Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Bitki çaylarının faydası saymakla bitmiyor

Bitki çayları, insanlığın bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biri olarak kullanılıyor. Google Bard verilerine göre, milattan önce 4 bin yıllarına kadar uzanan Sümer tabletlerinde, bitkilerin tıbbi amaçlarla kullanıldığına dair kayıtlar bulunuyor. Geçmişte, bitki çayları genellikle hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu. Örneğin; ıhlamur ateş düşürücü, adaçayı antibakteriyel, zencefil ise sindirimi kolaylaştırmak amaçlı uygulanıyordu. Günümüzde, bitki çayları hala tıbbi amaçlarla kullanılmakla birlikte, daha çok sağlıklı yaşam tarzının bir parçası olarak tercih ediliyor. Uzmanlara göre; bitki çayları, antioksidan, antienflamatuar, bağışıklık sistemini güçlendirici faydalar sağlıyor. Ayrıca, günlük yaşamda yorgunluğu gidermek, canlılık sağlamak, iştahı açmak gibi amaçlarla da kullanılıyor. Bitki çayları, günümüzde dünyanın her yerinde yaygın olarak tüketiliyor.


Bitki çaylarının sağlığa etkileri

Kışın daha çok tüketilen bitki çayları havaların soğumasıyla birlikte raflardaki yerini sıklaştırıyor. Özellikle soğuk algınlıklarında birçok uzman, ilaç kullanmak istemeyenler için bitki çaylarını öneriyor. Soğuk algınlığında tüketilebilecek bitki çaylarının başında ise nane limon ve ıhlamur geliyor. Bitki çayları sadece soğuk algınlıklarına faydalı olmakla kalmıyor. Ruhu dinlendiriyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar tarafından ruh halini sakinleştirme ve dinlendirme konusunda ise en çok papatya çayı öneriliyor. Uzmanlara göre, bitki çaylarının sağlığa olan etkilerini sıralayacak olursak; ilk olarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca bazı bitki çayları kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engellemeye yardımcı oluyor. Kalp sağlığını ve solunum sistemini destekliyor. Stresi azaltıyor ve rahatlatıyor. Bitki çaylarının sağlığa olan etkilerine ilişkin bilimsel çalışmalar hala devam ediyor. Yapılan çalışmalar ise bitki çaylarının sağlığa faydalı olduğunu gösteriyor.


En çok tercih edilen çaylar

Bitki çaylarının birçok çeşidi bulunuyor. Yeşil çay; antioksidanlar açısından zengin ve kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucu olabiliyor. Kırmızı çay ise yeşil çaya benzer şekilde antioksidanlar açısından zengin oluyor. Siyah çay; yeşil çaya göre daha az antioksidan içerir, ancak daha yüksek kafein içeriyor. Ihlamur; soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor. Papatya çayı; rahatlatıcı etkisi bulunuyor ve uykusuzluk gibi sorunların giderilmesini destekliyor. Kuşburnu ise C vitamini açısından zengin ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Zerdeçal; antioksidanlar açısından zengin ve iltihaplanma ile savaşmaya bire bir etki gösteriyor. Kekik; öksürüğü hafifletmeye ve soğuk algınlıklarını daha kolay atlatmaya yardımcı oluyor.

Merve Ağrıç

Diğer Yazarlar