Cuma, Eylül 20, 2024

Eğitimde köklü değişiklik

okul

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre; sınıf geçme notu, teneffüs süresi olmak üzere birtakım köklü değişikliklere gidildi.


Türkçe ders geçme notu 70 oldu

MEB’in yeni yönetmeliğine göre; ders geçme notu, Türkçe için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Bu puanların altında kalan öğrencilerin sınıf geçme veya sınıfta kalma durumuna Şube Öğretmenler Kurulu karar verecek.

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında ödül alınmasına ilişkin ölçütler, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalaması göz önüne alınarak güncellendi.


Teneffüs sürelerinde değişikliğe gidildi

Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı. Yönetmelikte bir ders saati süresinin 40 dakika olduğu, okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılacağı belirtildi.


Devamsızlık 15 gün

Öğrencinin geçerli mazereti ve velinin başvurusu üzerine okul yönetimi tarafından bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde öğrenciye 15 güne kadar izin verilebilecek. Devamsızlığı 5 inci, 10 uncu ve 15 inci günlere ulaşan öğrencilerin durumları veliye posta, e-posta veya kısa mesaj yolu ile bildirilecek.


Bebeği olan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı uzatıldı

Doğum yapan öğretmenlerin 1 yıl olan nöbet tutmama hakkı, anne ile çocuğun daha fazla bir arada kalabilmelerini sağlamak amacıyla 2 yıla çıkarıldı.


Ana sınıfları sadece ilkokul bünyesinde açılabilecek

MEB’in yeni yönetmeliğiyle ana sınıfları sadece ilkokul bünyesinde açılabilecek. Daha önce ortaokul, lise ve benzeri eğitim kurumlarında da açılabilen ana sınıfları, artık ilkokullarla sınırlı olacak. Bu değişiklikle, okul öncesi çağındaki çocukların ilkokul öğrencileriyle beraber eğitim almaları hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM