Pazar, Eylül 8, 2024

Kira uyuşmazlığında ilk toplantı kritik

Kiracı ile ev sahibi arasındaki kira ve kat mülkiyeti hukuku kaynaklı anlaşmazlıkların çözümü için Adalet Bakanlığı tarafından getirilen zorunlu arabuluculuk sistemi, 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. İlk ayından 24 bin başvurunun geldiği sistemdeki vekalet ücretiyle ilgili bir ayrıntı ise dikkat çekti. Buna göre, zorunlu arabuluculukta yargılama harçlarının, birinci toplantıya katılmayan tarafa yükleneceği belirtildi. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün de “Kiralık dairenin harç bedeli 600 TL ile 1500 TL arasında değişiyor. Ama arabulucunun bedeli neredeyse bir komisyon bedeli kadar tutuyor” dedi.


Akgün: Sistem henüz oturmadı

Gayrimenkul sorunları ve kiracı-ev sahibi anlaşmazlığı gibi sorunlarla arabulucunun ilgilendiğini ifade eden Akgün, “Taraflar arabulucuyu muhatabı olarak kabul ediyor. Arabuluculuk harçları var, taraflardan biri katılmadığında, bunları ödemek zorundalar. Bazı taraflar ise son zamanlarda, özellikle son bir aydır bunları ödememekte inatlaşıyorlar. Arabuluculuk sistemi hukuki olarak tam tutmadı aslında. Türkiye’de sistem henüz oturmadı. Vatandaşlar bu sistemi henüz kabul edemediler” şeklinde dile getirdi.

Tarafların yeni yönergeye alışmaya çalıştıklarını kaydeden Akgün, “Harçların bedelinden ziyade arabuluculuk bedelleri daha yüksek seviyedeler. Kiralık daire için bahsedilen rakam aylık minimum 5 bin TL, yıllık ise 60 bin TL oluyor. Bunların ortalaması alınıyor. 2 bin TL’nin üzerinde bir tekabül var. Yani bu toplantılara katılmayan taraf 5-10 bin TL arası bir cezai şart hükmüyle karşı karşıya kalabilir” diye konuştu.


Akçam: İlk toplantıya katılmayanın cebi yanacak

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da tarafların arabulucuya gitmelerinin ardından gerçekleştirilen ilk toplantının önemine dikkat çekti. Zorunlu arabuluculukta yargılama harçlarının ilk toplantıya katılmayan tarafa yükleneceğini ifade eden Akçam, “Normalde davayı kazandığı için davalı tarafın avukatının vekalet ücretini, davayı kaybeden tarafın ödemesi gerekiyor. Ancak zorunlu arabuluculukta ilk toplantıya katılmayanın cebi yanacak. Davayı kazansa da vekalet ücreti kendisine kalacak. Bu yüzden ilk toplantıya katılmak kritik önem taşıyor” cümlelerini kullandı.

Mahkeme öncesi gidilen arabulucuda anlaşmanın zorunlu olmadığına da dikkat çeken Akçam, “Ama ilk toplantıya katılmak zorunluluk taşıyor. Şayet taraflardan biri ilk toplantıya katılmayıp, daha sonraki davada haklı bulunup mahkemeyi kazansa da tüm yargılama giderleriyle arabuluculuk masrafları cebinden çıkacak” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM