Pazar, Eylül 8, 2024

Seklik ve Kırcalar barajları 2024’de tamamlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Bergama’da bulunan Seklik ve Kırcalar barajlarını 2024 yılında tamamlamayı planlıyor. Her iki şantiyedeki çalışmaların da aralıksız sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta,“Hedefimiz İzmir tarımının kalbi Bergama’da inşa ettiğimiz baraj sayısını önünüzdeki yıl 8’e çıkarmak” dedi

Seklik’in %85’i bitti

Seklik Barajı’nda yüzde 85 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını ve 2024’ün ilk ayları ile birlikte şantiyedeki çalışmaların bitirileceğini duyuran Balta, Kırcalar Barajı’nda da gövde dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Balta,Bergama’nın 8’inci barajı olacak Kırcalar Barajı’nda batardo dolgusunu tamamladık. Şu anda gövde dolgusu ve dolusavak betonarme imalatları devam ediyor. 350 bin metreküplük gövde dolgusunun yüzde 60’ı bitti. Birkaç ay içerisinde dolgu çalışmalarını tamamlayarak, bahar yağmurları ile birlikte barajda su tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Üreticiye 15 milyon TL ek gelir

Bergama’da Kırcalar Mahallesi’nin 1 kilometre kuzeybatısındaki Değirmen Deresi üzerine kurulan barajın, bölgedeki araziyi borulu basınçlı modern sistem ile sulaması tasarlandı. Proje sayesinde sulama maliyetlerinin düşmesiyle bölgedeki verimin artması planlandı. Buna göre, Kırcalar Barajı ve Sulaması Projesi tamamlandığı zaman Bergamalı üreticilerin 2023 yılı rakamları ile yılda ortalama 15 milyon TL daha fazla kazanması hesaplanıyor.

Seklik ve Kırcalar ile Bergama’daki baraj sayısını 8’e yükseltmeye hazırlanan DSİ, ilçede son 21 yılda Yortanlı, Çaltıkoru, Çamavlu, Musacalı, Çamtepe ve Karalar barajları ile ve Bayramcılar ve Yukarı Kırıklar göletlerini inşa etmişti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM