Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Hazır giyimcilerden ilave gümrük vergisine isyan 

Sektör temsilcileri, yatay seyreden döviz kurları, artan işçilik maliyetleri ve talep daralması nedeniyle zor dönemden geçen sektörün, ek vergi kararıyla ağır darbe aldığını belirtti


Tekstil ithalatına getirilen ilave gümrük vergileri hazır giyim sektöründe endişe yarattı. Sektör temsilcileri, uzun süre yatay seyreden döviz kurları, artan işçilik maliyetleri ve ana pazarlarda yaşanan talep daralması nedeniyle zaten zor bir dönemden geçen sektörün, ek vergi kararıyla ağır bir darbe aldığını ifade etti. Bu yıl birçok fabrikanın kapısına kilit vurulduğunun, ortalama kapasitenin yüzde 50-60’a kadar gerilediğinin altını çizen temsilciler, ek vergilerin rekabetçiliklerini daha da zora sokacağı için işten çıkarmaların artabileceğini vurguladılar.

Kaya: Rekabetçiliğimiz daha fazla zarar görecek

Sektör olarak ithalata ek vergi kararını doğru bulmadıklarını söyleyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya,Maliyet avantajı nedeniyle ithal ettiğimiz ürünler vardı. Ek vergiyle birlikte bu avantajı kaybetmiş oluyoruz. Maliyetimiz artacağı için müşterinin karşısına daha pahalı ürünlerle çıkacağız. Pazar kayıpları yaşadığımız bir dönemde alınan bu karar hepimizi şoke etti. Müşterilerimiz karar duyulur duyulmaz bize fiyat artırıp artırmayacağımızı sormaya başladı. Böyle bir dönemde bir anda fiyat artırmamız mümkün değil. Ama eninde sonunda bu maliyet fiyata yansıyacak. Dolayısıyla yurt dışında rekabetçiliğimiz daha fazla zarar görecek. İçeride de tüketiciler, hazır giyim ürünlerini daha pahalıya almak zorunda kalacak” dedi.

Balkuv: Sektör zaten fiyat tutturamıyor

Hazır giyimcinin üretim maliyetlerinin halihazırda yüksek olduğunu belirten Türkiye Triko Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balkuv da “Rakip ülkelerde işçilik maliyeti ortalama 350 dolarken bizde bu bedelin iki katından daha fazla. İçerideki maliyet kalemlerimiz döviz bazında yüzde 35-40 arttı. Bütün maliyet kalemlerinde rakiplerimize göre dezavantajlı olduğumuz bir dönemde ham madde ithalatına getirilen ilave vergiler zaten fiyat tutturamayan sektörü daha da zora sokacak” diye konuştu. 

Geyik: Bütün KOBİ’lerin K DİR rejimini kullanma şansı yok

Türkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Eşref Geyik ise “Bize çözüm olarak Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat yapmamız öneriliyor. Ama bu pratikte çok kolay değil, hatta firmalarımızın ezici çoğunluğu için imkânsız diyebiliriz. Hazır giyim ihracatçılarımızın yüzde 95’i KOBİ ölçeğindeki firmalar. KOBİ’lerin hepsinin DİR rejimini kullanma şansı yok” diye ifade etti.

Kurt: Sektörde ciddi sorunlara yol açacak

Diğer yandan, küresel pazarlarda talebin gerilediği bir süreçten geçtiklerini dile getiren Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, “İhracatçının ayakta kalmaya çalıştığı bir dönemde getirilen ek vergiler bizi çok rahatsız etti. Ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 50 seviyelerinde. Korkarım ki bu karar sektörde ciddi sorunlara yol açacak” cümlelerini kullandı.

Eyyüpkoca: Rekabetçiliğimize daha fazla zarar verecek

Laleli Sanayici Ve İş İnsanları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca da sektörün 700 bine yakın istihdam ve 27 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Eyyüpkoca, “Net ihracatçıyız ve cari açığın kapatılmasına her yıl 18-19 milyar dolar katkı veriyoruz. Bugün birçok hazır giyim fabrikası kapanırken çalışanlar ise ortalama yüzde 50-60 kapasite kullanım oranıyla var olma savaşı veriyorlar. İlave gümrük vergisi ile adeta bindiğimiz dalı kesiyoruz” dedi. Merter Sanayici Ve İş İnsanları Derneği Başkanı Gürbüz Oruç ise “Hazır giyim sektörü kur baskısı nedeniyle zaten uzun zamandır fiyat tutturamıyor. Pazar kayıpları yaşıyoruz. 9 aylık verilere baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre değer olarak yüzde 8, tonaj olarak yüzde 13 eksideyiz. Fiyat tutturmakta zaten zorlanıyorken ham maddeye getirilen ilave gümrük vergisi rekabetçiliğimize daha fazla zarar verecek” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM