Perşembe, Eylül 19, 2024

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Kadın Olmak

29 Ekim, 

Cumhuriyeti’mizin kuruluşunu ve bağımsızlığını; birlik, beraberlik içinde coşkuyla ve gururla kutladığımız, Türk milleti ve özellikle Türk kadınları için özel anlamı olan ‘’Yaşasın Cumhuriyet’’ günü.

Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, bu büyük milletin yarısını oluşturan Türk Kadına Cumhuriyet’in temsilcileri olarak önemli bir rol verildi ve Türk kadını için yeni bir dönem başladı. 

Biz Türkiye Cumhuriyeti Kadınlarının Toplumsal Rolü büyük bir değişim geçirdi. Aile içi sorumluluklarının ötesine geçerek eğitim alma hakkına kavuştuk ve toplumsal hayata katılma fırsatlarımızı artırdık. Her zaman her ortamda eşitlik, özgürlük ve toplumsal katılım kapılarının açılması için Toplumsal meselelerinde aktif roller üstlenmeye başladık. Bilimden sanata, iş dünyasından siyasete birçok alanda başarılarımızı kanıtladık. 


Türk Cumhuriyeti Kadını olarak; Cumhuriyet’in kazanımlarını yüceltmek ve kadınların toplumun her düzeyindeki katkılarını vurgulamak, hepimizin görevidir.

Cumhuriyetin 100. Yılını kutlarken 14 yaşındaki kızım Irmak Kalkan’ın günün anlam ve önemini , duyguları ile kaleme almış olduğu “TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN 100. YILINDA GENÇ OLMAK” başlıklı yazısını da sizlerle paylaşmak isterim;


“ Cumhuriyetin 100.yılı  ,

Ülkemizin tarihi ve kültürel mirası üzerinde düşünmemiz için bize büyük bir fırsat sunuyor. Bu özel dönemin bir parçası olarak, gençlik adına yazdığım bu yazıda, Türkiye’nin geleceğine dair birkaç önemli noktayı vurgulamak istiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki birkaç vizyoner insanın cesareti ve azmi sayesinde gerçekleşti. Biz Gençler, bu tarihi mirası korumak ve ilerletmek için büyük bir sorumluluğa sahibiz. Bu nedenle 100. yıl kutlamaları, bizlerin ülkemize olan bağlılığını gösterme ve geleceğimizi şekillendirme fırsatıdır.

Biz Gençler teknoloji ve iletişimdeki hızlı ilerlemelerle donatılmış, eğitimli ve enerjik bir kesimi temsil ediyoruz.Vakit bu potansiyelimizi kullanarak ülkeyi daha da ileriye taşıma vaktidir. Bilim, sanat, spor ve iş dünyasında liderlik rolleri üstlenmeli,Türkiye’nin uluslararası alanlarda daha da güçlü bir konuma gelmesinde aktif görevler almalıyız.

Ayrıca, Cumhuriyetimizin 2.yüzyılında ülkemizin kültürel çeşitliliğini ve hoşgörüsünü vurgulamalıyız. Bizler,bu değerleri korumalı ve toplumun birlikte yaşama ilkesine öncülük etmeliyiz.Bir arada yaşama kültürünün sürdürülmesini, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl kutlamalarının en büyük hedeflerinden biri yapmalıyız.

Son olarak, Biz gençler çevresel sürdürülebilirlik konusunda da önemli bir rol almalıyız. İklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı bilinçli adımlar atarak, Türkiye’nin doğal güzelliklerini ve kaynaklarını korumalı,gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için çalışmalıyız.

Cumhuriyetimizin 2.yüzyılında , bu özel dönemi birçok açıdan zenginleştirerek ülkemizin geleceğini şekillendirmeli ve Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerini korumalıyız.”

Irmak Kalkan


Bu özel dönemde;  Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında, Türk kadını olarak geleceğe umutla bakıyorum.

Eşitlik ve adalet ilkeleri doğrultusunda Gelecekte daha fazla kadının siyasette, iş dünyasında ve toplumun her alanında liderlik yapacağına inancım büyük.

Kadınların toplumsal katılımı arttıkça, Türkiye’nin gücünü artıracağımıza inancım tam.

Günümüzde ve gelecekte Ülkenin ilerlemesine katkı sağlayacağımıza, Toplumun her alanında varlık göstereceğimize, fikirlerimizi paylaşmaya hiç durmadan devam edeceğimize söz olsun… 

Bize sağladığın değerler ,verdiğin hak için minnetle ‘’İYİ Kİ VARSIN CUMHURİYET’’

Dilek Kalkan - Irmak Kalkan

Diğer Yazarlar