Pazartesi, Eylül 16, 2024

İzmir, Avrupa’nın yeni bisiklet rotası

Türkiye’den ilk kez İzmir’in rotasına dahil olduğu EuroVelo için düzenlenen Bisiklet Turizmi Konferansı 2023, bisiklet dünyasını İzmir’de buluşturdu. Sürdürülebilir bisiklet turizmine vurgu yapan ve bunun yerel ekonomiye katkısına dikkat çeken Konferans, ‘bisiklet mirasında yeni bir perspektif’ temasıyla ziyaretçilerini ağırladı. EuroVelo’nun kurucusu Avrupa Bisikletçiler Federasyonu (ECF) adına konuşan Henk Swarttouw da Avrupa’nın bisiklet yollarını birleştirerek birbirleriyle bağlantılı rotalardan oluşan bir bisiklet yolu ağı inşa etmek istediklerini söyledi. Swarttouw, “Bisiklet yollarında her sene yüzde 10 daha fazla kullanım görüyoruz” dedi.

Turistlerin aktif sürdürülebilir bir seyahat istediklerine dikkat çeken Swarttouw, “EuroVelo konferansı 2012 yılında başladı ve 8’inci rotanın geçtiği İzmir’de bu konferansı yapmak çok yerinde oldu. Bu yıldan itibaren artık yıllık olarak toplanacağız. Her yıl bu konferansı yapacağız ki dünyaya bisiklet turizmini daha çok yayabilelim. Bisikleti gerek günlük kullanımda gerek turizm kullanımında gerekse hobi amaçlı kullanımda yaygınlaştırmak istiyoruz” şeklide ifade etti.


Ersoy: Konferansın teması İzmir’e özel belirlendi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise konferansın Avrupa genelinde bisiklet turizminin geliştirilmesi için alanının tüm aktörlerini bir araya getirdiğini belirtti. Konferansın bisiklet mirasına yeni bir bakış açısıyla gerçekleştirildiğini dile getiren Ersoy, “Dünyanın 30 farklı ülkesinden gelen katılımcı ile Avrupa ve dünyada sürdürülebilir bisiklet turizminin gelişimine ve geleceğine yönelik önemli katkılar sağlayacak. Bu yıl ki konferansın teması İzmir’e özel olarak belirlendi. Konferans, katılımcılarını bisikletin kültürel ve doğal mirası şekillendirmedeki rolünü düşünmeye teşvik ediyor ve bu alandaki en yeni yaklaşımları masaya yatırıyor” diye konuştu.


Edirne, Kırklareli ve İzmir’le rotaya katılım sağlandı

Bisiklet turizminde tüm bisikletçi kategorilerine uygun rotaların geliştirilmesine destek olduklarını ifade eden Ersoy, “Türkiye’nin farklı bölgelerinde kültürel mirası, milli parklarımızı, köylerimizi kapsayan 100’ü aşkın bisiklet rotası ile bisiklet severleri ülkemizle buluşturuyoruz. Avrupa kıtasını birbirine bağlayan ve 19 farklı uzun mesafe bisiklet rotasını birleştiren Avrupa bisiklet rotaları ağına EuroVelo 13 ve 8 rotaları üzerinden Edirne, Kırklareli ve İzmir’le katılım sağladık. 90 bin km’yi geçen ve EuroVelo ağının en önemli rotalarından olan EuroVelo 8 Akdeniz rotası 2022 verilerine göre EuroVelo ağının en çok kullanılan rotası” diye açıkladı.

Türkiye’de bulunan 49 adet bisiklet dostu konaklama tesislerinden 4’ünün İzmir’de yer aldığını kaydeden Ersoy, “Hedefimiz bu belgeye sahip il ve tesis sayısını daha da artırmak. Sürdürülebilir bir turizm modeli oluşturarak tarihi değerlerimizin ve doğamızın geleceğini korumak ve uluslararası sahnede destinasyonlarımızı en iyi şekilde tanıtmak için projelere imza atıyoruz. Turizmi 12 aya ve 81 ile yaymaya çalışıyoruz. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı bu hedefler doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor” dedi.


İlk 8 aydaki turist sayısı geçen yıla göre %14 arttı

Bakanlığın ülke tanıtım içeriklerinin 30’dan fazla ülkenin yerel televizyon kanallarında yayınladığını söyleyen Ersoy, tüm bu tanıtım ve reklam çalışmaları sonucunda 2023 yılının ilk 8 ayında Türkiye’nin toplam 33 milyon 426 bin 940 yabancı ziyaretçiyi ağırladığını açıkladı. Bu rakam ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,95 artışa denk geldi. Ersoy, “Türk turizminde yeni bir dönemin yaşandığını gösteren bu gelişmeler, önümüzdeki dönemde yakalanacak başarıların küçük bir kısmını oluşturuyor. Türkiye turizmi yoluna rekorlarla devam edecek” ifadelerini kullandı.


Özuslu: 110 kilometre bisiklet yolu yaptık

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da “Göreve geldiğimiz günden bugüne bu şehrin dengesini, doğasını, güzelliğini koruyacak olanın hareket olduğunun bilincindeyiz. Bu hedefle önemli projeleri hayata geçirdik. Bizi en çok heyecanlandıran çalışmalardan birisi de EuroVelo oldu. Euro Velo’ya dahil olmanın beraberinde getirdiği yerel ekonomi katkısı göz ardı edilemez. Şehirlerin sürdürülebilir, erişebilir, ekonomik ve çevre dostu bir şekilde büyüyebilmesi için ulaşım politikaları hayati bir öneme sahip” dedi. Özuslu, şehrin içinde bugüne kadar 110 kilometre bisiklet yolu inşa edildiği bilgisini de paylaştı.
İzmir’in iki antik kenti bisiklet ile birbirine bağlandı

ECF’nin önemli projelerinden EuroVelo, Avrupa’da sürdürülebilir bir Trans-Avrupa Ulaşım Ağı yaratılması, desteklenmesi ve işletilmesini teşvik ve koordine etmeyi amaçlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu proje kapsamında yaklaşık 500 kilometrelik İzmir bisiklet güzergahını EuroVelo’nun İspanya’nın Kadiz kentinde başlayan, Yunanistan’ın Atina kentinde ve ayrıca Kıbrıs’ta iki ayrı bitiş noktası bulunan 8 numaralı Akdeniz rotasının bir uzantısı olarak onaylattı. Gelişmekte olan rota kategorisindeki İzmir EuroVelo Rotası, Pergamon ve Efes antik kentlerini birbirine bağlamasıyla dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM