Cuma, Eylül 20, 2024

İBB’nin 2024 bütçesi 45 milyar TL 

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı olağan meclis toplantısının altıncı birleşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2024 Mali Yılı Bütçesi ve İzleyen Yıllar Bütçesi görüşüldü. Oturum sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı bütçesi 45 milyar 100 milyon TL olarak kabul edildi. Bütçenin yüzde 41’ine denk gelen 18 milyar 623 milyon TL’lik kısmı yatırımlara ayrıldı. Bütçe, Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’nin kabul, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin ret oylarına karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılından beri İller Bankası’ndan aldığı 44 milyar TL’ye karşılık 66 milyar TL’lik yatırım yaptığını söyleyen Soyer, önümüzdeki dönem uygulayacağı yeni programın 7 ana başlıktan oluşan omurgasını açıkladı. 2024 bütçesinin 7 hedefin sayısız ispatı ve müjdesiyle dolu olduğunu ifade eden Soyer, “Paylaştıklarımın hiçbiri ham bir hayal değil. İzmir’i Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak bir uyum şehri olarak tahayyül ediyorum” dedi. 

Yeni dönemin 7 ana başlığı  

Yeniden belediye başkanı seçilmesi halinde İzmir’de uygulamak istediği yeni programın omurgasını paylaşan Soyer, yeni dönem seçim beyannamesinin 7 ana başlığı olduğunu ifade ederek, “Bu vizyonumuz bir ayağıyla kendi aramızdaki uyuma yaslanıyor. Diğer yanıyla tüm fiziki ve beşeri sermayemizin temel kaynağı olan doğaya uzanıyor. Vizyonumuzu oluşturan diğer bir özellik geçmişimizle, köklerimizle olan güçlü bağlarımız. Son olarak daima yenilenen, dönüşen, yani değişimle uyumlu bir İzmir için çalışıyoruz. Böyle bir şehre kavuşmanın yeni dönem seçim beyannamemi de oluşturan yedi ana başlığı var. Bir ‘Güvenli Yaşam’, iki ‘Refahın Büyümesi ve Adil Dağılımı’, üç ‘Yerel Demokrasi’, dört ‘Sosyal Gelişme’, beş ‘Doğayla Uyum’, altı ‘Geçmişten Öğrenmek’ ve yedi ‘Geleceğin İnşası” dedi. 

“İzmir’in sosyal gelişmesini teminat altına alacağız”

İzmir’in beş yıldır demokrasi ve ortak akılla yürütüldüğünü söyleyen Soyer, “Bir sonraki hedefimiz insana yatırım. İzmir’i kent ölçeğinde geliştirmekle yetinemeyiz. En arkada olanı en ileriye, en dezavantajlı olanı en yukarıya ve dört başı mamur olanları da çok daha iyi noktalara taşımak zorundayız. Bu da ancak sosyal gelişmeye, yani eğitime, sanata, yardımlaşmaya, spora ve elbette çocuklara, gençlere yönelik icraatlarla mümkün olabilir. Yeni dönemde bu çalışmalarımızı daha da öne çıkararak İzmir’in sosyal gelişmesini teminat altına alacağız. Beşinci hedefimiz ise bizi çağımızın en temel zorunluluğu olan doğayla uyuma taşıyor. İzmirlilere daha çok beton veya kirli bir körfez değil, parklarıyla, yollarıyla ve tüm kamusal alanlarıyla nefes alıp veren bir şehir lazım. Bu konuda İzmir’de görülmemiş yatırımlar yaptık. Çalışmalarımızla dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Soyer, “Geçmişimizden ilham almaya ve toplumun tüm kılcallarıyla birlikte geleceği inşa etmeye devam edeceğiz. Bir yandan somut ve soyut kültür mirasımızı korurken öte yandan en yeni teknolojileri İzmir’e kazandıracağız. Paylaştıklarımın hiçbiri ham bir hayal değil. Halkımız takdir eder ve yeniden İBB Başkanı seçilirsem İzmir için başlattığımız kısa, orta ve uzun hizmet seferberliğini canla başla sürdürmeye devam edeceğim” dedi. 

“165 projeyi yüzde 87 oranında tamamladık”

2019 yılında seçim beyannamesinde yer alan 16 ana başlık altındaki 165 projeyi işte böyle bir ruh ve kararlılıkla uyguladıklarını aktaran Soyer, “Bugün, bu başlıklar altında vaat ettiğimiz 165 projeyi yüzde 87 oranında tamamlamış̧ olduğumuzu görmekten gurur duyuyorum. Dahası, İzmir’in gelişen ihtiyaçları, deprem ve pandemi gibi nedenlerle 165 proje arasında yer almayan 15 proje daha başlattık ve tamamladık” diye konuştu. 

Görev süresi boyunca İzmir’in ve dünyanın eşi benzeri görülmemiş birçok kriz yaşadığına değinen Soyer, tüm bu krizlerin yanı sıra Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krize rağmen İzmir’de yapılan tarihi yatırımları hatırlattı. Soyer, “Bugüne kadar hiç̧ yapılmamış̧ ölçekte altyapı hamleleri başlattık. Yaşayan Körfez Seferberliği ile İzmir Körfezi’nde koku sorununun ve kirliliğin sonunu getirdik. İzmir Tarımı’nda kuraklığa ve yoksulluğa savaş̧ açtık. Şehrimizin bereketine, üreticimizin alın terine, gençlerimizin umutlarına sahip çıktık. 2019 başından 2023 Eylül ayına kadar İzmir’de toplanan vergilerden Maliye payı ve İller Bankası payı olarak belediyemize toplam 44 milyar 700 milyon TL gönderildi. 65 milyar TL değil.  Bu dönemde belediyemiz 27 milyar 100 milyon TL yatırım harcaması yaptı. 12 milyar ulaşım sisteminin işletilmesine yönelik ESHOT başta olmak üzere tüm işletmeci ulaşım şirketlerine ve İZTAŞIT’a destek sağlandı. Bu dönemde personel gider ödemelerimiz 15 milyar 200 milyon TL’dir. Sadece bu üç kalemin toplamı 54 milyar 300 milyon TL. Bunun dışındaki tüm gelirlerimizi kendi yarattığımız kaynaklar ile sağlıyoruz.  Nasıl mı? AAA, yani en yüksek kategorideki kredi notumuzla hayallerimizi gerçekleştirmek için gerekli fonları İzmir’e getirdik. Ekonomik zorluklara rağmen, uluslararası ölçekte sahip olduğumuz başarılar ve elde ettiğimiz itibar sayesinde İzmir’e görev süremizde 1 milyar euro çok düşük faizli ve uzun vadeli yatırım finansmanı kazandırdık. Bu sayede 2019 yılından bu yana İzmir’de 2 milyar 100 milyon euro, yani bugünün rayiciyle 66 milyar TL yatırım yaptık” şeklinde konuştu. 

“165 projeden yedisini tamamlayamadık”

Milyarlarca liralık dev projeleri belediyenin kendi imkanlarıyla tamamladığını belirten Soyer, “Koşullar ne kadar zor olursa olsun mazeret değil icraat ürettik. 7 gün 24 saat hizmet ilkesiyle çalıştık. Bu süreçte 2019 yılında İzmir için vaat ettiğimiz 165 projeden yedisini tamamlayamadık. Bunlardan bir tanesi Elektrik Fabrikası. Bu projeyi neden yapamadığımızı sanıyorum herkes biliyor. Diğer bazı projelerin gerçekleşememe nedenleri de buna benziyor. Elbette yılmadık. Ya bir yol bulduk ya da bir yol açtık. İzmir’e yeni hizmetler kazandırdık. Ulu Önderimizin ‘Her fabrika bir kaledir’ sözünden aldığımız ilhamla, Şaşal Su Fabrikası, Bayındır Süt İşleme Fabrikası, İzDönüşüm Fabrikası ve Ödemiş Et Entegre Tesisi olmak üzere şehrimize dört Cumhuriyet kalesi kazandırdık” ifadelerini kullandı. 

Cezaevi yerine rekreasyon alanı yapılacak

Soyer, meclis oturumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi. Yeşil alan eleştirilerine Fırat Yaşayan Parkı ile örnek veren Soyer, “Buca Cezaevi alanına da şahane bir rekreasyon alanı geliyor” dedi.  

Sayıştay eleştirilerine cevap veren Soyer, “Sayıştay meselesinde kara kaplı dosya gösterildi. 100 binlerce işlem yapmış o dosyadaki maddeler tahmin edeceğiniz gibi minimum usul hataları. Bir zimmet ya da suç söz konusu değil. Bir yolsuzluk söz konusu değil. Sımsıkı arkasında durabilirsiniz. Hepsinin cevabı var” şeklinde konuştu. 

Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’e borçlusunuz diyorsunuz. Bizim borcumuz İzmir’e hiç bitmeyecek. Peki, bu hükümetin bu şehre hiç borcu yok mu? İzmir’de 2019 -2023 tarihleri arasında 890, 9 milyar lira vergi toplanmış. 44,7 milyar lira İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmış. Merkezi idarenin yaptığı yatırım 20,6 milyar. Yani yıllardır devam eden 40’a 1 olan oran 43’e 1 olarak devam etmiş. Sizler aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyesisiniz. Kaygılarınızı anlıyorum ama İzmir’in haklarının savunması konusunda da hırslı ve takipçi olmanızı rica ediyorum.” 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM