Perşembe, Eylül 19, 2024

REN Summit – Göç Girişimciliği Zirvesi ilk kez İzmir’de

6’ncı REN Summit – Göç Girişimciliği Zirvesi 16-18 Ekim 2023 tarihlerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Originn Creative Hub’ın ev sahipliğinde bu yıl ilk kez İzmir’de gerçekleştiriliyor. Centre for Entrepreneurs UK tarafından 5 yıldır dünya çapında alanında öncü paydaşların katılımıyla düzenlenen zirve, dünyanın dört bir yanından gelen göçmen girişimcileri ve göç girişimciliği konusunda çalışan araştırmacı, fon sağlayıcı, politika yapıcı ve yatırımcıları bir araya getiriyor.

17 Ekim’de Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek oturumlarda göçmen girişimciliği bağlamında bilgi ve örnek hikayeler paylaşılırken; etkinlik, 18 Ekim’de Originn’de gerçekleşecek atölye çalışmaları ve film gösterimi ile devam edecek. Her 2 günün programında yer alan networking seansı ile katılımcıların iş birliği ve yeni bağlantı fırsatlarını yakalaması sağlanacak.


Toplumsal entegrasyona katkı

Bulunduğu yeri terk etmek zorunda kalan göçmenlerin, yeni şehirlerindeki iş kurma ve istihdam yaratma çabalarını ifade eden göç girişimciliği, göçmenlerin geçimlerini sağlamanın yanı sıra yerel topluluğa da çeşitli sektörlerde iş fırsatları yaratıyor. Toplumsal entegrasyona katkı sağlayan ve uluslararası iş birliği olanaklarının keşfedilmesine ortam sunan göç girişimciliğinin desteklenmesi hem girişimcilerin ve şehrin girişimci kimliğinin güçlendirilmesi hem de yerel toplumsal yapının bütünleşmesi ile bölgedeki turizm ve istihdamın canlanması gibi olumlu etkileri beraberinde getiriyor.


Kayıtlı göçmenlerin %3’ü İzmir’de

Tarih boyunca farklı kültürler, insanlar ve hikayelerle beslenmiş, zengin geçmişiyle öne çıkan İzmir; Türkiye’deki kayıtlı göçmenlerin yaklaşık %3’üne ev sahipliği yapıyor. Şubat 2023’te ‘asrın felaketi’ olarak nitelenen depremlerin etkilediği 11 ilden gelen yaklaşık 50 bini aşkın depremzede de İzmir’de yaşamlarını sürdürüyor. Ülkeler veya şehirler arasındaki bu göç, nüfus artışının ötesinde şehre yeni fikirler, kültürler, beceriler ve girişimciler getiriyor. Bu yönüyle İzmir, göç girişimciliği bağlamında değerli bir bölge olarak öne çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM