Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Enflasyonun nasıl gerileyeceğine dair haklı endişeler yaşanıyor”

Akdaş, OVP planının istişare içerisinde hazırlanmasının ve siyasi kararlılık ile desteklenmesinin önemli olduğunu vurguladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi.  EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Akdaş,toplantıda Orta Vadeli Program (OVP), enflasyon ve istihdama ilişkin değerlendirmelerde  bulundu.  OVP hedeflerinin kısmen de olsa gerçekçi olduğunu dile getiren Akdaş,  “OECD, Türkiye için 2023 büyüme beklentisini yükselterek yüzde 4,3 olarak yeniledi. OVP’de de yüzde 4,4 olarak hedef açıklandı. Ancak enflasyonun bu yapı içerisinde yüzde 65’ten 2024 yılı için yüzde 33’e nasıl gerileyeceğine dair haklı endişeler ve soru işaretleri söz konusu olsa da genel olarak planın istişare içerisinde hazırlanmış olması ve siyasi kararlılık ile desteklenmesi önemlidir” dedi.


“Meslek lisesi mezunları askerlikten muaf tutulmalı”

OVP’de büyüme, istihdam, fiyat istikrarı, ödemeler dengesi ve iş ile yatırım ortamı gibi başlıkların önemine dikkat çeken Akdaş, ara eleman eksikliği konusunda gençlerin meslek liselerine teşviki için adımların atılması gerektiğini belirtti. Akdaş, “Meslek lisesi mezunlarının askerlikten muaf tutulması gibi bir önerimiz var. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın da dile getirdiği ‘meslek lisesi mezunlarının belirli bir süre çalıştıktan sonra askerlikten muaf tutulması’ talebini ilgililere ilettik ve bu konuda çalışma bekliyoruz”  diye konuştu.


“Neet projesi için eğitim programı düzenlendi”

Neet projesi kapsamında Almanya ziyaret ettiğini belirten Akdaş, “ İstihdam, Eğitim veya Öğretimde Olmayan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destekleme Programı kapsamında başlatmış olduğumuz proje sürecinde; 13-30 Ağustos tarihleri arasında Almanya’nın Stuttgart kentinde bir eğitim programı düzenlendi. Programa; 15 meslek lisesi öğretmeni Odamız proje çalışanları, İŞKUR ve Meslek Fabrikası’ndan temsilciler katıldı. Program kapsamında bazı ziyaretler de gerçekleştirildi. Eğitimler FESTO Eğitim Kampüsünde yapılmış olup FESTO valf üretim tesisi de ziyaret edilmiştir” ifadesine yer verdi.


“İzmir Model Fabrika için protokol hazırlıkları sürüyor”

İzmir Model Fabrikası çalışmalarını da değerlendiren Akdaş, “Son 3 aydır yeni bir Fabrika direktörümüz ile yola devam ettiğimizi belirtmek isterim. 1 Ocak – 19 Eylül 2023 döneminde 103 Farkındalık Arttırıcı Seminer ve 6 adet Öğren Dönüş Programı, devam eden 8 adet Öğren Dönüş Programı, 31 EBSO Meslek Komitesi ve 124 EBSO Üyesi, Bakanlığımız ve KOSGEB tarafından devreye alınan Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi programına tüm danışmanlarımız akredite oldu. KOSGEB tarafından devreye alınan Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi programına tüm danışmanlarımız akredite oldu. İzmir Model Fabrikanın tanıtımı, yazılı ve görsel medya kullanılmaya devam ediyor. İzmir Kalkınma Ajansı ile ortak projeler için protokol hazırlıkları sürdürüyor. Üniversite sanayi işbirliği kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi ile çalışmalar devam etmekte. 9 Ekim tarihinde İzmir Ticaret Odası’nda Yalın Dönüşüm Desteği ve İzmir Model Fabrika hizmetleri ile ilgili, Bakanlık, KOSGEB ve tüm paydaşlarımızın katılımı ile toplantı planlandı. Ayrıca; FESTO Manisa’nın gerçekleştirdiği ‘Kadınlara Yönelik Operatör Programı’ kapsamında 17 kadın çalışan ile İzmir Model Fabrika’da uygulamalı Ergonomi & El Becerileri Eğitimi tamamlandı” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM