Pazar, Eylül 8, 2024

“2035’te her 2 araçtan biri elektrikli olacak”

bakan uraloğlu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirdi.

Ulaşımda yüzyılda yapılmayan işlerin 21 yılda yapıldığına dikkati çeken Uraloğlu, “Köprülerde 21 yılın sonunda yüzde 146 artış göstererek 765 kilometre uzunluğa ulaştık. Tünellerde de 21 yılın sonunda yüzde bin 350 artış göstererek 725 kilometre uzunluğa ulaştık. Ülkemizin her bölgesinde ihtiyaçlar doğrultusunda bisiklet yollarının yapımını da gerçekleştiriyoruz. 2035 yılında her iki araçtan birinin elektrikli olması ve paylaşımlı seyahat oranının yüzde 14 olması beklenmektedir” diye konuştu.

Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacak ‘Kalkınma Yolu Projesi’nde gelinen son durumu paylaşan Uraloğlu, “Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak’a gelecek yükleri Avrupa’ya ulaştıracak ‘Kalkınma Yolu Projesi’nde çalışmalar devam etmektedir. Ülkemizden geçen 2 bin 88 kilometre demiryolu bağlantısı için 615 kilometre yeni hat, bin 912 kilometre karayolu koridoru içinse 320 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık” dedi.

Uraloğlu konuşmasında, 2053 vizyonu kapsamında, hayata geçirilen ulaştırma ve lojistik sektörü projeksiyonları ile yatırımların planlandığını ifade etti. Bakanlık olarak temel faaliyet alanının insan, yük ve veri hareketliliğini sağlamak olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Türkiye yüzyılında, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, ‘dünyada öncü olmak’ vizyonuyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu. 


“6 milyar dolar tutarındaki projelerimizin yapımı devam ediyor”

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; ulaşım ve iletişim yatırımları başta olmak üzere her alanda hayata geçirilen hamlelerle Türkiye Yüzyılı’nın altyapısını oluşturduklarını ifade etti. Uraloğlu, “2003-2023 yılları arasında ulaştırma ve haberleşme alanında, güncellenen emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda 250 milyar dolar yatırım yaptık. Bugüne kadar 42 milyar dolar tutarında Kamu Özel İş Birliği projesini hayata geçirdik. 6 milyar dolar tutarındaki projelerimizin de yapımı devam etmektedir” dedi.


“Kalkınma Yolu Projesi’nde 615 kilometre yeni hat yatırımı planladık” 

Avrupa’dan Körfez Bölgesi’ne kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insan için potansiyel fayda sağlayacak ‘Kalkınma Yolu Projesi’nde çalışmaların devam ettiğini bildiren Uraloğlu proje, “Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak’a gelecek yükleri Avrupa’ya ulaştıracak. Ülkemizden geçen 2 bin 88 kilometre demiryolu bağlantısı için 615 kilometre yeni hat, bin 912 kilometre karayolu koridoru içinse 320 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık” açıklamalarında bulundu.

Uraloğlu ayrıca, Orta Koridorun güzergahlarından Zengezur Koridoru’ndan geçecek demiryolunun Türkiye sınırlarındaki 224 kilometrelik kesiminin ihalesinin yapıldığını açıkladı.


Süper Hızlı Tren Projesi’ ile Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya inecek 

Komisyonda yaptığı sunumda demiryolu çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Uraloğlu, “Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi’ vizyonuyla yeni demiryolu projelerine hızla devam ediyoruz” diye konuştu.  Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Proje 344 kilometre olup, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak, trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indireceğiz” ifadelerini kullandı.

bakan uraloğlu plan bütçe sunumu
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM