamayacağı yüksekliğe konulmalı ve mümkünse kilitlenmeli. Rutubetli, sıcak yerlerden de ilaçları uzak tutmak gerekiyor” cümlelerine yer verdi.
“İlacı zehirden ayıran, dozu”
Eczanelerdeki ilaç yokluklarının ve ekonomik kaygıların son bulmasını istediklerini söyleyen Saydan, “İlacı zehirden ayıran, dozu. Doğru dozda kullanmanızı sağlayacak kişi ise eczacınız. Bu asla unutulmamalı. Özetle ilaç rasgele kullanılacak bir ürün değil. Mutlaka eczacınıza danışarak eczanelerimizden alınması gereken bir ürün” dedi.