Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yeşil yetenekler için işe alım savaşları başladı

yeşilleşen çalışma dünyası

Küresel çapta daha sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş son yıllarda yaşanan tüm belirsizliklere rağmen hızlanıyor. Sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk, dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler için giderek daha önemli hale geliyor. Sadece birkaç yıl içinde Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) hedeflerinin benimsenmesi küresel iş dünyasında bir standart haline geldi. Bu küresel yeşil iş dönüşümünün temeli ise yetenekli ve yenilikçi iş gücünden geçiyor. Küresel insan kaynakları çözümlerinde lider bir şirket olan ManpowerGroup tarafından hazırlanan ‘Yeşilleşen Çalışma Dünyası’ raporu, iş dünyası liderlerinin yeşil dönüşüm sürecinde göz önünde bulundurmaları gereken en önemli trendleri ortaya koyuyor.

Rapora göre, her 10 kuruluştan 8’i ÇSY stratejisini planlamış veya planlama sürecinde olsa da şirketlerin yüzde 94’ü bu hedeflerini uygulamak için gerekli yeteneklerden yoksun olduklarını belirtiyor.  Bu nedenle şirketlerin ‘yeşil yetenekler’ için işe alım savaşının da çoktan başladığına dikkat çekilen rapordaki bilgilere göre günümüzde, küresel çapta işverenlerin yüzde 70’i yeşil dönüşüm için yetenekleri aktif olarak işe aldıklarını veya almayı planladıklarını söylüyor.


İş dünyası liderleri geleceğin yeşil dönüşümde olduğunu söylüyor

Sektörlere bakıldığında ise işverenler yüzde 36 üretim ve imalat ile yüzde 31 operasyon ve lojistik gibi teknik vasıflara ihtiyaç duyulan sektörlerde yeşil pozisyonlar için işe alım yapmakla ilgileniyor. Bu pozisyonlar dışında, yüzde 30BT ve veri, yüzde 27satış ve pazarlama, yüzde 26 mühendislik, yüzde 25 yönetim ve ofis desteği ve yüzde 25 insan kaynakları alanlarında da ‘yeşil yetenekler’ aranıyor.  Diğer yandan bütün yaş gruplarında adayların yüzde 67’si çevresel açıdan sürdürülebilir olarak gördükleri şirketlere iş başvurusunda bulunmaya, yüzde 68’si ise bu kurumlardan gelecek işleri kabul etmeye daha istekli.

Ayrıca bu yıl Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan ve ManpowerGroup’un bu çalışmasında da yer verdiği bir raporda yer alan ankette, katılımcıların yüzde 55’i yeşil iş dönüşümü ve ÇSY standartlarının uygulanmasına yönelik yatırımların yüzde 54’ünün kurumları için istihdam yaratıcı olacağını bertiyor. Aynı rapora göre katılımcılar iş dünyasında yaşanan yeşil dönüşümün ve ÇSY’nin önümüzdeki beş yıl içerisinde en çok istihdam yaratacak alanlar olacağına inanıyor. 


Yeşil dönüşüm herkes için önem kazanıyor

Yeşil dönüşüm tüketiciler arasında da ilgi görmeye devam ediyor. Üstelik yeşil tercih sadece genç tüketicilerle de sınırlı değil. Tüm nesiller arasında, daha sürdürülebilir ürünlere yönelik artan bir tercih ve beklenti bulunuyor. Farklı yaş gruplarındaki küresel tüketicilerin yüzde 51’i sürdürülebilirliğin kendileri için 12 ay öncesine kıyasla daha önemli hale geldiğini söylüyor. Buna ek olarak, yüzde 49’u ise son 12 ay içinde daha sürdürülebilir ürünler için ücret ödediklerini belirtiyor.  Ayrıca yine ManpowerGroup’un çalışmasında yer alan bilgilere göre beş yıllık süre zarfında sürdürülebilirlik sloganıyla pazarlanan ürünlerin satışları ortalama yüzde 28 arttı.  


“Sanayi devriminden bu yana en heyecan verici dönemlerden biri”

Hazırladıkları rapor hakkında değerlendirmede bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Küresel çapta iş dünyasında yaşanan yeşil dönüşüm, sanayi devriminden bu yana iş gücü için en heyecan verici dönemlerinden biri olacak. Yeşil dönüşüm, giderek daha sofistike hale gelen yapay zekâ ve makine öğrenimi araçlarının daha da benimsenmesiyle hızlanacak. Ayrıca, iklim değişikliğini ele almak için daha cesur eylem ve şeffaflık isteyen hükümetler, yatırımcılar, çalışanlar ve tüketicilerden gelen talep de bu dönüşüme yön verecek. Bu dönüşümün istihdam dünyasına yansımasını da çok daha fazla göreceğiz. Bu nedenle iş dünyasındaki liderler, yalnızca şirketlerinin operasyonel açıdan çevresel verimliliklerini artırmak için inovasyonlar yapmakla yetinmemeli aynı zamanda insan sermayesinin gücünden tam olarak yararlanmak için de yenilikçi adımlar atmalı. Yeşil dönüşümün gündemin en önemli maddelerinden biri olduğu bu yeni dünyada, yetenekleri işe alma, eğitme, elde tutma ve bu yetenekleri şirket genelinde görevlere yerleştirme yöntemlerinden tam olarak istifade edebilen kuruluşlar, geleceğin yeşil ekonomisinin de liderleri olacak. ManpowerGroup olarak biz de tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de donanımlı kadrolarımızla şirketlere ve adaylara yardımcı olmak için buradayız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM