Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yumurta üreticileri, Rekabet Kurulu’nda sözlü savunma yaptı

Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu, yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren 17 firmaya karşı yürüttüğü soruşturmayı ilişkin sözlü savunma toplantısı düzenledi


Rekabet Kurulunun 17 adet yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren şirkete 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açılmasına karar verilmişti. 17 yumurta üretimi yapan firma hakkında soruşturma yürütülen teşebbüslerin yazılı savunma sürecinin tamamlanmasını takiben, Kurulumuz, sözlü savunma toplantısı bugün yapıldı. 

Hakkında soruşturma yürütülen teşebbüslerin ve bu teşebbüsler adına toplantıya katılacakları bildirilen katılımcıların sayısının çokluğu ve savunmaların bütünlüğünün sağlanması dikkate alınarak, teşebbüslerin gruplar halinde dinlemeleri yapılarak, soruşturma yürütülen şirketler hakkındaki süreci karara bağladı. 

Rekabet Kurulu tarafından soruşturma açılan 17 yumurta üretimi yapan firmalar; Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri AŞ (ABALIOĞLU), A.B Gıda San. ve Tic. AŞ (AB GIDA), Bilken Tarım Gıda San. Tic. Ltd. Şti. (BİLKEN), Büyük Şişman ve Gıda Mad. Tic. Ltd. Şti., (BÜYÜK ŞİŞMAN), Coşkun Gıda Hayvancılık İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (COŞKUN GIDA), Çorum Yumurta Üretim Pazarlama AŞ (ÇORUM YUMURTA), Güres Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Ticaret AŞ (GÜRES), Işık Yumurta Gıda Sanayi Ticaret AŞ (IŞIK YUMURTA), Ka-Yum Gıda-Hayvancılık-Tarım Ürünleri ve İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (KA-YUM), Kaytaş Kayseri Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret AŞ (KAYTAŞ), Kumartaşlı Gıda ve Nakliye Tic. ve San. Ltd. Şti. (KUMARTAŞLI), Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi Ticaret AŞ (EMEK YEM), MNS Yumurta, Hayvancılık Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (MNS), Rana Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. (RANA TARIM), Verim Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ (VERİM GIDA), Tekkeli Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti. (TEKKELİ) ve Türe Gıda Entegre Besicilik Tavukçuluk Zahirecilik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. (TÜRE). Ünvanlı teşebbüsler hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açılmasına ve ilgili soruşturmanın Kurulun 22-21/355-M sayılı kararı ile açılan soruşturma ile birleştirilerek yürütülmesine karar verilmiştir. Bunun yanında dosya kapsamında yapılan tespitler çerçevesinde, soruşturmadan MYG NEST’in çıkarılmasına ve Ada Yumurta Üretim Gıda Pazarlama Paketleme ve Satış Gürcan Karayılan (ADA YUMURTA)’ın soruşturmaya dâhil edilmesine 09.02.2023 tarih ve 23-07/103-M sayı ile karar verilmiştir. Soruşturma süreci devam ederken, hakkında soruşturma yürütülen teşebbüslerden VERİM GIDA, AB GIDA, ABALIOĞLU, BİLKEN, BÜYÜK ŞİŞMAN, GÜRES, KUMARTAŞLI, MNS, TÜRE, COŞKUN GIDA, TÜREM, SET YUMURTA, HAŞİNOĞLU ve AFYON YUMURTA tarafından uzlaşma taleplerinde bulunulmuş ve teşebbüslerle yürütülen uzlaşma süreçleri sonucunda Kurulun muhtelif tarihli ve sayılı uzlaşma nihai kararları ile ihlalin varlığını ve kapsamını kabul eden adı geçen teşebbüsler bakımından soruşturmanın sonlandırılmasına karar verildi.

Soruşturma heyetince yapılan incelemelerde, yumurta sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren soruşturma tarafı teşebbüslerden bazılarının rakipleriyle yumurta ürününün fiyatını tespit etmek veya bölge paylaşımında bulunmak suretiyle bir anlaşma içerisinde olduklarına işaret eden deliller elde edilmiştir. Bu kapsamda elde edilen delillerin ilgili mevzuat ve içtihat çerçevesinde değerlendirilmesi neticesinde; Haklarında soruşturma yürütülen; ÇORUM YUMURTA, DÜZCE NATURAL, EGE SARRAFİYE, ELAGÖZ, ERCANLAR, GALATA, KEY TAVUKÇULUK, NUREGG, ÖZLEM TARIM, TEKİNLER, TEKKELİ ve ULU TARIM’ın 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri, dosya konusu eylemlerin 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesinde düzenlenen muafiyetten yararlanamayacağı, bu nedenle söz konusu teşebbüslere aynı Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ve Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamında idari para cezası uygulanmasına karar verildi. 

Haklarında soruşturma yürütülen; ADA YUMURTA, IŞIK YUMURTA, KAYTAŞ, İŞLEK GIDA, KA-YUM, KESKİNOĞLU, EMEK YEM ve RANA TARIM tarafından 4054 sayılı Kanun’un ihlal edildiğine yönelik bulguya ulaşılamadığından, ilgili teşebbüsler hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığı kanaatine ulaşıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM